V aktuálním ročníku patří osmadvacetiletý obránce mezi pilíře sestavy Washingtonu. Nastupuje v elitním obranném páru vedle Johna Carlsona, se kterým čelí nejlepším útočným formacím NHL. „Hraje se mi s ním opravdu skvěle. Johny je výborný obránce. Trávíme spolu každý den, hodně se od něj učím. Společnou souhru si užívám,“ říká Kempný v exkluzivním rozhovoru pro Deník Rovnost.

Rozumíte si i mimo led?
Docela jo. Johny je super kluk. V kabině máme výbornou partu. V tomhle ohledu všechno šlape, jak má.

Jaká je vaše role vedle Carlsona, který je spíš ofenzivní obránce?
Nemáme určené, kdo víc útočí nebo brání. Musíme se dívat jeden na druhého. Pokud jeden vyjede, druhý se stáhne. Oba dva se víceméně zapojujeme do útoku stejně. Samozřejmě vše je podřízeno systému.

Naskakoval jste i po boku Matta Niskanena. Lišila se souhra s ním oproti Carlsonovi?
Řekl bych, že je to v podstatě obdobné. Oba jsou praváci. Samozřejmě Nisky je trochu jiný typ obránce, je víc defenzivnější než Johny, ale oba jsou ohromně zkušení kluci, kteří mají v NHL odehráno hodně.

Kempný má v NHL důvěru
Michal Kempný má v NHL důvěru. Kariéru mi zachránil trejd do Washingtonu, říká

Jste šestý nejvytíženější hráč Washingtonu, máte jedno z nejlepších hodnocení účasti plus/minus na ledě v lize. Jak si ceníte pozice, kterou jste si vybudoval?
Moc si toho vážím. Člověk pracuje tvrdě každý den, za něčím si jde a snaží se vybudovat si co nejlepší možnou pozici. Neustále se chci zlepšovat. Dostávám hodně prostoru, čehož si cením. Věřím, že to bude ještě lepší.

Jak hodnotíte své výkony v této sezoně?
Zatím jsem spokojený. Samozřejmě vždy to může být lepší. Co se týče týmového hlediska, tak jsme v nedávné době měli špatnou sérii, kdy jsme prohráli sedm zápasů v řadě. Nyní ale věřím, že jsme opět na správné cestě a vrátíme se na vítěznou vlnu.

Vzal si slovo kapitán Alexander Ovečkin a promlouval k týmu?
V šatně máme víc lídrů, kteří toho mají spoustu za sebou. Neprožívali jsme zrovna lehké chvíle, ale věřím, že už pominuly a bude to jen lepší. Prohrát sedm utkání v řadě je dost, na to jaký máme tým. Na druhou stranu, vše špatné je k něčemu dobré.

Bývalý hokejista Komety Brno Michal Kempný v dresu Washingtonu Capitals.
Hvězdy zápasů NHL: Kempný vstřelil vítězný gól, Zacha pokračuje v kanonádě

Je tahle sezona těžší v tom ohledu, že se proti vám soupeři chtějí vytáhnout coby obhájci Stanleyova poháru?
Těžko říct. Máme odehráno přes padesát zápasu. Každý duel je v něčem jiný. Musíme být na každé utkání stoprocentně připravení, protože program je nahuštěný a hrozně rychle to letí. V téhle lize je každý bod nesmírně důležitý. Když se prohraje několikrát po sobě, tak vás to stojí postavení v tabulce.

Východní konference je našlapaná a bodové rozestupy malé. Stíháte sledovat tabulku?
Vidíme ji každý den v šatně, takže přehled máme.

Před sezonou Washington změnil trenéra. Překvapilo vás to?
Dá se říct, že víceméně je vše stejné jako v minulé sezoně. Akorát na pozici hlavního kouče je někdo jiný, ale není to žádná cizí osoba. Trénuje nás Todd Reirden, který předtím zastával roli kouče obránců. Všichni ho dobře známe a skvěle si s ním rozumíme. Je to fantastický člověk.

Hokejista Martin Nečas
Hráči Komety v zámoří: Nečas na farmě, debutant Zbořil a Kempný si získal důvěru

Změnilo se něco pro vás?
Obránce nyní netrénuje Reirden, který má s postem hlavního trenéra jiné starosti a kompetence, než které měl loni, kdy se soustředil jen na obranu. Beky nyní koučuje Reid Cashman, jenž byl v minulém ročníku na farmě. Jinak je vše při starém. Realizační tým Washingtonu je velice kvalitní.

Nedávno jste se střetli s Coloradem Avalanche, kde hraje Nathan MacKinnon, což je extrémně rychlý a šikovný hráč. Podobně jako jeden z nejlepších hráčů NHL Connor McDavid. Jak se brání takoví hráči?
Nastupuji proti nejlepším lajnám soupeře. Každý tým má v prvních dvou formacích top hráče. Je třeba být neustále ve střehu, protože nikdy nevíte, co se stane. Musím pořád sledovat, proti komu zrovna na ledě hraji. Někteří hráči jsou opravdu rychlí a dokážou velké věci na malém prostoru. Jediné co funguje, tak nedopřát jim ani vteřinu na vymýšlení, přistupovat k nim a hru jim znepříjemnit.

Jak se vám žije ve Washingtonu?
Město je hezké. Panuje tu výborná atmosféra. Na každý zápas máme plný stadion. Maximálně si to užívám.

Michal Kempný přivezl ukázat na Moravu Stanley Cup.
Stanley Cup střežím jak oko v hlavě, říká exbrněnský obránce Michal Kempný

Je znát větší popularita hokeje po minulé sezoně, kdy jste vyhráli Stanley Cup?
Co se dělo loni, to bylo velké šílenství. Vítězství Stanleyova poháru zvedne každé město. Zájem o hokej ve Washingtonu je opravdu velký.

V týmu máte Jakuba Vránu. Je výhoda, mít vedle sebe dalšího Čecha?
Určitě jo. Člověk si pokecá česky. Vránič je mladý šikovný kluk. Tohle je jedině plus.

Když jste někde na tripu, stihnete někam zajít s ostatními Čechy z jiných týmů?
Sem tam jo, když je čas. Záleží na tom, v jakém jsem momentálně rozpoložení. Roli hraje únava. Jinak, když je čas a chuť, tak zajdeme na večeři. Je příjemné se s někým vidět po delší době.

Zastřešení kurtů na koupališti Riviéra patří k největším letošním investicím společnosti Starez-sport.
Sportovní investice roku? Beachvolejbalové kurty zakryje střecha za 50 milionů

Jak snášíte cestování letadlem napříč Severní Amerikou?
Docela v pohodě. Cesty nejsou zas tak enormně dlouhé. Máme vlastní letadlo, což je výhoda a komfort pro nás hráče. Cestování k hokeji patří a není to nic hrozného. Delší lety trvají většinou něco kolem čtyř hodin.

Stíháte sledovat extraligu?
Určitě se dívám. Každé léto trénuji v Brně a klukům fandím. Jsem v obraze.

Co říkáte na renomé, které si Kometa vybudovala, že dokáže přivést hráče jako Tomáš Plekanec nebo Zbyněk Michálek?
Tohle je známka toho, že Kometa má velkou značku a jméno v České republice, ale i v zahraničí. Z Brna se stal tým, který budí zájem. Vůbec se nedivím hráčům jako třeba Plekanec nebo Mueller, že zvolí Kometu jako své další angažmá. Tohle vše je dobrá vizitka toho, jak Libor Zábranský s hráči jedná a dokáže je stáhnout do Brna.

Lákalo by vás se ke konci kariéry vrátit do Komety?
Tohle by bylo určitě příjemné. Nikdy jsem se tímhle netajil. Člověk nikdy neví, co se stane v budoucnu, natož zítra. Nechci se dívat dopředu. Spíš se snažím žít v přítomnosti. Když se nad tím ale zamyslím, tak by bylo skvělé zakončit kariéru v Kometě.

Kometa Dostál se zdokonalí ve finské lize
Kometa Dostál se zdokonalí ve finské lize

Ještě před čtyřmi roky jste hrál v Omsku KHL. Nyní už jste vyhrál Stanley Cup a vydobyl si stálé místo ve Washingtonu. Jak se zpět ohlížíte za tím, co se vám povedlo?
Nechci se moc dívat dozadu. Moje cesta byla trnitá. Nebyla jenom příjemná. Nelituji ničeho, čím jsem si prošel. Momentálně si užívám, kde jsem teď. Toho si moc vážím.