9. 2. 2019 Petr Pavlík

Sparta získala tři mládežnické reprezentanty

Kabina juniorského týmu Sparty se v posledních týdnech rozrostla o další nová jména. Na týmovou soupisku přibyli talentovaní obránci DANIEL POIZL a JAN KLODNER, které ještě doplňuje útočník JAKUB KONEČNÝ. Všichni tři hráči mají za sebou už také několik cenných zkušeností s první či druhou ligou a další starty v juniorské extralize by měli přidat už ve sparťanském dresu.

Mládežnické vedení Sparty uskutečnilo na přelomu roku tři přestupové změny, díky nimž se v závěru sezony ve sparťanské juniorce objeví několik nových tváří. Tou první je sedmnáctiletý obránce Daniel Poizl, který se svým stejně starým parťákem v obraně Janem Klodnerem společně přestoupili ze Žďáru nad Sázavou právě do Sparty. Do jejich předchozího působiště jim bylo do konce přestupního termínu zajištěno hostování, oba borci si navíc mohli už také vyzkoušet dospělý hokej za prvoligové Benátky nad Jizerou. Od počátku února však sparťanští nováčci budou pravidelně nastupovat pouze za juniorský tým vedený koučem Janem Tlačilem.

Dalším hráčem, který se zabydluje ve novém prostředí, je šestnáctiletý reprezentant Jakub Konečný. Tento mladý forvard nastupoval v posledních letech za tým Žďár nad Sázavou, kde se mu bodově velmi dařilo. V poslední přestupový den však přišla změna, když se Konečný rozhodl vyměnit svůj dres a zamířit do Sparty.


"Jsme rádi, že se nám do Sparty podařilo získat tři mladé nadějné hráče. Jde o talentované hokejisty s dobrým charakterem, kteří před sebou mohou mít velkou budoucnost," řekl Tomáš Vrábel, sportovně-technický manažer, který zároveň přiblížil další klubové plány. "Sparta se chce ještě více zaměřit na zapojení šikovných mladých hráčů do dospělého hokeje, chce je vychovávat pro NHL či první tým, to je náš velký úkol. To platí u příchozích hokejistů a i u těch, kteří jsou v současném programu akademie. Hráčům dáme zázemí, servis, špičkový tréninkový i stravovací program, kvalitní kondiční přípravu a mnoho dalšího. Chceme je rozvíjet po všech stránkách a vychovat je pro vrcholový hokej," dodal Vrábel.

Ohlasy tří nováčků po příchodu do sparťanského týmu

Sparťané mezi sebou v uplynulých týdnech přivítali několik nových spoluhráčů, kteří se ihned také zapojili do ostrých tréninků se sparťanským áčkem. "Určitě to byl super pocit, byl jsem strašně rád, že v budoucnu budu moct nosit na dresu sparťanský znak a hájit barvy Sparty," radoval se obránce Jan Klodner, kterého doplňuje jeho dvorní spoluhráč ze Žďáru nad Sázavou Daniel Poizl: "Přesně tak. Souhlasím. Já to pro změnu beru jako další etapu svého života a velkou příležitost se zlepšovat ve svých hokejových dovednostech."

Jan Klodner

  • Obránce, hůl L, 17 let
  • Narozen 23. ledna 2001
  • Poslední kluby: Hradec Králové,
    Žďár nad Sázavou

Oba hráči byli se svým novým klubem v kontaktu delší dobu, z čehož se následně zrodil finální přesun. "Tuto sezonu jsem začínal ještě ve Žďáru, ale po pár zápasech jsem dokonce dostal příležitost zatrénovat si s A-týmem. Poté, co jsem absolvoval první trénink, tak se začal řešit můj přestup do Sparty, který jsme nakonec dokončili v prosinci. Teď už jsem sparťan," popisuje rodící se přestup do sparťanského týmu obránce Klodner. "Se Spartou jsem byl v kontaktu už na začátku sezony. V jejím průběhu mi právě volal můj agent, který řešil všechny možné varianty. Jsem moc rád, že můžu být zrovna tady," kontruje Daniel Poizl, který ve Spartě potkal své dávné idoly ještě z dob svého působení v Karlových Varech.

"Vzpomínám si, jak jsem byl tenkrát na zápase, když Karlovy Vary vyhrály v roce 2009 mistrovský titul. Hráli tam tehdy Lukáš Pech a Petr Kumstát. Je to parádní pocit být s nimi na ledě. Doufám, že někdy budu mít to štěstí a zahraji si s nimi i nějaký ten zápas," věří Poizl. "Já jsem obecně šťastný, že tu můžu být. Nelituji ani jedné chvíle, co jsem na Spartě a jsem rád, že se mohu zdokonalovat právě zde. Byl jsem na pár trénincích s áčkem, byl to zážitek. Ze začátku jsem byl trochu nervózní, ale hned po prvém tréninku nervozita opadla a byl jsem v klidu," sděluje své prvotní dojmy z nového klubu obránce Klodner.

Klodner společně s Poizlem dostali také skvělou příležitost předvést se na několika trénincích prvního týmu před očima německého kouče Uweho Kruppa, pod jehož taktovkou se sparťané připravují na náročný závěr základní části. "Je to výborný trenér, tréninky jsou ve velkém nasazení a sám on se na led snaží přenášet pozitivní atmosféru. To se mi líbí," kvituje sparťanského trenéra obránce Poizl. "Je to hlavně úplně něco jiného než obvykle, jelikož všechny tréninky jsou vedeny v angličtině. Myslím, že jeho tréninky jsou na velmi vysoké úrovni a je to určitě pro mě velké zdokonalení do budoucna ve všech směrech," chválí urostlý bek Klodner.

Daniel Poizl

  • Obránce, hůl L, 17 let
  • Narozen 24. března 2001
  • Poslední kluby: Karlovy Vary,
    Žďár nad Sázavou

A kdo dává oběma hráčům cenné rady do hokeje? "S tím nám hodně pomáhá Honza Piskáček a Jeremie Blain. Jsou to hodně zkušení hráči, předávají rady, které vyplývají z obrany, například rozestavení v obranném pásmu, obsazení hráčů... Vždycky říkají: Hlavně neodpaluj kotouče a neboj se. To jsou přesně jejich slova," prozrazuje Poizl. "Pomáhají nám opravdu se vším. Mají spoustu zkušeností, které mě osobně hodně pomáhají se zlepšovat. Snažím se je hodně sledovat a pochytit od nich co nejvíc. Když dělám něco špatně nebo něco nevím, poradí mi kdokoliv z týmu, ať je to gólman, obránce, útočník nebo trenér, takže vlastně celý sparťanský tým," přiznává Klodner.

Oba si už navíc vyzkoušeli tempo první ligy, která má ve svém jádru velkou kvalitu než například juniorská extraliga. "Hlavní rozdíl je především v rychlosti, síle a také je to hodně o myšlení hráčů. Není to tam tak rozlítané jako v juniorce, ale kromě toho je to pořád hokej," usmívá se Poizl, na kterého navazuje svými slovy Klodner: "Rozdílů je tam docela hodně, ale ten největší je asi rychlost, síla a myšlení hráčů, jak už řekl předtím Dan. Hrají tam daleko zkušenější hráči, kteří tvoří hru a není to  takový chaos, jako v juniorce."

Z Varů jsem odešel především kvůli mé škole. Přestoupil jsem do hokejové akademie v Telči, která spolupracuje s hokejem ve Žďáru. Navíc má také velmi dobrou provázanost mezi školou a hokejem, což mi vyhovovalo na sto procent.
Daniel Poizl o svém přestupu z Karlových Varů do Žďáru

V tomto týdnu si obranné duo připsalo do svých statistik další starty na mezinárodní scéně, která hráčům pomůže získat cenné zkušenosti do budoucna. "Hrát v reprezentaci je něco jiného než u nás juniorská liga. Hraje se tam svižnější hokej, navíc tam každoročně jezdí ti nejlepší hráči z různých zemí. Pro každého hráče by to měla být velká zkušenost zahrát si hokej na takové úrovni, jako například proti Rusku, USA a dalším silným soupeřům," vyzdvihuje poslední reprezentační akci obránce Jan Klodner. "Je to obrovská zkušenost postavit se hráčům ve svém věku z celého světa. Paráda," pochvaluje si úroveň Turnaje pěti také Poizl a dodává: "Jídlo a ubytování mělo tu nejvyšší kvalitu, mimo led jsme tedy měli opravdu vše, co jsme potřebovali.“ První pohled na ubytování národního týmu byl velmi fascinující, jelikož hotel vypadal doslova jako hrad. "Myslím si, že když jsme to viděli, radši jsme nic neříkali. Jenom jsme na to všichni koukali s otevřenou pusou, byl to pro nás neskutečný pohled," popisoval své emoce obránce Klodner.


Turnaj pěti U18 - Reprezentace do osmnácti let

  • 5. února: Finsko - Česko 3:6
  • 6. února: Rusko - Česko 5:1
  • 7. února: Švédsko - Česko 4:3
  • 8. února: Česko - USA 2:8

Posledním hráčem do sparťanské mozaiky přestupů je útočník Jakub Konečný. "Popravdě se cítím velmi namotivován. Přestup do Sparty mi na rovinu dodal velký impuls. Bohužel však těsně před příchodem jsem se zranil, takže jsem ještě neměl možnost dokonale se seznámit s prostředím" mrzí Konečného.

Jakub Konečný

  • Útočník, hůl L, 16 let
  • Narozen 19. června 2002
  • Poslední kluby: HC Kometa Brno,
    Žďár nad Sázavou

Stejně jako jeho výše zmiňovaní spoluhráči, také on byl ještě nedávno jedním z členů žďárské organizace, kde strávil předchozí dvě sezony a byl nakloněný ke změně svého působiště. "Pamatuji si to přesně jako by to bylo dneska. Vraceli jsme s reprezentací zpět domů z World Hockey Challenge v Kanadě a najednou mi ten den zavolal pan Vrábel ze Sparty. Když se mi představil, zarazilo mě to. Prvně jsem si myslel, že si ze mě někdo dělá legraci, ale potom mi vše vysvětlil. Všechno jsme probírali s mým agentem poměrně dlouho a nakonec jsme dospěli k názoru, že Sparta bude nejlepším řešením," přibližuje svou situaci Konečný.

Pro každého hokejistu by mělo být angažmá ve Spartě velkým přínosem, a hlavně pro mladé kluky velká čest bojovat za jeden z nejslavnějších českých hokejových klubů. "Sparta je jedním z nejprestižnějších klubů tady u nás v České republice a rozhodně mi má co nabídnout. Jsem rád, že jsem tady," uznává Jakub Konečný.

Pro něj se však příchod mezi nové spoluhráče trochu odkládá, jelikož jak již už na začátku rozhovoru naznačil, hned po svém příchodu do nového klubu se smolně zranil na mezinárodní akci. "Bohužel jsem se zranil při tréninku národního týmu do sedmnácti let těsně před trojzápasem s Finskem. Po nešťastném pádu jsem narazil přímo do mantinelu a přivodil jsem si zranění v oblasti kyčle. Z nejhoršího už jsem venku a nyní se už plně připravuji na příchod do Sparty. Věřím, že můžu být do konce sezony zdravotně v pořádku," věří teprve šestnáctiletý hokejista. "Je pro mě velká čest reprezentovat svoji zem. Každý zápas na reprezentační úrovni je pro mě velkým přínosem a zkušeností do dalších let, za kterou jsem velmi rád," dodává na závěr.


Všechny sparťanské posily mají bezprostředně po svém příchodu k novému týmu zařízené ubytování a stravu přímo na stadionu v Holešovicích nedaleko týmové kabiny. Dva výše zmiňovaní obránci se už stihli adaptovat v juniorském týmu, kterému nedávno pomohli vyhrát tradiční pražské derby v prodloužení. Šestnáctiletý útočný talent naopak na svoji první šanci v novém působišti zatím stále čeká zejména vinou vleklého zranění.


Dotazník: Hokejový start aneb cesta od začátku

Jak jste se dostal k hokeji?
Klodner: K hokeji mě přivedli moji rodiče.
Poizl: Poprvé jsem se k němu dostal až někdy v šesti letech, což je na hokej podle mě celkem pozdě, jelikož někteří rodiče vodí své děti na hokej už od tří let.
Konečný: K hokeji jsem se dostal díky tátovi, který ho také hrával. Ve třech letech mě vzal poprvé na led na zamrzlé tenisové kurty u nás v Brně – Jundrově a od té doby jsem si hokej zamiloval.

Proč jste se rozhodl právě pro hokej?
Klodner: Na rozdíl od jiných sportů, které jsem hrál jako malý, mi šel nejvíce ze všech právě hokej. Taky mě hodně bavil a to rozhodlo.
Poizl: Už odmala mě bavily sporty, ať už to bylo cokoliv. Táta pro mě hledal nějaký koníček, jednou mě vzal na fotbal a když trenér viděl, že jsem obézní, řekl: "Zkuste to za rok, máme plno," tak jsme to zkusili u hokeje právě v Karlových Varech, kde jsem vyrůstal a prošel všemi mládežnickými kategoriemi. Hokej mě baví dodnes a jsem rád, že to takhle dopadlo.
Konečný: Hokej mi je nejbližší... Jako malý jsem vyzkoušel spoustu sportů, které mě bavily (tenis, fotbal, baseball,...), ale hokej neměl konkurenci.

Kde to bylo?
Klodner: Hokej jsem začal hrát poprvé na Poličce, která je přibližně hodinu cesty od Pardubic.
Poizl: V Karlových Varech.
Konečný: Bruslit jsem se naučil na zimním stadionu v Břeclavi, kde můj táta dříve trénoval. Ale první klub, za který jsem hrál, byla VSK Technika Brno.

Kdo vás v něm nejvíce podporuje?
Klodner: Nejvíce mě podporuje celá moje rodina.
Poizl: Největší podpora je u mě moje rodina. Babička, děda, taťka, mamka i brácha sledují všechny moje zápasy, a i když jsem daleko, pořád jsme v kontaktu. Když náhodou dávají někde živé vysílání, pustí si ho doma v obýváku a sledují ho.
Konečný: V hokeji mě bezesporu a bez výjimky podporuje celá moje rodina.

Kolik máte ve sbírce medailí?
Klodner: Vůbec netuším. (směje se) Musel bych se podívat. Mám jich doma spoustu, nedokážu přesně říct kolik, ale bude jich hodně, protože jsem jako malý pořád jezdil na turnaje.
Poizl: Něco tam snad bude. (smích) Tipuji asi kolem čtyřicítky. Nejcennější pro mě je zlatá z WSI v Bratislavě a bronzová z reprezentace do sedmnácti let v Kanadě.
Konečný: No… To jste měl zaskočil. Nikdy jsem to přesně nepočítal, ale pár jich tam určitě bude. (směje se)


FOTO: Juniorský hokej


Generální partner mládeže:

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek