Na úvodní stránku Na úvodní stránku
Přispějte do knižní databáze
Přidat knihu Přidat autora

Rok v Římě očima spisovatele


Rok v Římě očima spisovatele
Recenze knihy: Čtvero ročních období v Římě
Autor: Anthony Doerr
Nakladatelství: Nezjištěno / Jiné
Počet stran: 224
Americký držitel Pulitzerovy ceny, Anthony Doerr, nás ve své nové knize bere do Říma, Věčného města, kde se ve stínu pínií a na březích řeky Tibery psaly dějiny. V době, kdy působil na americké univerzitě dostal Doerr nabídku vydat se spolu se svou ženou a dvěma několikaměsíčními syny na dobu jednoho školního roku do Říma.

Přestože on i jeho manželka Shauna byli velmi vyčerpaní péči o dvě malé děti, nenechali si utéci příležitost strávit rok v jednom z nejznámějších a nejzajímavějších hlavních měst na světě. Vydali se mezi tisíce let staré chrámy a pouliční prodavače rajčat a paprik, aby se naučili mluvit italsky, setkali se s místními a poznali jedinečnou mentalitu Římanů. Zatímco se oba učí, jak obtížné je být rodiči kdekoliv na světě, čte Doerr starodávné spisy, ochutnává těstoviny a vnímá zvláštní kulturní i náboženskou atmosféru Říma. V knize nás provádí čtyřmi ročními obdobími v Římě, během kterých přemýšlí nad svou vlastní existencí, stejně jako nad smyslem lidstva, ale také nad běžnými problémy, strachy a radostmi spojenými s lidským životem.

Ukázka knihy

Anthony Doerr v knize Čtvero ročních období v Římě opět ukazuje, jak brilantní vypravěč je. Přinutí nás milovat i nenávidět Řím zároveň a kdyby narazil na čtenáře, kterého ani ve snu nenapadlo, že by mohl jet do Říma, kniha ho k návštěvě tohoto historií dýchajícího města přesvědčí. Doerrův styl psaní je tak plný života a jedinečnosti, že přinutí každého z nás, aby se zamyslel a na chvíli si vzpomněl na dávné časy, kdy ještě Řím byl sídlem císařů a po ulicích se procházeli lidé v togach. Přestože je kniha o životě moderního člověka, dýchá z ní kouzlo dob minulých a vyjadřuje tak jedinečnou atmosféru Říma.

Na více než dvěstě stranách kniha věrně a jedinečně popisuje město, které ani autor, ani my nemáme možnost poznat doopravdy, pokud jsme se v něm nenarodili. S každou stránkou, se kterou se blížíme ke konci knihy, čtenáři nezbývá než litovat, že ho brzy opustí autorův jedinečný styl a pohled na život, stejně jako Řím, který se pod perem spisovatele proměnil v tepající město plné nadějí i snů minulosti, současnosti i budoucnosti.
Ukázka knihy


Kniha, která se čte v podstatě sama, nádherně kombinuje moc, sílu a důležitost Říma s denními problémy mladých rodičů, kteří se pokoušejí italsky vysvětlit, jaké potřebují mléko, a trochu se vyspat. Doerr nás nechává strávit s ním rok, během kterého zaujme naši mysl, stejně jako smysly, a sledovat vývoj jeho samotného a jeho synů. A hlavně nás bere na naprosto jedinečnou exkurzi do města, o kterém se říká: „Roma, non basta una vita. Jeden život nestačí.“

Hodnocení autora recenze
90% 90% 90% 90% 90% 90% 90% 90% 90% 90%
V obchodech(78 - 89 Kč)



Komentáře

Další zajímavé recenze



Dobrodružství Bohdana Jaroše
Recenze knihy Lovec čertov

Velikost se měří srdcem
Recenze knihy Čarojas

Přihlášení

nebo
Přes Facebook
Přes Google
Ztracené heslo?