Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Rychle se mastící vlasy: Nejčastější příčiny

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 5257x )

Mastné vlasy trápí až 30 % české dospělé populace. Příčin však není tolik a dá se jim předcházet. Přečtěte si, jak na to.

shutterstock.com

Příčiny rychle se mastících vlasů

Přestože se říká, že bychom si měli mýt vlasy tak často, jak je potřeba, toto tvrzení není zcela pravdivé. Nedá se jednoznačně říci, jaká je optimální frekvence pro mytí vlasů. To je totiž ovlivněno několik faktory. Naopak se ale dá říci, že každodenní mytí není zdravé a pro vlasy prospěšné. Rychle se mastící vlasy však přesně k takto častému mytí svádí, a tak se jedná o začarovaný kolotoč. Jednou z příčin je totiž příliš agresivní vlasová kosmetika, která vlasy nepřiměřeně odmašťuje a zbavuje je tak vlasového séba a s tím spojené přirozené obranyschopnosti. Existují však i jiné příčiny. Asi tou nejrozšířenější, která se týká především žen, je hormonální nerovnováha. S tím se setkávají zejména novopečené maminky, těhotné ženy, dívky ve věku patnácti až dvaceti let a ženy, které před nedávnou dobou vysadily hormonální antikoncepci. Konkrétně tato příčina však nelze tak jednoduše odstranit a většinou pomůže jen čas. Dalšími příčinami je poté genetická dispozice, stres, špatná péče o vlasy a nevyvážený jídelníček.

Čtěte také: Probuďte k životu vlasy přešlé mrazem

Jak problém s vlasy vyřešit

Je třeba si uvědomit, že naše celková fyzická a psychická kondice se odráží na kvalitě vlasů, a proto je nejdůležitější začít problém s vlasy řešit komplexně. Doporučuje se nejprve začít u změny jídelníčku a celkové životosprávy a následně pokračovat k hledání vhodné vlasové kosmetiky.

Co se jídelníčku týče, vyvarovat byste se měli potravin bohatých na nasycené mastné kyseliny. To jsou zejména potraviny jako máslo, sádlo, mléko, tučné maso, uzeniny, nejrůznější polevy, dorty a trvanlivé a jemné pečivo. Naopak do jídelníčku zcela určitě zařaďte potraviny obsahující nenasycené mastné kyseliny jako kvalitní rostlinné oleje, ořechy, olejnatá semínka a tučné ryby. Zdraví prospěšné je samozřejmě i zvýšení příjmu zeleniny, ovoce a luštěnin.

Čtěte také: Padají vám vlasy po porodu?

Pravidlo dvou přípravků

Upravení jídelníčku však mnohdy nestačí, na vině je totiž i používání nevhodné kosmetiky. Té je v dnešní době přehršel a člověk se v aktuální nabídce snadno ztratí. Lidé s rychle se mastícími vlasy by přitom měli používat zcela obyčejné šampony určené pro časté použití.

Obecně je však třeba omezit používání více druhů kosmetiky. Řiďte se pravidlem dvou přípravků. To znamená, že při mytí používejte šampon, maximálně kondicionér, který nikdy neaplikujte na vlasovou pokožku, ale jen do délek. V ten samý den už vynechejte používání masek, ochranných sér, laků a nejrůznějších gelů. Vlasy tím akorát zatížíte a budou se rychleji mastit. Taktéž omezte používání fénu, žehličky a kulmy. Ty totiž způsobují přehřívání a podráždění pokožky, která na to konto produkuje více vlasového séba.

Máte-li vlasy častým barvením či tepelnou úpravou na koncích poničené, zničených konců se zbavte a jednou za čas aplikujte hydratační masku.

Čtěte také: Trápí vás podrážděná vlasová pokožka? Základem je určit příčinu.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Krásné vlasy

Nádherné a kvalitní vlasy jsou jedním z největších darů přírody. Stav vlasů zcela zásadně ovlivňují vrozené dispozice a strava.

Zplihlé vlasy

Dobrý den,chci se zeptat ohledně vlasů.Mám s nimi problém a to že nedrží v žádném účesu,nechávám si je narůst a teď je mám sestřihané do krátkého mikáda,ale když si je vyfénuji tak vydrží jen velice krátce a jsou zplihlé,těžké a neupravené.Používám tvarovací pěnu a občas gel...

Touha po krásných vlasech

Vážení, mám krátké, třepící se konečky, lámavé a mastící se vlasy. Používám často přeliv a různé přípravky s vitamíny k obnově přirozené struktury vlasů. Ale konečky mám stále rozptřepené. Toužím mít dlouhé vlasy, ale nedávno jsem je musela ostříhat, jakmile mi vlasy trošku narostou, začnou se třepit a musím je ostříhat. I po používání různých přípravků. Poraďte, prosím, jak mít krásné a zdravé dlouhé barvené vlasy. Děkuji

Vši - nebezpeční společníci

Zavšivení je parazitární onemocnění jehož původci jsou příčinou pestrých kožních příznaků.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce