Co opravdu pomáhá na suché paty?

Pojem suché paty je známý stále více z nás. Rozhodně nelze říci, že by se jednalo o problém spíše starších lidí – ba spíše naopak. Problémy se suchými a nepříjemně popraskanými patami trápí mnoho lidí napříč všemi generacemi. Za jejich vznikem můžeme hledat hned několik příčin a určitě se shodneme na tom, že se nejedná o nic příjemného. Máte i vy suché paty? V tom případě si v dnešním článku přečtěte, jak se jich zbavit!

Suché paty se nejdříve tváří nenápadně…

Když se řekne suché paty, většina lidí si představí vysušenou kůži na patách, která sice nevypadá po estetické stránce zrovna líbivě, ale jinak není jinak zvlášť hrozná. Je pravda, že se suché paty zpočátku tváří pouze jako kosmetický problém, který trápí především ženy pečlivě dbající na svůj vzhled. Nutno ale dodat, že pakliže suchou pokožku na patách delší dobu neřešíte, může způsobit nejen nepříjemnou bolest, ale i zdravotní komplikace.

Dlouhodobé přehlížení suché kůže na patách se může po určitém čase proměnit v nejdříve drobné prasklinky, jež se pak velmi rychle promění v hlubší a hlubší, začnou být velmi citlivé a bolestivé, takže po nějaké době pro vás bude každý krok noční můrou. Nezahojené ranky jsou navíc přímo ideálním terčem pro nejrůznější nečistoty, ze kterých se může vyklubat zánět nebo infekce.

Jak proti nim bojovat?

Pakliže vás trápí vysušená kůže na patách, měli byste to začít řešit ještě předtím, než se ze suché kůže stanou prasklinky a z prasklinek pak možná ještě něco mnohem horšího. Jako účinnou prevenci můžeme označit pravidelné odstraňování odumřelé kožní tkáně, která je na patách zbytečná a úplně navíc. Dobrou zprávou je, že pokud nechcete navštěvovat kosmetická centra a za péči o nohy utrácet každý měsíc určitou částku, můžete si odumřelou kůži odstranit doma sami – návod určitě najdete na internetu.

Dalším pomocníkem proti suchým patám je hydratace. Většina žen dbá na hydratování obličeje a dekoltu, svědomitě si za pomoci nejrůznějších krémů mažou ruce, aby jim nezestárly, ale co se nohou a konkrétně pat týče, tam spousta z nich hodně pokulhává. Možná si ani vy paty pravidelně nemažete, což je chyba. Paty jsou hodně namáhané – ať už každodenní chůzí, dlouhým stáním, nošením bot atd. – proto je potřeba myslet na jejich hydrataci s pomocí speciálních krémů.

Dopřejte nožkám lázeň

Vaše nohy si zaslouží pozornost, o tom nemusí být sporu. Tu jim můžete dopřát i v podobě nejrůznějších lázní, které si připravíte v pohodlí domova. Divili byste se, jak efektivně a regeneračně působí na suché paty teplá voda s několika kapičkami oleje – doporučit můžeme třeba tea tree, levandulový nebo konopný olejíček. Někdo nedá dopustit na lázeň v heřmánkovém odvaru, do vody rovněž můžete přidat několik lžiček mořské soli. Pak už jen stačí vzít do ruky pěknou knížku nebo si pustit oblíbený pořad v televizi a třeba půl hodinky nerušeně relaxovat. S patami to dokáže hotové divy!

Foto: Unsplash.com


Avatar

nikolblahova

Móda není jen o dokonalých mírách, móda je i o kyprých tvarech. Každá jsme nějaká - nízká, vysoká, plnoštíhlá i tenká. A přesto jsme každá krásná. Tak nějak po svém. Milujme módu, protože díky ní můžeme vyjádřit, kdo vlastně jsme.