Tým čtyř českých šéfkuchařů reprezentoval na konci ledna Česko na jedné z nejprestižnějších gastronomických soutěží světa – International Catering Cup v Lyonu. Kuchařské kvarteto ve složení Jan Horký, Radek David, Tomáš Popp a Martin Svatek si v konkurenci 11 dalších kulinářských týmů připsalo úspěch v podobě ceny za nejlepší chod z vepřového masa. Jako v roce 2015.
Soutěž je specifická tím, že všechny týmy musí uvařit z naprosto stejných surovin a ve stejném množství porcí. Tím organizátoři z francouzského svazu lahůdkářů zajišťují fér podmínky. Letos byla mezi použitými surovinami kachní játra foie gras, kachna, pstruh, vepřová kotleta, čokoláda a mango.
Systém International Catering Cupu přirovnal soutěžící český šéfkuchař Radek David pro iDNES.cz k mistrovství světa ve fotbale. Stejně jako celou atmosféru kuchařské soutěže. Koneckonců, je to znát i z fotografií z druhého nejprestižnějšího kuchařského klání na světě.
A věřte, že za zkoušku stojí jak recept na kachní roládu a chutney z červené cibule, tak na dezert v podobě suflé z čokolády a manga. A samozřejmě ten vítězný: na plněnou vepřovou kotletu, která mezinárodní porotu oslnila.
„Bylo výborné, že jsme zaujali naším jídlem z vepřového masa. Přeci jen, je to naše národní chlouba. Všechny týmy připravovaly plněnou vepřovou kotletu s kostí, my jsme ji plnili rajčaty a sušenou šunkou. Ke kotletě jsme podávali polentu, kroketu z vepřového masa, topinamburové pyré a dvě omáčky,“ uvedl Jan Horký, který chod z vepřového masa připravoval.