Trump oživuje žhavý spor. Z boje o potraty dělá jedno z hlavních témat voleb

Daniel Anýž Daniel Anýž
11. 2. 2019 14:30
Když americký prezident Donald Trump přednášel minulý týden v Kongresu Zprávu o stavu unie, šlo zároveň o první hlasitý výstřel jeho kampaně před obhajobou Bílého domu ve volbách v roce 2020. Trump ukázal, že jedním z témat, na která chce mobilizovat svoji voličskou základnu, bude tradičně vyhrocená otázka americké politiky a společnosti – postoj k umělému přerušení těhotenství.
Americký prezident Donald Trump.
Americký prezident Donald Trump. | Foto: Reuters

Donald Trump použil nebývale obrazný slovník, když ve svém projevu kritizoval nedávno schválený zákon v americkém státě New York, který dovoluje umělé přerušení těhotenství až do jeho pokročilé fáze.

Podle Trumpa v New Yorku "oslavují" zákon, který "umožňuje vyrvat dítě z matčina lůna jen okamžik před zrozením". Guvernéra státu Virginie,  kde zvažovali obdobnou legislativu jako v New Yorku, pak prezident napadl, že by byl "v zásadě" ochoten "popravit dítě po narození".

Sám Donald Trump byl přitom ještě před svým vstupem do politiky zastáncem opačného postoje, tedy práva žen na "svobodnou volbu". V prezidentské kampani v roce 2016 se už ale jasně vyhranil jako odpůrce potratů.

Získal díky tomu podporu křesťanské pravice v USA, což pak jen potvrdil tím, že si za viceprezidenta vybral Mikea Pence. Ten předtím jako guvernér Indiany prosadil ve svém státě legislativu, která velmi omezuje dostupnost potratů.

"Pracujme společně na vytvoření kultury, která oslavuje nevinný život. A potvrďme základní pravdu: všechny děti - narozené i nenarozené - jsou svatým obrazem Boha," vyzval Trump ve své Zprávě o stavu unie Kongres, aby schválil zákon, který by zakázal potraty v "pozdní fázi" těhotenství, tedy po 21. týdnu od početí.

Nejvyšší soud podle Trumpa

Jenže v současném Kongresu, kde mají demokraté většinu v dolní Sněmovně reprezentantů, nemá taková legislativa šanci na úspěch. Trump tím ale potvrdil, že chce, aby se interrupce staly do voleb 2020 kontrastním tématem, o které se bude s demokraty přít. A které - jak Trump evidentně věří - může zvýšit jeho šance na znovuzvolení.

Trumpův nástup do Bílého domu před dvěma lety oživil naděje odpůrců interrupcí, že Nejvyšší soud USA by mohl v budoucnu přehodnotit svůj vlastní verdikt z roku 1973. Šlo o kauzu Roe versus Wade, jejíž rozsudek z federální úrovně uzákonil právo žen na potraty.

Jednotlivé státy USA ovšem mohou zároveň přijímat vlastní zákony, které definují, v jakém rozsahu, za jakých podmínek a do které fáze těhotenství mohou ženy potrat podstoupit.

Trump už před volbami v roce 2016 slíbil, že do vyšších soudních instancí - v prvé řadě právě do Nejvyššího soudu USA - bude navrhovat konzervativní soudce se skeptickým pohledem na potraty. Tento svůj předvolební závazek jako prezident naplňuje, na uvolněná místa v Nejvyšším soudu už prosadil dva své kandidáty. V roce 2017 Neila Gorsucha a loni na podzim Bretta Kavanaugha.

V devítičlenném Nejvyšším soudu se tak síly konzervativního a liberálního křídla vyrovnaly 4 ku 4 a verdikty se teď budou pravděpodobně lámat na názoru předsedy soudu Johna Robertse. Jak se ukázalo před víkendem, kdy se Roberts právě v otázce interrupcí přiklonil ke čtyřem liberálním soudcům a pozastavil platnost legislativy, která by ve státě Louisiana zásadně zkomplikovala dostupnost potratů.

Hledání mezer

Zastánci práva žen na svobodnou volbu ale podle amerických komentátorů rozhodně nemají co slavit. Zaprvé, jde jen o předběžné opatření, a pokud se kauza vrátí před Nejvyšší soud k řádnému projednání, nelze předjímat, jaký bude verdikt.

Především ale tento případ názorně ilustruje, že z úrovně jednotlivých států USA přicházejí desítky nových iniciativ a podnětů, které se snaží výše zmíněný federální verdikt z roku 1973 oslabit nebo zcela zvrátit.

"Je to jenom dočasné, s Kavanaughem jako novým členem soudu je přístup k interrupcím nejistý," uvedla například pro deník New York Times Leana Wenová, prezidentka organizace Planned Parenthood Federation of America, která podporuje právo žen na interrupce a plánované rodičovství.

A z druhé strany, za odpůrce potratů, to pro New York Times potvrdil Ralph Reed, zakladatel konzervativního sdružení Faith and Freedom Coalition. "Naší strategií je schválit na úrovni států co nejvíce zákonů 'pro život'. Snažíme se najít mezery a zkoušet, kam až se dostaneme," uvedl Reed.

"Postupně posouváme míč," popsal Reed taktiku, kdy odpůrci potratů věří, že bude přibývat případů, které dojdou až k Nejvyššímu soudu USA. A že vrcholná soudní instance dříve či později svůj precedent z roku 1973 prolomí.

"K soudu postupuje tolik případů, že tohle určitě nebylo poslední slovo. Zákony se mění před očima, složení soudů se mění před očima," upozorňuje pak Marjorie Dannensfelserová, prezidentka jiné organizace proti potratům (Susan B. Anthony List), na to, že kromě Nejvyššího soudu se Donald Trump snaží konzervativními členy doplňovat i nižší instance, federální a federální odvolací soudy.

Rozdíly mezi červenou a modrou Amerikou

Ke zrušení verdiktu z roku 1973 sice může být ještě daleko, ale obnovená válka o potraty, která nabrala na síle s Trumpovým nástupem do Bílého domu, má už podle amerického listu Wall Street Journal zcela jasné projevy.

Ještě více se totiž prohlubuje rozdíl mezi státy, kde mají tradičně převahu republikáni, a na druhé straně těmi, kde vládnou demokraté. Tedy mezi "červenou" a "modrou" Amerikou.

Zatímco v Ohiu, Kentucky či Iowě nyní schvalují zákony, které by zakázaly interrupce od chvíle, kdy lze detekovat tep plodu, v New Yorku naopak guvernér Andrew Cuomo podepsal výše zmíněnou legislativu, jež dovoluje potrat, pokud je ohrožena žena nebo plod, do poslední fáze těhotenství. Volnější legislativu pak chystají například i v demokratickém Vermontu.

"A všechny státy při tom hledí k Nejvyššímu soudu," potvrdila Elizabeth Nashová z organizace Guttmacher Institute, která podporuje právo žen na interrupce, že aktivisté na obou stranách se snaží posilovat své pozice před očekávanou bitvou před Nejvyšším soudem.

"Nástup Kavanaugha situaci zcela změnil," upozornila pak Nashová ve Wall Street Journal, že to byl Donald Trump, kdo dal svojí obměnou Nejvyššího soudu USA nový impulz tradiční americké válce o potraty. Odpůrci interrupcí věří, že přišel jejich čas, obhájci práva žen na volbu se o to razantněji budou snažit stávající stav udržet. Obrazně řečeno: s nástupem Donalda Trumpa se stal ze zamrzlého konfliktu opět žhavý spor.

Podívejte se na parodické video na kauzu Bretta Kavanaugha

Matt Damon jako Brett Kavanaugh. | Video: Youtube.com / Saturday Night Live
 

Právě se děje

Další zprávy