Výsledek karlovarské diváky potěšil, hra Nymburku-KV méně

  9:52
Potřetí v sezoně využily basketbalistky Nymburku-KV karlovarskou Halu míčových sportů a potřetí v ní zvítězily, tentokrát nad Slovankou 82:54. Výsledek ale vypadá lépe než předvedená hra. Za měsíc se sem vrátí na Final Four Českého poháru.

Zleva Kamila Hošková z Nymburku-KV a Denisa Harapesová ze Slovanky. | foto: ČTK

Předchozí dvě utkání končila tak, že na domácí straně svítila trojciferná číslovka, tentokrát musely stačit dvě cifry.

„Byli jsme lepší, vyhráli zaslouženě a všichni si zahráli. Bohužel se nám nedařila střelba z pod koše. Kdybychom toho tolik nezahodili, dali bychom o 20 bodů víc. Tyto body v dalším zápase se Žabinami budeme potřebovat, proto věřím, že je dáme příště,“ uvedl trenér Daniel Kurucz.

Uznal ovšem, že karlovarský fanoušek si na hře moc nepochutnal. „Podali jsme takový výkon, že jsme o těch třicet byli lepší. Kvalita se odvíjí od soupeře a my toho soupeře ve Slovance nenašli, nekladl takový odpor.“

Důvodem nevelké rychlosti zápasu byla účast všech deseti hráček schopných hrát. „Střídali jsme hodně, průměrně co dvě minuty, aby si zahrály všechny hráčky a to na tempu bylo vidět,“ přiznal Kurucz.

Mnohem kritičtější byly některé hráčky. „Třicetibodový rozdíl vypadá jednoduše, ale docela jsme se tím protrápily,“ přiznala Tereza Krakovičová, rozená Pecková, jež hrála necelých osmnáct minut, jedenáct bodů a čtyři doskoky. „Slovanka přijela v malém počtu, my měly víc hráček do rotace a zahrály si všechny. Kdybychom nedělaly ztráty a dávaly jasné koše, skončilo by to o víc. Takhle to vypadá, že jsme utrpěly výhru,“ přitakává Alena Huňková, která odehrála přes sedmadvacet minut, devět bodů.

Trenér vysvětloval taktiku

Hlavní postavou domácího týmu byla s 20 body a 12 doskoky ruská pivotka Aleksandra Khomenchuk. Eliška Mircová přidala 14 bodů, čtyři doskoky a čtyři asistence.

Nymburk-KV tak včas zareagoval na tři porážky v řadě a, v sestavě Paris, Hošková, Huňková, Mircová, Khomenchuk (Krejzová, Krakovičová, Sklenářová, Dvořáková, Delic), od začátku měl proti Slovance jasně navrch. První čtvrtina byla ještě relativně vyrovnaná, ač ji nakonec domácí vyhráli 20:12. Přesto si v páté minutě musel vzít trenér Daniel Kurucz oddechový čas.

„Měli jsme tam jeden taktický moment při zdvojení soupeře. V tom případě může vždy jít přihrávka jen jedním směrem, vybrali jsme si kterým a kudy míč poletí. On tam létal, ale my tam nebyli. To byl důvod time outu, potřeboval jsem jim znovu ukázat, kam ten míč odletí a potom z toho byly dva, tři zisky a bylo to dobré,“ vysvětluje trenér.

Pak už Středočešky, bez opory pod košem Moniky Satoranské, nestačily a v poločase byl rozdíl dvacetibodový (46:23). „První poločas celkem dobrý, na konci druhé čtvrtiny jsme do toho trochu šláply a získaly nějaký náskok,“ kvituje Tereza Krakovičová.

Hrůzný začátek po změně stran

Ovšem třetí čtvrtina byla velmi špatná, domácí ji prohráli 10:20 a celkový rozdíl se začal rapidně zmenšovat. Nepomáhal ani oddechový čas, ani bouřlivé reakce trenéra na lavičce. „Byla šílená, nechali jsme se uspat a hráli to, co oni potřebovali, uspěchávali jsme střely, v obraně nedůslední. Ale s tím máme problémy poslední měsíc pořád. Musíme mnohem líp bránit a víc organizovat hru, nedá se na to moc koukat, je to guláš,“ přiznává Tereza Krakovičová.

„Hráčky se trochu uspokojily vedením,“ lakonicky poznamenal trenér Daniel Kurucz.

Slovance nestačilo po dvanácti bodech od dua Denisa Harapesová - Tereza Vorlová. V poslední části už domácí směřovali k pohodové výhře. Zaujal už jen jeden koš v podání Simony Sklenářové, jediné hráčky z loňského kádru Karlových Varů. Při útoku z levé strany jí prostředkem nabíhala spoluhráčka, míč se k ní ovšem nedostal, po odrazu od bránící hráčky se vrátil Sklenářové, která už skórovala pohodlně sama. Vše završila trojkou s klaksonem Mircová.

„S výsledkem úplně spokojená nejsem, bohužel nutno přiznat, že Nymburk má o hodně kvalitnější podkošové hráčky, zejména nemůžeme konkurovat vysoké hráčce Khomenchuk. Chyběla nám Satoranská a na postu pivota musela hrát křídelní hráčka. Holky bojovaly, to je z mé strany pozitivum, ale s prohrou o 30 bodů spokojená být nemůžu,“ přidala hodnocení trenérka Slovanky Kateřina Jurková, rozená Novotná, někdejší úspěšná hráčka a mistryně světa v basketbalu tříčlenných družstev.

Marodka se vyprazdňuje

Od začátku roku se basketbalistky Nymburku-KV potýkají s velkými zdravotními problémy, které zapříčinily pád z druhého na páté místo ligové tabulky. Stehlíková není a nebude dlouhodobě, Wells bude mimo asi ještě čtrnáct dnů. V sobotu seděla na lavičce, do utkání nezasáhla. „Má zánět v horní části těla, hrát nemůže, ale chtěli jsme jen Slovance ukázat, že je nás mnoho,“ prozrazuje Kurucz. Delic do utkání zasáhla, už zkoušela hrát, nastoupila na osm minut, „Hrála dobře, pouze po chvílích, protože ji bolí achilovka, ale minuty, co odehrála, hrála slušně a věřím, že příště už bude moc hrát naplno,“ pochvaluje si trenér.

Tyto důvody zapříčinily, že třeba na pozici druhé rozehrávačky musela hrát Alena Huňková. „Nehrála to nikdy, dnes musela a neztrácela míče, odehrála to docela s přehledem,“ míní Daniel Kurucz.

Sama Huňková přiznala, že nemůže nahradit spoluhráčky tmavé pleti. „Hrají jinak než bílé, víc na sebe a dají body. Bílé pořád někoho hledají. V životě černou bílá rozehrávačka nenahradí,“ míní Alena Huňková.

I přes tyto příčiny basketbalistky ještě nevzdávají cíl skončit v lize druhé. Do konce základní části hrají v sobotu v Brně se Žabinami veledůležitý souboj, následně hostí Strakonice, a končí v Praze se Slávií. A přijde play off.

„Je pravda, že čtvrtý, pátý má velký problém postoupit do čtyřky a když tam po boji postoupí, tak narazí na USK. Naším cílem je vyhrát následující tři zápasy a tím bychom si zajistili třetí místo,“ dodává trenér Daniel Kurucz.

Kurucz: Pohár chceme, jinak bychom jej nehráli

Nymburský trenér Dan Kurucz

Za měsíc se hráčky Nymburka-KV do karlovarské Haly míčových sportů ještě vrátí. Spolu s dalšími třemi účastníky (KP Brno, Sokol Hradec Králové, Slavia Praha) si zde zahrají, o víkendu 9.-10. března, Final4 Českého poháru žen.

Bronzové medailistky z posledního Final4, které jsou zároveň domácím týmem, vyzvou v semifinále KP Brno, obhájkyně titulu. Dosavadní dva duely mezi KP Brno a Nymburkem nabídly velká dramata vždy se šťastným koncem pro brněnský tým. Na začátku října ve druhém kole zvítězilo KP v Nymburce 77:75, na začátku ledna uhájilo KP domácí palubovku poměrem 68:64.

„Zápasy byly těsné, nyní hrajeme v Karlových Varech, to je něco jiného a zápas chceme vyhrát. Pohár chceme, jinak bychom jej nehráli. Bude to těžké, ale nemá cenu stahovat kalhoty, když brod ještě ani nevidím,“ důrazně bourá poraženecké nálady trenér Daniel Kurucz.

Samotné hráčky vnímají dosavadní bilanci.

„Je to těžký los. KP oproti nám bude nahoře, dvakrát nás dokázaly porazit, ale my do toho půjdeme s tím, že nemáme co ztratit, chceme jim to vrátit i s úroky a vyhrát,“ je si vědoma Alena Huňková.

Že mezi poslední trojicí už na výběr není si je vědoma Tereza Krakovičová.

„Bude záležet na momentální formě, jak se na to připravíme. Doufám, že už budeme ve větší herní pohodě. Do té doby musíme ten měsíc máknout a vrátit se zpátky, jak jsme hráli na začátku sezony. Musíme do toho šlápnout v tréninku. Pohár chceme.“

Ve druhém semifinále se střetne pražská Slavia s Hradcem Králové. V soubojích těchto soupeřů byl letos v obou případech lepší trochu překvapivě pražský tým.

Slavia má sice na kontě po šestnácti odehraných zápasech v lize pouze šest výher, hned dvě však zaznamenala proti Hradci. Lvice přehrála jak v říjnu v Hradci Králové (64:54), tak na konci ledna v Edenu (94:85).

Autoři:

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

15. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Sparta – Třinec 2:3P. Historický obrat posílá hosty do finále, hrálo se 122 minut

13. dubna 2024  12:25,  aktualizováno  20:15

Extraliga se dočkala bájného obratu. Hokejisté Třince otočili sedmé semifinále se Spartou a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Procházka knokautoval Rakiče! Divoká bitka a bonus 7 milionů za nejlepší výkon

14. dubna 2024  3:01,  aktualizováno  10:32

Las Vegas (Od našeho zpravodaje) Jiří Procházka zvládl zásadní zápas v Las Vegas. V neděli nad ránem se oklepal z listopadové prohry...

Třinec - Sparta 2:1. Sekunda od prohry, domácí zázračně vybojovali sedmý zápas

11. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:17

O první branku se oba semifináloví soupeři přetahovali až do třetí části. Vstřelila ji sice Sparta,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pardubice - Třinec 6:3. Domácí si k první výhře pomohli drtivým finišem

17. dubna 2024  17:40,  aktualizováno  22:44

Je vyrovnáno. Hokejisté Pardubic dosáhli na své první vítězství v letošním finále extraligového...

Obavy z akcí teroristů a Rusů. Hry v Paříži ohlídají i stovky tajných agentů

19. dubna 2024  15:40

Zdálo se to jako velmi atraktivní nápad, když s ním organizátoři her v Paříži přišli poprvé:...

Málem krach, suverénní jízda i play off bez gólu. Jak Plzeň prosvištěla Evropou

19. dubna 2024  14:55

Když si ve čtyřiadvacáté minutě obrovitánského nastavení rovnal míč na penaltový puntík Erik Jirka,...

Šéf cyklistiky: Odměny pro atlety? V rozporu s olympijskou myšlenkou

19. dubna 2024  9:53,  aktualizováno  14:25

Předseda Mezinárodní cyklistické unie David Lappartient nesouhlasí s rozhodnutím Světové atletiky...

Útočník Rekonen je po konci v Plzní další posilou Mladé Boleslavi

19. dubna 2024  14:08

Hokejisty extraligové Mladé Boleslavi posílil finský útočník Aleksi Rekonen. Třicetiletý rodák z...

eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie
eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie

Milovníci kosmetiky pozor! Tento týden soutěžíme o pět velkých balíčků v celkové hodnotě 5000 Kč. Zapojte se do soutěže a vyhrajte lákavý balíček...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...