Technologie

Humanoidní robot, který mění tváře i osobnost. Máte nápad, k čemu by mohl sloužit?

Je vytvořený k tomu, aby komunikoval s lidmi různými způsoby. Dokáže střídat tváře i styl vyjadřování. Mluví jako člověk, ale také poslouchá, projevuje emoce a udržuje oční kontakt. Ani jeho tvůrci nemají úplně jasno v tom, k čemu přesně by měl sloužit, ale zajímavých nápadů mají hned několik. Opravdu ale zvládne všechno, co slibují?

Humanoidní robot, který mění tváře i osobnost. Máte nápad, k čemu by mohl sloužit?
Humanoidní robot, který mění tváře i osobnost. Máte nápad, k čemu by mohl sloužit?

Foto: www.furhatrobotics.com

Robotická busta

Tvář robota z dílny Furhat Robotics ze Švédska se nesnaží detailně napodobit tu lidskou, přesto působí velmi uvěřitelně. Lidskou podobu dává robotovi systém animace výrazů lidské tváře promítané zpětnou projekcí na matnou zobrazovací masku ve tvaru obličeje.

Samotnou masku je možné vyměnit v závislosti na požadovaném způsobu použití. Robot nemá celé tělo, ale vypadá spíše jako lidská busta. V přednastavené nabídce výrazových prostředků je možné vybírat z mnoha výrazů a gest, které jdou dále přizpůsobovat jakémukoli charakteru, který bude robot ztvárňovat.

Furhat robotics

Téměř dokonalý robot

Díky speciálnímu softwaru vyvinutému pro zvládání složité komunikace umí robot jednat velmi expresivně a zároveň plynule. Může být protivný, milý, mluvit klidně i rozrušeně. Dokáže analyzovat chování lidí okolo a věnovat pozornost více osobám zároveň. Pozná, kdy má hovořit a kdy naopak naslouchat. Pohybuje hlavou v několika směrech pro ještě autentičtější interakci.

Furhat robotics

Robot by mohl být školitelem nebo poskytovat informace

Sami tvůrci tohoto pozoruhodného robota neměli od začátku úplně jasno v tom, k čemu všemu by jednou mohlo jejich dílo sloužit. Nabízí se, že by robot mohl plnit funkci informačního centra třeba na letištích, v muzeích a dalších místech, kde je vysoká poptávka po rychlém získání ověřených informací.

Robotický trenér nebo učitel?

Vzhledem ke svým mimořádným komunikačním schopnostem a možnosti měnit charakter „osobnosti“ by ale také mohl plnit funkci učitele nebo trenéra různých dovedností souvisejících s jednáním s lidmi. Dobře by se tak uplatnil třeba jako školitel zaměstnanců v profesích, které přichází do kontaktu s různými typy lidí a potřebují se naučit bez konfliktů vyjít s každým.

Robot se domluví více než třiceti jazyky, mohl by tak pomáhat při výuce cizích jazyků nebo tréninku vícejazyčné komunikace v zaměstnání.

Furhat robotics

Furhat Robotics také zvažuje jeho nasazení v oblasti lidských zdrojů, robot by měl být ideálním náborářem nezatíženým jakýmikoli společenskými předsudky.