Je u koček normální, když chrápou?

Paga

Jestli se v noci budíte strachem, že vám řezbáři přišli zlikvidovat byt, přitom pak ale zjistíte, že randál vychází z hlavy vaší kočky, určitě vás to překvapilo. Je chrápání u koček normální?

Kočky jsou ve spánku naprosto uvolněné. Tkáně horních dýchacích cest, hltan i hrdlo se uvolní a kočka neslyšitelně dýchá. Jenže když je některá z těchto částí stažená, slyšíte hlasité dýchání, které by se dalo přirovnat k chrčení. A stejně jako u lidí, může být i u koček tento zvuk signálem, že mají nějaké zdravotní problémy.

Kdy je chrápání bezpečné? Například když je kočka v REM fázi, kdy se jí zdají sny, může někdy utíkat na místě a podobně. V této fázi je chrápání v pořádku, protože má stažené patro kvůli něčemu, co prožívají ve snu. Nejčastější je to u plemen s užší nosní přepážkou (jako jsou perské kočky) nebo koček s nadváhou. Taky se dobře podívejte na pozici, ve které kočka spí. Může jí nějak bránit v bezproblémovém průchodu vzduchu a pak vydává chrčící zvuky.

Kdy je načase začít si dělat obavy?

Ne u všech koček s nadváhou je chrápání ale normální. Pokud kočka chrčí, i když je vzhůru, může jít o vážné zdravotní problémy. Taky si můžete všimnout, že jí teče něco z nosu nebo očí. Pak ve spánku bojuje s hleny a může jít i o infekci horních dýchacích cest.

Dalšími příznaky nemoci mohou být nechuť k jídlu, letargie, kýchání nebo dýchání s otevřenými ústy. To pak absolutně neváhejte a okamžitě vezměte kočku na zvířecí pohotovost. Může jít i o různé dlouhodobé choroby, jako je kočičí astma, závažné paradontální, zubní onemocnění nebo srdeční problémy, což mají podobné s lidmi.

Každopádně zběsilé chrápání u kočky rozhodně nepodceňujte a v případě, že cokoliv začalo náhle a nezdá se vám to, okamžitě navštivte veterináře. Alespoň tak budete mít jistotu, že je vše v pořádku, a můžete se nad chrápající kočkou s klidem pousmát.