CZK/€ 25.200 +0,18%

CZK/$ 23.143 +0,22%

CZK/£ 29.467 +0,04%

CZK/CHF 26.168 -0,02%

11. 02. 2019

0 komentářů

Finanční úřady musely vracet miliony za špatně vyměřené daně

 

V roce 2014 Finanční správa zavedla přílohu k daňovému přiznání. Ta měla pomoci odhalovat daňové úniky přes propojené firmy. Jenže Finanční správa tak učinila bez předchozí analýzy. Uvedl to Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ).

Loading



 

Finanční úřady tak podle NKÚ musely plátcům vracet desítky milionů korun za chybně vyměřenou daň. Generální finanční ředitelství (GFŘ) to ale odmítá a tvrdí, že přílohu konzultovalo s poradci, podniky i akademiky a chyby jsou v poměru k celkové vybrané dani velmi nízké.

NKÚ zkontroloval správu daně z příjmů právnických osob v letech 2013 až 2016. Vybraní poplatníci musí od roku 2014 k daňovému přiznání přidávat přílohu s přehledem transakcí se spojenými osobami. Podle kontrolorů se ale GFŘ nezabývalo tím, zda by taková změna neměla projít legislativním procesem. „GFŘ před jejím zavedením ani neanalyzovalo, jestli takto získávaná data skutečně mohou pomoci, nebo půjde jen o zbytečnou administrativní zátěž,“ uvedlo NKÚ. Za rok 2016 se povinnost týkala 14 500 firem.

GFŘ se ale brání, že takové tvrzení zavádějící. „Zavedení zmíněné přílohy bylo podrobeno veřejné diskusi se zástupci daňových poradců, akademické obce i velkých podniků,“ sdělil ČTK mluvčí ředitelství Petr Habáň.

Podle zjištění NKÚ finanční úřady musely v letech 2013 až 2016 vracet plátcům 180 milionů korun za chybně vyměřenou daň, 61 milionů korun z toho tvořily úroky. GFŘ ale oponuje, že celkové inkaso daně ve sledovaném období činilo 565,5 miliardy korun. „Chyby Finanční správy v procentuálním vyjádření k celkovému inkasu daně činí pouze tři setiny procenta,“ podotkl Habáň.
Zdroj : ČTK

REKLAMA

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Stát chce i nadále vybírat windfall tax. Hrozí žaloby menšinových akcionářů ČEZ

Ještě loni ministr financí Zbyněk Stanjura říkal, že daň z mimořádných zisků zřejmě skončí už po roce trvání. Dávalo by to smysl. Ke konci loňska stát ukončil zastropování cen energií. Ty totiž na burze klesly tak nízko, že už není třeba, aby lidem od drahých energií ulevoval. Jestliže […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

29. 02. 2024

Přehledně o daňovém přiznání za rok 2023. Na jaké slevy a odpočty máte nárok?

Blíží i povinnost podat daňové přiznání za předešlý rok. V tom si lze díky daňovým úlevám snížit daňový základ, nebo přímo vypočtenou daň. Nicméně některé slevy na vypočtené dani, jako školkovné či slevu pro studenta, budou moci daňoví poplatníci nyní využít naposledy, protože od příště je již ruší […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

22. 02. 2024

Platba paušální daně a výše invalidního důchodu

Živnostníci a podnikatelé plnící si své daňové povinnosti platbou měsíční paušální daně minimalizují své daňové starosti a povinnosti. Jaký vliv však má platba paušální daně na případný invalidní důchod prvního a druhého stupně, dřívější částečný invalidní důchod? Podívejme se na praktické výpočty.

Text: Petr Gola

Foto: Shutterstock

21. 02. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *