Hlavní obsah

Jak očistit tělo po užívání antibiotik

Právo, Zdena Nováčková

Jestliže jste ukončili léčbu antibiotiky, mohlo dojít k oslabení střevní mikroflóry. Antibiotika ničí nejen tělu nepřátelské bakterie a mikroorganismy, ale i ty prospěšné. Abyste byli po nemoci rychleji fit, můžete zařadit do stravy i byliny, které posilují a harmonizují střeva. Tím dostanete tělo snadněji do normálu – tedy do zdravého stavu.

Foto: Profimedia.cz

Jilm - pro léčebné účely se používá hlavně kůra stromu.

Článek

Tradiční čínská medicína označuje střevo jako řídící orgán všech činností v těle, přikládá mu větší důležitost než třeba srdci, játrům, mozku. Jinými slovy řečeno, když zlepšujete střevní flóru, posilujete imunitu organizmu. Tomu v poslední době začíná přitakávat i západní věda.

Je prokázáno, že střevní nerovnováha způsobená antibiotiky negativně ovlivňuje zdraví celého organismu, způsobuje např. chronický zánět žaludku či střev, kandidózu, průjem nebo zácpu, alergie, poruchy imunity a podobně.

Kromě bylin se vyplatí zařadit do jídelníčku i probiotika. Jezte jogurty, jogurtové nápoje, kefír, kysané zelí, rychlokvašené okurky apod. Probiotika ve formě prášků vám k antibiotikům nabídnou i v lékárnách.

Brusinka

Foto: Profimedia.cz

Tento vynikající keřík prospívá organismu celkově, včetně trávicího systému. Brusinkový macerát z pupenů se doporučuje při chronické zácpě i průjmech způsobených antibiotiky. Výtažky z brusinek působí dezinfekčně.

Brusinku také doporučuje po antibiotikách fytoterapeutka Jarmila Podhorná společně ve směsi pupenů dubu, černého rybízu, lnu setého a olše s betaglukanem. Tato kombinace posiluje imunitu, celou trávicí soustavu a potlačuje vývoj škodlivých mikrobů.

Len setý

Foto: Profimedia.cz

Jeho semínka fungují jako spolehlivý čistič střev, ale je třeba dodržet přiměřené dávkování a zapíjet je větším množstvím tekutin. Semínka byste neměli nikdy užívat nepřetržitě déle než týden!

Kúru (třikrát denně rozkousejte polévkou lžíci semen a zapijte), která pročistí střevo, zlepší střevní sliznice a nastartuje metabolismus, si ordinujte maximálně na tři až pět dnů. Třetí den si můžete dávku mírně zvýšit. A pozor – pokud si semínka namelete či rozdrtíte, musíme dávku ihned spotřebovat, protože rychle podléhají oxidaci (žluknou).

Česnek

Foto: Profimedia.cz

Jak česnek medvědí, tak i setý mají antibakteriální a protiplísňové účinky. Díky sirným sloučeninám, které obsahují, ozdravují střevní flóru, léčí infekční průjmy, likvidují střevní parazity.

Užití česneku v čerstvém stavu často vyvolává nevolnost nebo zvracení, vhodnější je jeho kombinace s mlékem, denní dávka přitom může činit až 12 g. Posledním nejnovějším trendem je přidávání česnekového výtažku do jogurtu nebo kefíru, kde působí spolu s laktobacily a významně ovlivňuje trávicí soustavu, tedy i střeva.

Nejvhodnější je ale česneková tinktura. Česnek je každému dostupný, proto ho přidávejte co nejčastěji i do jídel.

Lopuch větší

Foto: Profimedia.cz

Jeho kulovitý kořen je bohatý na inulin, což je vynikající potrava pro takzvané přátelské bakterie v oblasti tlustého střeva (např. důležité bakterie Lactobacillus biffidus).

Látky z lopuchu zlepšují střevní prostředí, podporují růst příznivých bakterií a snižují počet těch „špatných“, jež způsobují infekce. Můžete si naordinovat kúru ze sušeného kořene lopuchu formou odvaru (dvě kávové lžičky sušeného kořene pět minut povařte ve 4 dcl vody, poté sceďte, pijte čtyřikrát denně 1 dcl). Pomůže detoxikaci a zároveň harmonizaci střeva i celého trávicího ústrojí.

Kopretina řimbaba

Foto: Profimedia.cz

Je skvělým analgetikem proti migréně, ale pozitivní vliv prokazuje i na střevní sliznice a střevní záněty včetně Crohnovy nemoci. Proto je také doporučována jako jedna z bylin po užívání antibiotik.

Pomůže získat správnou rovnováhu ve střevní mikroflóře a posílit imunitu, která s naším střevem úzce souvisí.

Penízovka

Foto: Profimedia.cz

Tato houba se řadí mezi přírodní antibiotika, stimuluje regenerační procesy v těle a její pravidelná konzumace dokáže pozitivně ovlivnit „čistotu“ střev.

Penízovka působí proti bakteriím Escherichia coli a plísním Candida albicans. Tato plíseň je obzvlášť nebezpečná, protože se spolupodílí na vzniku celé řady rakovinových onemocnění a její růst podporuje právě časté podávání antibiotik.

Heřmánek pravý

Foto: Profimedia.cz

Jde o nejoblíbenější a nejčastěji používanou léčivku. Pozitivně působí na záněty trávicího ústrojí, peptické vředy a zabraňuje nadýmání. Pravidelné popíjení heřmánkového čaje napravuje střevní flóru, potíže s trávením a stolicí. Uvolňuje křeče, působí protizánětlivě, dezinfekčně.

Vynikající a ještě účinnější je ve směsi: 10 g květu heřmánku, 30 g oddenku puškvorce, 10 g kmínu, 40 g listů máty peprné a 10 g nati pelyňku (dvě lžičky směsi zalijte čtvrt litrem vroucí vody a nechte čtvrt hodiny odstát, pijte jednou až dvakrát denně). Čaj prospívá všem sliznicím trávicího ústrojí.

Jilm

Pro léčebné účely se používá hlavně kůra stromu. Látky v ní obsažené zaručují správnou konzistenci stolice, dezinfikují střevo a normalizují bakterie pro tělo potřebné. Celkově jilm působí proti mnoha bolestivým a zánětlivým stavům těla.

Může se vám hodit na Seznamu:

Reklama

Související články

Bylinky jako pomoc při chřipce

Znáte to asi všichni. Večer uléháte zdraví, ráno se ale probudíte unavení, bolí vás celé tělo, svaly, klouby, motá se vám hlava, nosní dutiny jsou ucpané...

Výběr článků

Načítám