CZK/€ 25.235 -0,12%

CZK/$ 23.616 -0,24%

CZK/£ 29.364 +0,02%

CZK/CHF 25.810 -0,65%

11. 02. 2019

0 komentářů

Finanční úřady musely vracet miliony za špatně vyměřené daně

 

V roce 2014 Finanční správa zavedla přílohu k daňovému přiznání. Ta měla pomoci odhalovat daňové úniky přes propojené firmy. Jenže Finanční správa tak učinila bez předchozí analýzy. Uvedl to Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ).

Loading



 

Finanční úřady tak podle NKÚ musely plátcům vracet desítky milionů korun za chybně vyměřenou daň. Generální finanční ředitelství (GFŘ) to ale odmítá a tvrdí, že přílohu konzultovalo s poradci, podniky i akademiky a chyby jsou v poměru k celkové vybrané dani velmi nízké.

NKÚ zkontroloval správu daně z příjmů právnických osob v letech 2013 až 2016. Vybraní poplatníci musí od roku 2014 k daňovému přiznání přidávat přílohu s přehledem transakcí se spojenými osobami. Podle kontrolorů se ale GFŘ nezabývalo tím, zda by taková změna neměla projít legislativním procesem. „GFŘ před jejím zavedením ani neanalyzovalo, jestli takto získávaná data skutečně mohou pomoci, nebo půjde jen o zbytečnou administrativní zátěž,“ uvedlo NKÚ. Za rok 2016 se povinnost týkala 14 500 firem.

GFŘ se ale brání, že takové tvrzení zavádějící. „Zavedení zmíněné přílohy bylo podrobeno veřejné diskusi se zástupci daňových poradců, akademické obce i velkých podniků,“ sdělil ČTK mluvčí ředitelství Petr Habáň.

Podle zjištění NKÚ finanční úřady musely v letech 2013 až 2016 vracet plátcům 180 milionů korun za chybně vyměřenou daň, 61 milionů korun z toho tvořily úroky. GFŘ ale oponuje, že celkové inkaso daně ve sledovaném období činilo 565,5 miliardy korun. „Chyby Finanční správy v procentuálním vyjádření k celkovému inkasu daně činí pouze tři setiny procenta,“ podotkl Habáň.
Zdroj : ČTK

REKLAMA

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Komentář: Válka o prodlužování věku odchodu do důchodu

Prezident Pavel se rozhodl vstoupit jako moderátor do politického jednání mezi vládou a opozicí o jedné z nejdůležitějších reforem pro budoucnost České republiky. Toto vlídné gesto, aby bylo dosaženo konsenzu alespoň nad základními obrysy hned na začátku vyjednávání, mělo ale trvání jen pár hodin. Po potvrzeném zápisu […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

23. 04. 2024

Investice & daně. Kdy máte klid a kdy musíte vyplňovat přiznání?

Obliba investování u nás roste. Jen v podílových fondech Češi zhodnocují už přes 938 miliard korun, další stovky miliard mají investoři v akciích, burzovně obchodovaných fondech a dalších aktivech. Se vzrušujícím investičním světem je ale spojena i méně zábavná povinnost, a to jsou daně. Podívejte se, co si jako […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

16. 04. 2024

Jaké sankce hrozí při nedodržení povinností v rámci daňového přiznání?

Stále platí, že nejvíc lidí podává přiznání k dani z příjmu fyzických osob až poslední týden v březnu. Proto Finanční správa od pondělí 25. března do úterý 2. dubna letos prodlužuje úřední hodiny podatelen všech finančních úřadů. Finanční úřady budou otevřené od 8 do 17 hodin. Neplatí to však pro […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *