Opary na rtu se objevují hlavně v době, která je pro organismus náročná. Jak se jich nejlépe zbavit přírodní cestou?

Když začnete pociťovat první příznaky tvorby oparu, zahajte obranu. Mezi první kroky může patřit to, že příslušné místo potřete kašičkou ze sody a vody.

Když se aloe vera rozřízne, je plná léčivého gelu. Foto: Pixabay

Přírodní antibiotika posílí organismus

Ideální je dopřát tělu hned dávku přírodních antibiotik. Obyčejné potraviny totiž leckdy dokáží tělu dodat pořádnou vzpruhu. Mezi takové podpůrné prostředky patří třeba česnek, který můžete konzumovat vnitřně, pomáhá ale i přikládání na bolavé místo. Podobně působí i cibule. Oba zdravotní poklady mají antibakteriální i antivirové účinky.
Dalšími pomocníky jsou třeba med nebo citron. Nanášejí se na bolavý ret.

Lysin je bojovníkem proti HSV-1

Mezi přírodní pomocníky při likvidaci oparů patří i lysin. Jedná se o důležitou aminokyselinu, kterou si tělo neumí vyrobit. Je důležitá třeba pro vstřebávání vápníku, ale i při hojení nejrůznějších zranění. Lysin se nachází v čočce, fazolích, sójových bobech, rybách (tuňák), hovězím a vepřovém mase. Obsahuje ho třeba i parmazán, rajčata a avokádo.

Lysin také obsahuje plnotučné mléko. I to patří mezi potraviny, které můžete nanášet na bolavé místo. Kromě toho se v mléku nacházejí imunoglobuliny, které chrání před viry.

Nejen antivirová aloe vera

Mezi rostliny s antivirovými a protiplísňovými účinky patří také aloe vera. Doporučuje se nanášet kousek dužiny na bolavé místo asi 3x denně.

Na opar zabírá dávka vitamínů skupiny B. Dodat organismu ji můžete třeba prostřednictvím droždí. Podobně jako u sody bicarbony i s trochou droždí a vody vytvořte kašičku, kterou potíráte bolavé místo.

Lidové rady odkazují i na potírání odvarem z meduňky, případně olejem z máty peprné.

Bolest může zmírnit i ledování. Pozor je ale třeba dávat na hygienu. Ideální je dávat kousek ledu na pokožku v igelitu. Pozor na kyselé potraviny, které by mohly dráždit.

Abyste opary nedostali, je třeba pečovat o imunitu, speciálně v náročných obdobích. Pokud se už opar vyskytne, je důležitá hygiena a ošetřování.

Zdroj: healthline.com

Líbilo se? Dejte o článku vědět ostatním: