UFC 234: Silva prohrál se svým klonem, troll vs. troll

UFC 234

Jajajaj, na UFC 234 jsem se moc těšil, protože Roberta Whittakera považuji za nejvíce nedoceňeného šampiona v UFC. Podle mě je to legitimní top 3 zápasník UFC bez rozdílu váhy. Jeho obhajoba proti Gastelumovi byla z mého pohledu nesmírně očekávaná. Bohužel pro Roberta, Kelvina Gasteluma, UFC i fanoušky, šampion nemohl nastoupit ke své obhajobě. Přihodilo se mu zranění jako z hororu, které chápu následovně. Dostal pupeční kýlu a střeva se mu díky ní vyvalila z břišní dutiny. V tu chvíli musel ihned na operaci.
Dana White dokonce konzultoval situaci s UFC lékařem, který se vyjádřil následovně: „Nic takového jsem za 30 let své praxe neviděl. Tohle se nikdy nestává mladým lidem. Je to záležitost vyhradně lidí v seniorském věku.“ No Robert je po operaci a 4 týdny bude mimo zátěž. Poté by se měl vrátit k tréninku a my jej doufejme uvidíme obhajovat titul v létě, nebo koncem jara. V tuto chvíli není jasné, jestli bude zápasit s Gastelumem, nebo vítězem zápasu Silva vs. Adesanya.

Adesanya vs Silva

Adesanya o zápase řekl, že troll se utká s trollem. A tak to opravdu bylo. Silva zápasil se svým klonem. Zápas talentovaného Adesanyi s legendárním Silvou byl výborný! Nebyla v něm nouze o zábavné momenty, ale také napínavé chvíle. Adesanya jednoznačně sebral 1. kolo pro sebe, ale ve zbylých 2 kolech mu Silva byl dozajista vyrovnaným soupeřem. Hned několikrát chyběly centimetry, ne-li milimetry, k tomu, aby jeden druhého knock-outoval.
Adesanya byl v zápase aktivnější a 43 let starého GOATa porazil. Silva však mnohé překvapil, protože proti Adesanyovi vydržet 15 minut neměl. V zápase vypadal fantasticky a je vidět, že pokud vidí motivaci ve svém soupeři, tak se na něj dokáže skvěle připravit. Silva by svůj další zápas rád absolvoval v Brazílii na UFC 237 už 11. května. Dokonce řekl, že by ten zápas chtěl proti Nicku Diazovi.
Israel Adesanya bude čekat na to, jak se k situaci ve střední váze postaví UFC. Mě dává smysl zápas o dočasný titul, pokud nebude Whittaker fit do UFC 239 na zápas okolo Dne nezávislosti USA. Adesanya by pak s Gastelumem mohl zápasit třeba v Chicagu na UFC 238 začátkem června.

Vannata vs Mariana

Ostatní zápasy na kartě UFC 234 nenabídly žádná větší jména. Za zmínku však stojí výkon na jedničku v podání Lando Vannaty, který vybojoval své teprve 2. vítězství v UFC, když na konci 1. kola nasadil kimuru Marcosi Marianovi. V pozápasovém rozhovoru vyjádřil Lando touhu zápasit s Jimem Millerem, kterého hluboce respektuje. To by byl skvělý zápas pro oba akční zápasníky!

Simon vs Yahya

Slibná kariéra v UFC je postavena na jedné moc důležité věci. Vyhrávání zápasů. A přesně v tom je Ricky Simon velice dobrý. Ricky v posledních téměř 3 letech nepoznal hořkost porážky, jeho celková bilance v kariéře je 15 vítězství a 1 prohra. V UFC má na svém kontě 3 vítězství v řadě, což je vynikající start pro 26 let starého Američana. V Austrálii na UFC 234 získal své 3. UFC vítězství proti velice dobrému zemaři.
Yahya je borcem se syrskými kořeny, který se může pyšnit titulem světového šampiona z ADCC Submission Wrestling soutěže. To je jeden z největších a nejprestižnějších turnajů v grapplingu. Yahya má v UFC na kontě již 11 vítězství a hned 6 z nich ukončil tak, že se mu soupeř vzdal. Simon o těchto kvalitách Yahyi dobře věděl a skvěle uzpůsobil takovému souboji svou strategii. Simon si zajistil bezproblémové vítězství a ukázal, že v bantamové divizi bude zajímavým vyzyvatelem pro každého.

Vysledky UFC 234

Israel Adesanya porazil Andersona Silvu na body
Lando Vannata porazil Marcose Mariana na submission (kimura) v 1. kole
Ricky Simon porazil Rani Yahyu na body
Montana De La Rosa porazila Nadiu Kassem na submission (armbar) v 2. kole
Jim Crute porazil Sama Alveyho – TKO v 1. kole
Devonte Smith porazil Dong Hyun Ma – TKO v 1. kole
Shane Young porazil Austina Arnetta na body
Kai Kara-France porazil Rauliana Paivu na body
Kyung Ho Kang porazil Teruto Ishiharu na submission (rear-naked choke) v 1. kole
Jalin Turner porazil Callana Pottera – KO v 1. kole
Jonathan Martinez porazil Wuliji Burena na body