I špatná zkušenost Ester Ledecké se počítá

Průměrný šampionát. Když se podíváte na lyžařské výsledky Ester Ledecké za poslední dvě sezony Světového poháru, je 15., 17. a 27. místo na mistrovství světa odpovídající tomu, co jezdí.

Komentář Åre/Švédsko Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ester Ledecká.

Ester Ledecká. | Foto: Denis Balibouse | Zdroj: Reuters

Jenže Ester Ledecká je k tomu všemu olympijská vítězka. Žena, na jejíž olympijský závod v super G se za 50 let bude dívat stejně neuvěřitelně, jako se dá teď nostalgicky a s úctou vzpomínat na tituly Jiřího Rašky nebo Věry Čáslavské přibližně to půlstoletí zpátky. A kvůli tomuto jednomu závodu, který během šampionátu označila za výjimku, je pohled na zmíněné 15., nebo 17. místo trochu smutný.

Proto, že to je Ledecká.

Proto, že má na víc.

Říkají to všichni kolem ní, říkají to soupeřky, trenéři. Pořád si může užívat slávu z kreditu toho skoro rok starého šokujícího triumfu. Ale zejména po super G bylo vidět, že ten tlak na výsledky cítí a je pro ni složité ho ustát.

Pokažené super G

Měla helmu a jako tradičně i lyžařské brýle, takže těsnění kolem nich zachytilo všechny slzy, které jste ale za tmavým sklem mohli tušit. Hlas se zlomil, brečela. 27. místo v disciplíně, ze které měla olympijské zlato.

V tu chvíli to vypadalo jako hodně špatný výsledek – s odstupem dní a znalostí kontextu to zas tak zlé není. Už na startu prý vypadala rozhozeně. Zatímco ostatní myslely na vítězství a byly v hlavě nastavené na titul, ona měla respekt. Spadla v Ga-Pa, spadla v tréninku.

Mistrovství světa bez umístění v elitní desítce Ester Ledeckou netrápí. ‚Jsem spokojená,‘ tvrdí

Číst článek

„Popravdě jsem to jen chtěla sjet. Nezáleželo mi na výsledku, chtěla jsem si dokázat, že zase dokážu být dole. Že dokážu sjet kopec a to mi pomohlo se znovu soustředit a začít od začátku,“ říkala po nedělním závodě, tedy s odstupem 5 dnů.  „Je škoda, že tahle zkušenost přišla zrovna na mistrovství světa. Ale někdy přijít musela,“ dodala.

Teď si může vyčistit hlavu v uvolněnějším prostředí snowboardistů, už je v Asii, kde ji čekají další závody Světového poháru. A tak to má být.

Navzdory výsledkům bylo podle mě správnou volbou, že si přiletěla do Åre pro tuhle špatnou zkušenost a nedala přednost mistrovství světa na prkně. Snad jí to pomůže a pak bude moci po pádech zareagovat ve stylu Lindsey Vonnové – spadla v super G, tréninkově si odjela kombinační sjezd a v neděli měla ze speciálu bronz.

A také doufám, že jí změna prostředí prospěje a zbytek sezony se Ester Ledecké povede. Stále totiž může být ozdobená Křišťálovým glóbem za vítězství ve Světovém poháru – jen to nebude na lyžích.

Martin Charvát Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme