Vzkaz Salvinimu a spol. Na festivalu v San Remu zvítězil rapper s písní o přistěhovalcích

angažovaná hudební soutěž

Vzkaz Salvinimu a spol. Na festivalu v San Remu zvítězil rapper s písní o přistěhovalcíchNOVÉ
vítězný rapper Foto:

Reprofoto: Rai 1 HD

1
Panorama
Echo24
Sdílet:

Vítězem populárního italského festivalu v San Remu se letos stal rapper Mahmood s písní Soldi (Peníze), jejímž tématem je mimo jiné přistěhovalectví a v níž se zpívá i arabsky. Hudebník s egyptskými kořeny v sobotním finále překvapivě porazil i předpokládané favority – římského rappera Ultima a trio tenorů Il Volo. Podle italských médií se dá rozhodnutí poroty a diváků považovat za vzkaz populistické vládě, která prosazuje tvrdou protiimigrační politiku.

Sedmadvacetiletý hudebník Mahmood, rodák z Milána, získal ocenění na závěr 69. ročníku festivalu, na němž se během pěti dní na pódiu střídaly desítky účinkujících. Jejich vystoupení živě přenášela televizní stanice Rai a o vítězi rozhodovalo hlasování diváků, odborné poroty a novinářů. Vítězná soutěžní píseň pojednává o složitém vztahu k otci a životě přistěhovalců, dva verše se v ní zpívají v arabštině.

„Mahmoodovo vítězství při nejtradičnějším z italských festivalů se dá jednoznačně vnímat jako signál populistické vládě,“ napsal v komentáři deník Sole 24 Ore. Jeden z jejích nejviditelnějších členů, ministr vnitra a předseda protiimigrační Ligy Matteo Salvini, na Mahmoodovo vítězství skutečně reagoval prakticky okamžitě. „Mahmood… no… Tohle že je nejkrásnější italská píseň? Já bych vybral Ultima,“ napsal Salvini na twitteru.

Téma migrace se na festivalu objevilo už na začátku, když jeho šéf a jeden z italských nejpopulárnějších zpěváků Claudio Baglioni na jeho půdě kritizoval vládu za to, jak se zachovala v případě záchranné lodi Sea-Watch 3. Tu nechtěl kabinet nechat zakotvit a plavidlo se 47 zachráněnými lidmi muselo 12 dní čekat na moři u Sicílie.

Čtěte také: Na východě Sýrie pokračují boje o poslední baštu Islámského státu. Vzdoruje asi 500 radikálů

Sdílet:

Týdeník Echo

Koupit
×

Podobné články