Bisnode (Bisnode)
Podnikání  |  11.02.2019 11:59:27

Loni zaniklo 12 692 firem, nejvíc za sedm let


Loni ukončilo činnost rekordních 12 692 společností, nejčastěji z oblasti pronájmu a správy nemovitostí, obchodu a služeb. Nadpoloviční většina zaniklých společností měla sídlo v Praze. Podnikatelé nejčastěji zavírali společnosti staré 21 až 25 let a 6 až 10 let. Data vycházejí z analýzy poradenské společnosti Bisnode.

„Statistická data ukazují, že v loňském roce zaniklo nejvíc firem od roku 2012,“ říká analytička Bisnode Petra Štěpánová. „Z 12 692 společností, které v loňském roce ukončily své podnikatelské aktivity, jich bylo 80 % zlikvidováno. Ostatní zanikly formou fúze s jiným podnikatelským subjektem nebo jiným způsobem,“ dodala Petra Štěpánová z Bisnode.

Počet zaniklých firem 2012–2018

Zdroj: Bisnode

„I když se celkový počet firem každoročně zvyšuje, čistý přírůstek, tedy rozdíl mezi počtem v daném roce vzniklých a zaniklých firem, je stále nižší a nižší. Zatímco v roce 2014 na jednu zaniklou firmu připadalo téměř 5 nově založených, v roce 2018 to bylo už jen 2,5,“ říká dále analytička Bisnode Petra Štěpánová.

Poměr mezi nově založenými a zaniklými firmami v období 2012-2018

  
Zdroj: Bisnode

Stáří firem, které byly loni zrušeny, bylo nejčastěji v intervalu 21 – 25 let a 6 – 10 let (shodně 23 %). „U společností založených v porevolučních letech 1993 - 1997 nedošlo ke generační výměně majitelů a subjekty založené v období 2008 – 2012 ve vysoce konkurenčním prostředí neuspěly se svým podnikatelským záměrem nebo byly účelově založeny pro jednorázový projekt,“ dodala Petra Štěpánová z Bisnode.

 
Zdroj: Bisnode

V počtu zaniklých firemPraha výrazný náskok před ostatními regiony. V uplynulém roce bylo zrušeno 6 706 společností s registrovaným sídlem v Praze, což představuje více než polovinu ze všech zrušených firem.

Z obchodního rejstříku bylo loni vymazáno nejvíc společností z oblasti pronájmu a správy nemovitostí nebo velkoobchodu. Největší podíl zaniklých firem byl u společností, které své aktivity vyvíjely v oblast poradenství v podnikání, výroby pekařských a cukrářských výrobků, developerské činnosti, výstavby budov a činnosti reklamních agentur.

TOP 5 oborů činnosti podle zániků 2018

 

Zdroj: Bisnode


TOP 5 oborů činnosti s největším podílem zániků v roce 2018

 

Zdroj: Bisnode

Bisnode

Bisnode je jedničkou v oblasti poskytování ekonomických informací o společnostech a podnikatelích. Analyzuje obrovské objemy dat, nachází souvislosti a interpretuje je do informací, které jsou srozumitelné pro zákazníky a tím jim umožňuje přijímat správná a chytrá rozhodnutí, zvyšovat tržby a minimalizovat rizika. Kvantitu mění na kvalitu, velká data (Big Data) mění na chytrá data (Smart Data). Bisnode působí v 19 evropských zemích a díky strategickému partnerství s Dun & Bradstreet poskytuje informace z více než 190 zemí světa o 300 milionech firem z celého světa.

Více se můžete dozvědět na: www.bisnode.cz







?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688