Tento problém v rámci Google Play Store není ničím ojedinělým a je způsoben i tím, že Google sice ověřuje přijímané aplikace, zdaleka ale není tak podrobný a restriktivní, jako například Apple na svém iOS. Na jednu stranu to dává tvůrcům větší volnost, na stranu druhou ale hrozí, že do obchodu proniknou podvodné aplikace.

Část aktuálně odhalených aplikací například aktivně znesnadňovala odinstalaci – svou ikonu skryli ze seznamu aplikací. Po odemknutí telefonu pak často zobrazovaly reklamu přes celou obrazovku propagující falešné pornografické či phishingové stránky, přičemž pro uživatele nebylo snadné odhalit, která aplikace je zobrazuje.

TIP: Na Google Play se opět schovával adware, stáhly si ho miliony uživatelů

Zbývající aplikace pak nahrávaly veškeré vložené fotografie k tvůrcům místo toho, aby je zkrášlila. Po „dokončení“ procesu se navíc ukázala místo upravené fotografie falešná hláška vyzývající k aktualizaci aplikace.

Aplikace nasbíraly miliony stažení, převážná část uživatelů pochází z Asie. Pro vyvarování se podobným aplikacím je dobré si před stažením pročíst recenze uživatelů a použít selský rozum. Většina těchto aplikací totiž vypadá na první pohled podezřele už jen tím, že mají nejvíce jednohvězdičkových a pětihvězdičkových hodnocení, jak se falešné profily snaží přehlasovat reálné uživatele.