K události došlo v pondělí 21.ledna před osmou hodinou ranní, kdy měl senior odvézt dvouletou vnučku do školy. František Paštěka (58) slyšel z protějšího dvora mohutné túrování motoru. Myslel si, že soused Josef šlape na plyn, aby auto zahřál, než odveze vnučku do školky.

Když se po chvíli vrátil do pokoje, motor řvát nepřestal. Podíval se z okna a na protějším dvoře viděl velký oblak dýmu.

Záchrana na poslední chvíli

„Popadl jsem v průjezdu hasičák a přeběhl ulici. Za volantem seděl bezvládný Josef, nohu měl pořád na plynu. Vzadu seděla vystrašená holka. Nebyla uvázaná, proto jsem ji bleskově vytáhl. Soused byl zapřený, trvalo mi, než jsem ho vyprostil. A pak to baflo,“ popsal zachránce desítky dramatických vteřin.

František se pokusil osobák hasit, odtlačil jej dále od domu a zahájil nepřímou srdeční masáž. To už na místo přispěchali dva dobrovolní hasiči. Jaroslav a Karel Skácelovi pokračovali v oživování a komunikovali s tísňovou linkou záchranky. Senior byl následně předán do péče záchranné služby, dvouletá vnučka vyvázla bez zranění.

Příčinou požáru byl pravděpodobně prasklý výfuk. Žhavé spaliny při neustálém túrování  motoru nohou bezvládného řidiče mířily pod auto, přes podlahu se pak dostaly dovnitř.

„Děkuji za pohotovost a ochotu pomoci sousedovi v nouzi. Tato pohotová pomoc znamenala záchranu dvou lidských životů,“ podtrhl ředitel jihomoravských profesionálních hasičů Jiří Pelikán při předání pamětních medailí trojici pohotových mužů.

Už dříve poděkovala Františku Paštěkovi dcera seniora a maminka dvouleté Denisky Andrea Navrátilová. „Byla jsem v práci, děda měl vézt Denisku do školky. Nikdo jiný už doma nebyl. Hrůzou se třesu při pomyšlení, co by se stalo, kdyby František nezasáhl,“ svěřila se Andrea Blesku se slzami v očích.

Fotogalerie
12 fotografií