Nákup bez peněz aneb Jaké jsou plusy a minusy odložených plateb?

Bohatství, ilustrační foto

Bohatství, ilustrační foto Zdroj: Sazka

Mall
Interiér prodejny Mall.cz v pražských Holešovicích.
Interiér prodejny Mall.cz v pražských Holešovicích.
Twisto karta
Twisto
14
Fotogalerie

Podobně jako „kreditky“ vám odložené platby mohou dobře posloužit. Nechť se jich ale vyvaruje každý, kdo podléhá nákupní horečce.

Na českém trhu fungují dnes tři větší subjekty, které nabízejí odloženou platbu (nikoli splátky bez navýšení). Služba přijde vhod všem těm, kteří mají například příjmy v nepravidelné výši a díky odložené platbě překonají aktuální nedostatek peněžních prostředků. Odložené platby fungují podobně jako kreditní karta, jen žádnou kartu mít nemusíte.

Na trhu působí Twisto, které loni zprostředkovalo platby za více než miliardu korun. Novinkou loňského roku je projekt Mall Pay. Odložené platby, byť v trochu jiné podobě nabízí i konkurenční Alza.

U Twista a Mall Pay můžete platit na vybraných e-shopech na jedno kliknutí, částka se vám prostě odečte z kreditního limitu. Twisto spolupracuje s desítkami e-shopů, Mall jich zatím krom sebe sama nabízí jedenáct. Alza zase nabízí službu „třetinka“, díky, které si můžete odložit úhradu 2/3 ceny zboží do tří měsíců.

Twisto jako jediné poskytuje i platební kartu, můžete tak platit nejen na internetu, ale i v kamenných obchodech. Po skončení měsíce obdržíte vyúčtování, které je splatné do 14 dní (převodem, jinou kartou). Platbu si můžete i odložit (zaplatíte 10 procent z dlužné částky + poplatek). Poplatek se pohybuje v rozmezí od 10 do 70 procent RPSN. Například za odložení platby ve výši 10 tisíc korun si Twisto účtuje poplatek 350 korun (RPSN 50 procent).

Čím větší částku si odložíte, tím nižší RPSN. Kalkulačku najdete zde. V případě, že se ocitnete v prodlení, čekají na vás sankce – poplatky z prodlení. Pokud nezaplatíte ani pak, přijde exekutor (dluh bude předán třetí straně).

Základní účet u Twista (bez platební karty) je zdarma. S kartou vyjde na 49 korun a nebo za 99 korun v případě, že budete mít zájem o pojištění a zvýhodněné platby v zahraničí. Služba Twisto má tu výhodu, že souhrnný účet můžete zaplatit kartou online a utržit tak bonusy i za platby v kamenných prodejnách (typicky umí kreditní karty).

Mall Pay je propagováno jako služba, díky které si koupíte zboží bez přímé platby a můžete si ho vyzkoušet. Na platbu je totiž 14 dnů, což je stejně dlouho, jako zákonná lhůta pro vrácení zboží, které bylo zakoupeno na internetu. Po 19 dnech (5 dnů po splatnosti) přijde pouze upomínka za stovku, pak ještě další dvě po pěti dnech. V případě, že dluh neuhradíte, bude předán třetí straně.

Účet u Mall Pay je zdarma.

Alza třetinka funguje snadno - pokud splníte základní podmínky (registrace + nákup alespoň za 5 tisíc za posledních 12 měsíců), můžete si vybrané zboží zakoupit s odložením platby 2/3 ceny do následujících tří měsíců. Při nesplnění závazku přejde vlastnictví věci zpět na Alzu, která bude po zákazníkovi požadovat kompenzaci dle situace, viz podmínky služby.

Každá ze služeb je určena pro trochu jiného zákazníka, proto vždy zvažte své potřeby a možnosti.