Za krádež zbraní ve Vrběticích poslal soud do vězení jednoho člověka, dalších pět má podmínku

Zlínský okresní soud uložil v pondělí Zdeňkovi Šuranskému 34 měsíců vězení za krádeže zbraní po výbuchu v bývalém muničním areálu ve Vrběticích na Zlínsku. Dalších pět lidí dostalo podmíněné tresty se zkušební dobou od 22 do 48 měsíců. Rozsudek není pravomocný, státní zástupkyně i Šuranský si ponechali lhůtu pro případné odvolání.

Obžalobě z nedovoleného ozbrojování čelilo šest lidí, dva z nich byli obžalováni také z krádeže a tři z podílnictví. Většině hrozilo až osmileté vězení. Ani jeden z obžalovaných nebyl podle spisu držitelem příslušného zbrojního průkazu nebo licence a věděli, že zbraně pocházejí z trestné činnosti. 

Podle obžaloby vnikli Šuranský a Milan Chaloupka nejméně čtyřikrát do uzavřeného a střeženého areálu, a to mezi prosincem 2016 a jarem roku 2017. Uvnitř podle spisu kradli samopaly, součásti zbraní a výbušniny rozmetané do okolí explozí, některé z nich následně prodávali. Šuranský u soudu odmítl vypovídat, Chaloupka se k trestné činnosti doznal.

Chaloupka: Policisty jsem tam nikdy neviděl

Se Šuranským se prý Chaloupka na krádežích domlouval telefonicky, přičemž samopalům říkali v krycí mluvě šicí stroje a nábojům jehly. Do areálu podle něj šlo vniknout bez potíží, nebylo nutné přelézat žádný plot. „Policisty jsem tam v životě nikdy neviděl,“ řekl Chaloupka. Po odhalení krádeží policie posílila ostrahu oblasti.

Zbraně byly podle loňského vyjádření policie zrezavělé a poškozené. Členové skupiny je ale uváděli do provozu a dále přeprodávali. Šest samopalů si od Šuranského a Chaloupky podle obžaloby koupili bratři Antonín a Jakub Sekulovi, navíc přechovávali a hromadili střelivo. Také oni odmítli u soudu vypovídat, v přípravném řízení však nákup zbraní přiznali. Některé z nich prý dále prodali, jiné si ponechali, údajně jako sběratelské artefakty.

Šuranský také podle spisu některé součásti zbraní předal Yvoně Lopraisové, která je v krabici přechovávala ve sklepě. Lopraisová v pondělí u soudu řekla, že nebyla schopná posoudit, co uvnitř krabice je. Před soudem v pondělí nevypovídal ani Radim Skýpala, který u sebe doma podle obžaloby přechovával dva samopaly Jakubu Sekulovi. V přípravném řízení se k tomu doznal. Většina obžalovaných ve svých závěrečných řečích činů litovala. „Byla to klukovina,“ uvedl Šuranský.

Okolí skladů stále čistí pyrotechnici

Jeden sklad ve Vrběticích explodoval v říjnu 2014, druhý v prosinci stejného roku. Při prvním výbuchu zemřeli dva lidé. Oba vybuchlé sklady si pronajímala ostravská firma Imex Group. Policie exploze vyšetřuje jako úmyslné obecné ohrožení, vyšetřování stále pokračuje. Munice uskladněná v dalších skladech byla z Vrbětic odvezena. Oblast kolem druhého vybuchlého objektu pyrotechnici stále čistí od rozmetané munice.