Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Za krádeže zbraní ve Vrběticích jeden trest vězení a pět podmínek

Česko

  12:36aktualizováno  14:54
Zlín - Za krádeže zbraní po výbuchu v bývalém muničním areálu ve Vrběticích na Zlínsku uložil v pondělí zlínský okresní soud Zdeňkovi Šuranskému 34 měsíců vězení. Dalších pět lidí dostalo podmíněné tresty se zkušební dobou od 22 do 48 měsíců. Všech šest čelilo obžalobě z nedovoleného ozbrojování, dva z nich i z krádeže a tři z podílnictví. Většině hrozilo až osmileté vězení. Ani jeden obžalovaný nebyl podle spisu držitelem příslušného zbrojního průkazu nebo licence a věděli, že zbraně pocházejí z trestné činnosti.

Obžalovaný Zdeněk Šuranský u Okresního soudu ve Zlíně. Pro Šuranského navrhla žalobkyně tři až čtyři roky vězení. foto: ČTK

Po výbuchu muničního skladu ve Vrběticích měli krást zbraně a prodávat je. Teď jim hrozí osm let vězení

Rozsudek není pravomocný, žalobkyně i Šuranský si nechali lhůtu pro odvolání.

Podle obžaloby vnikli Šuranský a Milan Chaloupka nejméně čtyřikrát do uzavřeného a střeženého areálu, a to mezi prosincem 2016 a jarem roku 2017. Uvnitř podle spisu kradli samopaly, součásti zbraní a výbušniny rozmetané do okolí explozí, některé z nich pak prodávali. Šuranský u soudu odmítl vypovídat. Chaloupka se k trestné činnosti doznal. Se Šuranským se prý na krádežích domlouval telefonicky, přičemž samopalům říkali v krycí mluvě šicí stroje a nábojům jehly. Do areálu podle něj šlo vniknout bez potíží, nebylo nutné přelézat žádný plot. „Policisty jsem tam v životě nikdy neviděl,“ řekl Chaloupka. Po odhalení krádeží policie posílila ostrahu oblasti.

Obžalovaný Zdeněk Šuranský u Okresního soudu ve Zlíně. Pro Šuranského navrhla...
Obžalovaní Antonín Sekula a Jakub Sekula u Okresního soudu ve Zlíně.

Zbraně byly podle loňského vyjádření policie zrezavělé a poškozené. Členové skupiny je ale uváděli do provozu a přeprodávali. Šest samopalů si od Šuranského a Chaloupky podle obžaloby koupili bratři Antonín a Jakub Sekulovi, navíc přechovávali a hromadili střelivo. I oni odmítli u soudu vypovídat, v přípravném řízení však nákup zbraní přiznali. Některé z nich prý dále prodali, jiné si nechali, údajně jako sběratelské artefakty.

Šuranský také podle spisu některé součásti zbraní předal Yvoně Lopraisové, která je v krabici měla ve sklepě. Lopraisová řekla, že nebyla schopná posoudit, co v krabici je.

Před soudem nevypovídal ani Radim Skýpala, který doma podle obžaloby přechovával dva samopaly Jakubovi Sekulovi. V přípravném řízení se k tomu doznal. Většina obžalovaných ve svých závěrečných řečích činů litovala. „Byla to klukovina,“ uvedl Šuranský.

Pět podmínek

Trestní senát uložil Chaloupkovi trest 36 měsíců se zkušební dobou 48 měsíců, Antonínu Sekulovi 24 měsíců se zkušební dobou 24 měsíců, Jakubu Sekulovi 28 měsíců se zkušební dobou 36 měsíců, Lopraisové deset měsíců se zkušební dobou 24 měsíců a Skýpalovi 11 měsíců se zkušební dobou 22 měsíců. U Šuranského a Lopraisové jde o tresty souhrnné, dříve už totiž byli odsouzeni za krádeže. Žalobkyně žádala nepodmíněné tresty pro Šuranského i Chaloupku.

Jeden sklad ve Vrběticích vybuchl v říjnu 2014, druhý v prosinci téhož roku. Při prvním výbuchu zemřeli dva lidé. Sklady si pronajímala ostravská firma Imex Group. Policie exploze vyšetřuje jako úmyslné obecné ohrožení. Munice v dalších skladech byla z Vrbětic odvezena. Oblast kolem druhého vybuchlého skladu pyrotechnici stále čistí od rozmetané munice.

Autor:

PAMÁTKY TÁBOR, s.r.o.
Přípravář staveb/rozpočtář

PAMÁTKY TÁBOR, s.r.o.
Jihočeský kraj
nabízený plat: 40 000 - 50 000 Kč