Přejít na obsah [o] Přejít na navigaci [n] Přejít na vyhledávání [v] Přihlásit se
Hlavička
Recenze: Crucial Ballistix Sport LT – pro výkonnostní nadšence a hráče

Recenze: Crucial Ballistix Sport LT – pro výkonnostní nadšence a hráče

Recenze
Crucial Ballistix Sport LT Grey 8GB DDR4 3200_908301456
Crucial Ballistix Sport LT Grey 8GB DDR4 3200
Produkt není určen k prodeji.

Žhavou novinkou na trhu s operačními paměťmi je řada Crucial Ballistix Sport LT, která cílí především na nadšence do výkonu a náruživé hráče, u kterých hraje rychlost prim. Testovaný kousek totiž slibuje velmi dobrou odezvu a zároveň také rozumnou cenovku.

Právě cena je u modelu Crucial Ballistix Sport LT jedním z největších lákadel. Při pohledu na naši nabídku je totiž zřejmé, že jde aktuálně o vůbec nejlevnější modely s frekvencí 3200 MHz, a to v 8 i 16GB provedení. Přitom svými parametry tyto modely předčí i citelně dražší konkurenty.Pojďme se tedy s hlavním hrdinou dnešní recenze seznámit trochu blíže. Mezi hlavní přednosti vyzdvihované výrobcem patří:

  • Léty prověřená kvalita produktů Crucial
  • Designový chladič
  • Vysoká frekvence
  • Podpora Intel XMP 2.0 profilů

 

Omlouváme se, popis obrázku chybí.

Crucial Ballistix Sport LT

 

Technické parametry

Testovaný model: Crucial Ballistix Sport LT Grey 8GB DDR4 3200

Využití paměti: Pro stolní PC

Typ paměti: DDR4

Konfigurace paměti: 1 x 8GB

Pracovní frekvence: 3 200 MHz

CAS Latency: 16 CL

Chlazení: pasivní

Intel Extreme Memory Profile (XMP): Ano

Pracovní voltáž: 1,2/1,35 V

Výškový profil: Nízký

Podsvícení: Ne

 

Představení pamětí Crucial Ballistix Sport LT

 

Obsah balení

Operační paměť od společnosti Crucial dorazila do redakce v jednoduché plastové krabičce. Nenechte se zmást dvěma pozicemi, v balení se opravdu nachází pouze jedna paměť – alespoň v tomto případě. Výrobce tak šetří zbytečné výrobní náklady, které byl s vytvářením dvou různých obalů pro jeden modul a kity se dvěma moduly. I díky takovéto drobnosti si může dovolit příznivější cenovku.

Omlouváme se, popis obrázku chybí.

Balení operační paměti

Omlouváme se, popis obrázku chybí.

Balení operační paměti

 

Vzhled a kvalita zpracování

Ty nejlevnější operační paměti se zpravidla podobají jako vejce vejci. Nicméně výkonnější modely se zpravidla neobejdou bez heatspreaderů, které slouží k lepšímu chlazení. A právě to dává výrobcům prostor pohrát si s designem konkrétních modelů. „Za pomoci digitální kamufláže a integrovaného chladiče, byly Ballistix Sport vytvořeny jako paměťový poručík,“ tak popisuje design modelu Ballistix Sport LT přímo společnost Crucial.

A sluší se podotknout, že hlavní hrdina dnešní recenze rozhodně dostává svému jménu. Ballistix bylo totiž na konci osmdesátých let jméno sportovní počítačové hry od Ubisoft Reflections, znalci si jistě vzpomenou na nezapomenutelný obal zobrazující děs nahánějící příšeru nesoucí raketu.

A přesně jako raketa či střela testovaný kousek skutečně vypadá, jak koneckonců můžete posoudit sami díky ukázkovým snímkům níže. Obzvláště to platí o šedé variantě, kterou jsme měli možnost testovat. Výrobce nicméně novinku nabízí také v bílém a červeném provedení, takže si svoji sestavu skutečně můžete vyladit přesně podle vlastních představ.

Ve skříni s prosklenou bočnicí budou paměti jistě vypadat efektně. Heatspreadery přitom přesahují standardní profil paměti jen velmi mírně, rozhodně se tedy nemusíte obávat jejich použití v menších skříních, kde se prostoru nazbyt nedostává.

Omlouváme se, popis obrázku chybí.

Omlouváme se, popis obrázku chybí.

Testovaná RAMka

Omlouváme se, popis obrázku chybí.

Omlouváme se, popis obrázku chybí.

Širší strana RAMky

Omlouváme se, popis obrázku chybí.

Omlouváme se, popis obrázku chybí.

Užší strana RAMky

Omlouváme se, popis obrázku chybí.

Omlouváme se, popis obrázku chybí.

Detailní pohled na logo výrobce a samotný chladič

 

Vlastnosti a dovednosti

Poté, co jsme si testovaný modul detailně prohlédli, sluší se blíže seznámit s jeho vlastnostmi a dovednostmi. Crucial Ballistix Sport LT je série operačních pamětí, které se nabízí v různých kapacitách, barevných provedeních i rychlostech.

My jsme otestovali modul s kapacitou 8 GB, který je standardu DDR4. Konkrétně podporuje frekvenci 3200 MHz a nabízí časování CL16. Napětí může v tomto konkrétním případě dosahovat hodnoty až 1,35V.

Instalace je velmi jednoduchá díky standardu plug-and-play. Testovaný kousek se vyznačuje minimální, či případně žádnou konfigurací biosu. Paměti navíc podporují také profil Intel XMP 2.0. Méně zkušení uživatelé je zkrátka mohou pouze zapojit a rovnou začít používat. Pro dosažení maximálního možného výkonu je nicméně vhodnější manuální nastavení.

Omlouváme se, popis obrázku chybí.

Testovaná paměť

Omlouváme se, popis obrázku chybí.

Detailní pohled na modelové označení

Omlouváme se, popis obrázku chybí.

Přesné specifikace testovaného kousku

 

Testovací sestava

Ještě než se pustíme do detailních testů, sluší se představit sestavu, kterou jsme používali. Srdcem celé sestavy byl procesor Intel Core i7-7740X, který obsahuje 4 fyzická jádra (8 vláken). Tento konkrétní čip pracuje se základní frekvencí 4.3 GHz a dokáže se v režimu Turbo přetaktovat až na 4.5 GHz. Čip je vyráběný 14nm procesem. Obsahuje integrovaný dvoukanálový paměťový řadič pro DDR4 2666 MHz. Pro úplnost dodejme, že TDP činí 112 W.

Jako podvozek slouží výkonná základní deska ASRock X299 Taichi, která obsahuje čipovou sadu Intel X299 s podporou procesorů Intel Core X-Series pro patici LGA2066. Maximální rychlost až osmi paměťových modulů (max. kapacita 128 GB) může činit 4400+ MHz. Základní deska s podporou 10 Gb/s síťových přenosů podporuje multi-GPU řešení AMD Quad CrossFireX, 3-Way CrossFireX a CrossFireX / NVIDIA Quad SLI, 3-Way SLI a SLI a k němu přidává také 7.1kanálové audio, o které pečuje čip Realtec ALC1220.

Alespoň v rychlosti zmiňme nabízené rozhraní: 4 x PCIe 3.0 x16, 1 x PCIe 2.0 x1, 1 x vertikální M.2 patice (klíč E) s WiFi-802.11ac modulem + 2 x M.2, 8 x SATA 6 Gb/s (RAID 0, 1, 5, 10, Intel Rapid Storage Technology 15 a Intel Smart Response) + 2 x SATA 6 Gb/s (NCQ, AHCI, Hot Plug; zadní I/0 porty: 2 x anténa, 1 x PS/2 (myš/klávesnice), 1 x optický SPDIF, 2 x USB 2.0 (ESD ochrana), 1 x USB 3.1 Gen2 typ A, 1 x 3.1 Gen2 typ C, 4 x USB 3.1 Gen1, 2 x gigabitová RJ-45, 1 x Clear CMOS, 1 x BIOS flashback a HD audio 3.5mm.

Omlouváme se, popis obrázku chybí.

Intel Core i7-7740X

Omlouváme se, popis obrázku chybí.

ASRock X299 Taichi

 

Od společnosti ADATA pochází kromě paměťových modulů také použité datové úložiště. Konkrétně jde o SSD jednotku Ultimate SU800 s kapacitou 256 GB, kterou jsme měli možnost před časem detailně otestovat. Alespoň v rychlosti připomeňme, že tento model láká na 3D NAND flash technologii, dlouhou životnost a přenosovou rychlost až 560 MB/s.

V případě grafické karty volba padla na Aorus GTX 1080 Xtreme Edition 8G, kterou jsme také detailně proklepli v samostatných testech. Jádro Nvidia GeForce GTX, které mimochodem využívá architekturu Pascal, nabízí základní frekvenci 1759/1784 MHz a boost 1898/1936 MHz (gaming/OC mód). U karty byla použita paměť typu GDDR5X s kapacitou 8 GB. Ta se chlubí poměrně vysokou pracovní frekvencí 10 206 MHz, v OC režimu dokonce až 10 400 MHz. Maximální digitální rozlišení je 7680 x 4320. Z použitých a podporovaných technologií karta nabízí OpenGL 4.5, DirectX 12, VR Ready, NVIDIA Ansel a NVIDIA GameWorks. 

Omlouváme se, popis obrázku chybí.

Disk ADATA Ultimate SU800

Omlouváme se, popis obrázku chybí.

Detailní pohled na otvory pro šroubky

Omlouváme se, popis obrázku chybí.

Grafická karta Aorus GTX 1080 Xtreme Edition 8G

 

Na ticho jsme zkrátka u testovací sestavy kladli opravdu velký důraz, a to neplatí pouze o použité grafické kartě, ale i o volbě dalších komponent. Pro napájení chlazení jsme totiž použili ověřená řešení od společnosti Be quiet! Připomeňme, že tento výrobce se soustředí na výrobu chladičů, napájecích zdrojů a v neposlední řadě také počítačových skříní. A všechny zmiňované součástky jsme použili také my.

Konkrétně je řeč o vodním chlazení Be quiet! Silent Loop 280mm, které se stará o odvod tepla od procesoru. Je určeno pro modely se socketem AMD i Intel. Jeho výhodou je, že kombinuje kapalinové chlazení se vzduchovým. Čistě měděný radiátor se dvěma 140mm větráčky Pure Wings 2 je napojen dvěma hadičkami na blok s radiátorem, který se připevňuje na procesor.

Také napájecí zdroj pochází z dílny společnosti Be quiet! Konkrétně jde o velmi tichý model Dark Power Pro 11, o jehož chlazení se stará na míru vyvinutý ventilátor o velikosti 135 mm (hlučnost je při maximálním zatížení pouhých 19,9 dBA). Tento zdroj nabízí výkon 750 W a certifikaci 80 PLUS Platinum s účinností až 94 %, splňuje mimochodem požadavky směrnice EU ErP 2014, ENERGY STAR 6.0, Intel C6 mode a spotřeba ve Standy režimu je přibližně 0,15 W. Samozřejmostí je modulární kabeláž.

Všechny komponenty popsané výše jsme osadili do skříně Be quiet! Dark Base PRO 900, jejíž levá bočnice je prosklená. Krásně tak pod ní vynikne podsvícení jednotlivých komponent. Elegance se tomuto modelu rozhodně upřít nedá, a to především díky oranžovému lemování obou bočnic, které doplňuje jinak černočerné plastové a kovové části. Upřít rozhodně nemůžeme nic ani kvalitě zpracování, což se však dá u prémiové kategorie skříní tak trochu očekávat.

Skříň nabídne dvě 5,25" pozice určené pro instalaci optických mechanik, jednu pozici pro 2,5" a celkem sedm 3,5" pozic, které slouží především k instalaci pevných disků. V horní části skříně se nacházejí rozšiřující konektory v podobě dvou rychlých USB 3.0, dvou standardních USB 2.0 konektorů a také dva audio jack konektory pro sluchátka a mikrofon či headset. Pro úplnost dodejme, že celá sestava pracovala pod operačním systémem Windows 10 Home.

Omlouváme se, popis obrázku chybí.

Skříň Be quiet! Dark Base PRO 900

Omlouváme se, popis obrázku chybí.

Detailní pohled na oranžové lemování skříně

Omlouváme se, popis obrázku chybí.

Čelní panel je odklopný

Omlouváme se, popis obrázku chybí.

Skříň je osazena tichými ventilátory

Omlouváme se, popis obrázku chybí.

Detailní pohled na pozice pro disky

Omlouváme se, popis obrázku chybí.

Napájecí zdroj Be quiet! Dark Power Pro 11

Omlouváme se, popis obrázku chybí.

Zdroj má také velmi tiché chlazení

Omlouváme se, popis obrázku chybí.

O chlazení procesoru se staral vodník Be quiet! Silent Loop 280mm

Omlouváme se, popis obrázku chybí.

Detailní pohled na část, která se připojuje k procesoru

 

Testy výkonu

Na rozdíl od grafických karet, procesorů či například disků se neprovádí testy operačních pamětí příliš často. Je to dáno tím, že rozdíly výkonu mezi jednotlivými moduly byly daleko více markantnější v případě starších standardů DDR3 a DDR4. U nich se totiž výkonností propad, nebo naopak vzestup, mezi různými brandy pohyboval klidně i o více než 10 %.

U DDR4 modulů, pokud tedy vynecháme předražené modely určené vysloveně na taktování, tak markantní rozdíly díky výkonu současných procesorů a dedikovaných grafických karet nejsou. Přesto se nevyplácí operační paměti podceňovat. Především u moderních systémů a sestav, které kladou velký důraz na maximální výkon, totiž může kvalita pamětí hrát důležitou roli. A to nejen v otázce stability, ale také v určitém ohledu v celém výkonu stroje.

Omlouváme se, popis obrázku chybí.

Hlavní hrdina dnešní recenze v testovací sestavě

Omlouváme se, popis obrázku chybí.

Paměť pracovala v dané desce až při frekvenci 3866 MHz

 

Jak operační paměti mohou promlouvat do celkového výsledku, koneckonců jasně ukazují naše testy. Operační paměti od společnosti Crucial jsme měli možnost testovat společně s moduly G.Skill Ripjaws V DDR4-3600 16GB (16-18-18-3). Jak již název zběhlejším uživatelům napovídá, ty běží ještě na vyšší frekvenci než hlavní hrdina dnešní recenze a pochopitelně jde tedy o dražší kit.

Nicméně na desce od společnosti ASRock se nám podařilo přetaktovat paměť Crucial Ballistix Sport LT až na 3866 MHz. Při něm byla sestava naprosto stabilní a nedocházelo k jakýmkoliv anomáliím či pádům systému. Když jsme se pokoušeli vytáhnout paměti až na 4000 MHz, sestava již nenabootovala, i tak se ale jedná o velmi slušný výsledek – obzvláště s přihlédnutím k pořizovací ceně modulu.

Ani po přetaktování se paměti prakticky vůbec nepřehřívaly. Při běžné práci se jejich teplota pohybovala okolo 33 °C, což byla mimochodem i teplota, kterou jsme naměřili ve středu skříně. V zatížení pak teplota stoupla zhruba o jeden stupeň.

Níže naleznete tedy výsledky testů se základním XMP profilem, kdy paměti běžely na 3200 MHz, ale zároveň také v přetaktované verzi na 3866 MHz. A to samozřejmě i ve hrách. Sluší se podotknout, že v některých jsou rozdíly patrné na první pohled, ale v některých se vyšší takty promítly do celkového výkonu jen nepatrně.

 

Benchmarkové testy

 

Crucial @3200 MHz

Crucial @3866 MHz

G.Skill @3600 MHz

AIDA64 – zápis

49 332 MB/s

 53 612 MB/s

50 116 MB/s

AIDA64 – čtení

47 465 MB/s

 48 217 MB/s

47 847 MB/s

MaxxMem Benchmark – zápis

35 217 MB/s

 37 556 MB/s

35 233 MB/s

MaxxMem Benchmark – čtení

29 446 MB/s

 32 019 MB/s

29 787 MB/s

WinRAR

7566 MB/s

 7931 MB/s

7636 MB/s

7-Zip

31 120 MB/s

 36 218 MB/s

32 247 MB/s

Cinebench R15

1592 bodů

 1596 bodů

1592 bodů

GeekBench 3

31 117 bodů

 31 120 bodů

31 117 bodů

 

Herní testy

 

Crucial @3200 MHz

Crucial @3866 MHz

G.Skill @3600 MHz

The Witcher 3 (1440p)

63,3 fps

66,3 fps

64,5 fps

The Witcher 3 (1080p)

148,5 fps

153,0 fps

151,2 fps

Battlefield 1 (1440p)

82,6 fps

84,7 fps

84,6 fps

Battlefield 1 (1080p)

157,2 fps

157,2 fps

157,2 fps

Hitman (1440p)

85,1 fps

86,2 fps

85,3 fps

Hitman (1080p)

109,1 fps

115,7 fps

111,6 fps

Far Cry Primal (1440p)

81,4 fps

84,4 fps

83,0 fps

Far Cry Primal (1080p)

93,7 fps

93,9 fps

93,8 fps

 

Klady a zápory

+ přívětivá cenovka

+ nabídka různých barevných provedení

+ líbivý design

+ dobré chlazení i při nízkém designu

+ doživotní záruka

 

+ dražší modely nabízí ještě lepší možnosti přetaktování

+ některým uživatelům patrně bude chybět RGB podsvícení

 

Omlouváme se, popis obrázku chybí.

Crucial Ballistix Sport LT

 

Závěrečné hodnocení

Operační paměti celá řada uživatelů při nákupu nové sestavy podceňuje, a je to rozhodně škoda. Jak dokazuje model Crucial Ballistix Sport LT, kvalitní paměti totiž nemusí být ty nejdražší, a přitom je jejich přínos u výkonných sestav nepopiratelný. Kvalitu paměti výrobce podtrhává ještě doživotní zárukou.

To chci

Ohodnoť článek:

Názory ostatních Geeků

Zatím nikdo nepřispěl do diskuze.

Máš něco na srdci?

100% GEEKsměs bez elektroniky 100% GEEKsměs bez elektroniky
nahoru