Hlavní obsah

V Kutné Hoře nás čeká nejtěžší soupeř, říká trenér Nekola před obhajobou Českého poháru

Liberec

S hodně obměněným kádrem oproti loňskému triumfu nastoupí volejbalisté Dukly Liberec k obhajobě Českého poháru. Trenér Michal Nekola se plně soustředí na výsledky s klubovým týmem, který má ambice i v extralize. Kouč podle svých slov až po ligové sezoně přepne svoje myšlenky a vnese energii do práce s reprezentačním celkem před dvěma vrcholnými akcemi v mezinárodním programu. „S reprezentanty jsme v kontaktu,“ říká Nekola v rozhovoru pro Sport.cz.

Foto: Josef Pešout

Trenér volejbalistů Dukly Liberec Michal Nekola

Článek

Začněme u aktuálního dění na tuzemských palubovkách. Jak se s Duklou připravujete na finálový turnaj pohárové soutěže v Kutné Hoře ve dnech 17. a 18. února?

Už v semifinále narazíme na České Budějovice. Střetnou se tak druhý a první celek průběžné extraligové tabulky. Tím, že jsme druzí a Jihočeši vedou ligu, nemohl na nás vyjít těžší soupeř. Vyšlo to tak podle umístění v loňském poháru, který jsme vyhráli a Budějovice skončily hůř. Prvním krokem bude cíl postoupit do finále a k tomu budeme muset prodat to, co máme natrénováno. Nevíme, co je v Kutné Hoře za halu, ale každopádně jde o netradiční místo, kde se ještě nehrálo. Pro všechny je to ale stejné.

Loni vám k pohárovému prvenství pomohli i hráči, kteří už v klubu nepůsobí. Jakub Janouch odešel do Německa, Jan Galabov do Francie, Tomáš Kriško do Argentiny a Lubomír Staněk ukončil extraligovou kariéru. Jak se díváte na jejich odchody?

Těžko se loučíme se všemi hráči, které jsme si dříve vybrali, aby hráli v Liberci. Když odcházejí, je to konec určité kapitoly. Třeba Kuba Janouch strávil v Dukle pět sezon, dvakrát vybojoval titul, stal se oporou reprezentace. Klobouk dolů, co dosud dokázal. I ve volejbale přicházejí noví hráči, což je druhá mince pohybuje v kádru. Máme v týmu dva polské borce Biernata a Pietruczuka, Slovince Gruta a Šulista přišel z Ostravy.

Jste i hlavním trenérem českého národního týmu. Spřádáte už plány také na reprezentační akce?

Pracuji postupně. Povinnosti v klubu jsou taky důležité. A národní tým? Počkáme, až se kromě extraligy dohrají i ligové soutěže v Evropě, kde působí naši reprezentanti. I za účasti krajánků plánujeme od začátku května první soustředění a budeme se připravovat na Evropskou ligu. Za soupeře máme Bělorusko, Finsko a Ukrajinu. V září následuje mistrovství Evropy. Známe už složení skupiny, ale šampionát je ještě hodně daleko.

Sledujete adepty reprezentace?

Spolupracuji s manažerem Javůrkem, který kontaktuje všechny hráče. S některými jsem taky ve spojení a snažíme se s nimi komunikovat.

Váš nedávný klubový svěřenec Lubomír Staněk je asistentem trenéra české ženské reprezentace. Ta se na mistrovství neprobojovala. Jak berete fakt, že muži jsou jediným zástupcem českého volejbalu na evropské scéně?

Je škoda, že děvčata nepostoupila na Evropu. Nepovedlo se to, ale věřím, že se ženský volejbal zase zvedne. Zůstává tedy na nás, abychom drželi prapor, když jsme se na evropský šampionát dostali přímo díky umístění z minulého mistrovství. Chceme udělat maximum, aby čeští příznivci měli z volejbalu na nejvyšší úrovni zase radost.

Reklama

Související témata: