Starší byty v ČR loni zdražily o třetinu, domy o 8 procent. Tradičně je nejdražší Praha

ceny nemovitostí

Starší byty v ČR loni zdražily o třetinu, domy o 8 procent. Tradičně je nejdražší PrahaNOVÉ 1
Krátké zprávy
Echo24
Sdílet:

Ceny starších bytů v Česku loni meziročně vzrostly v průměru o 32 procent na 52.997 korun za metr čtvereční. Starší rodinné domy zdražily o osm procent na 29.529 korun za metr čtvereční. Nejdražší byla v obou případech Praha, nejlevnější Ústecký kraj. Vyplývá to z údajů nemovitostního serveru Bezrealitky.cz.

"Za nárůstem cen starších bytů stojí především skokové zdražení pražských bytů. Za ně musel dát zájemce na konci roku průměrně 80.361 korun za metr čtvereční. To je zhruba 75 procent ceny pražské novostavby a meziročně o 60 procent více," uvedl výkonný ředitel Bezrealitky Hendrik Meyer.

Podle společných údajů společností Trigema, Skanska Reality a Central Group vzrostly loni ceny nových bytů v Praze meziročně téměř o pětinu na 101.091 korun za metr čtvereční.

V porovnání s nejlevnějším Ústím nad Labem jsou v hlavním městě ceny starších bytů téměř šestkrát vyšší. V druhém nejdražším Jihomoravském kraji (49.961 korun za metr čtvereční) jsou ceny proti Praze téměř o dvě pětiny nižší. Následují Středočeský (40.053 Kč) a Plzeňský kraj (36.768 Kč).

U starších rodinných domů byl růst cen mírnější. "Je to způsobeno množstvím starších, a tím pádem levnějších nemovitostí, které se loni dostaly na přímý realitní trh," doplnil Meyer. Rozdíl mezi nejdražší Prahou (68.647 Kč) a nejlevnějším Ústeckým krajem (17.386 Kč) byl nižší než u bytů, ceny v hlavním městě převýšily Ústecko zhruba čtyřikrát. Po Praze byl nejdražší Středočeský kraj (35.644 korun za metr čtvereční), naopak druhé nejlevnější byly starší byty na Vysočině (17.744 korun).

"Nedá se očekávat, že by se letos situace výrazně zlepšila. Růst cen bude jednoznačně pokračovat, v některých oblastech dokonce výrazně vyšším tempem než loni. Ze současného stavu budou těžit především majitelé nemovitostí. Najít si přímo zájemce je otázkou několika týdnů, 98 procent nemovitostí se udá do tří měsíců," uvedl Meyer.

Kromě krajů, kde jsou ceny hluboko pod celorepublikovým průměrem, se dá růst cen podle Meyera předpokládat také v místech se setrvalou a silnou poptávkou. "Tedy především v širším pražském centru, středočeských obcích na hranicích s hlavním městem, Brně a jihomoravských městech a obcích s krátkými dojezdovými časy do městského centra," dodal Meyer.

Nemovitostní server Bezrealitky.cz loni zprostředkoval prodeje zhruba 8000 domů a bytů za více než 27 miliard korun. Hodnota vzrostla meziročně o tři pětiny, počet se zvýšil o dvě třetiny.

V Týdeníku Echo a na EchoPrime se dozvíte více, získáte je zde.

Čtěte také: Babišovy Letňany jsou zastydlá hrůza, stejná konina jako satelitní městečka, říká architekt Šik

Sdílet:

Hlavní zprávy

×

Podobné články