Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Mezinárodní obchod ČR. Jak si stojí Zemanem preferované Rusko a Čína?

dovoz a vývoz
dovoz a vývoz
Foto: Pixabay

Ministerstvo průmyslu a obchodu přichází s aktuálním souhrnem mezinárodního obchodu se zahraničím. Čísla jsou to velmi zajímavá a svědčí o tuzemské ekonomice, která jede na plné obrátky. V souvislostech s kauzou kolem kritiky problematických technologií Huawei, mnozí politici varují před poškozením ekonomických vztahů s Čínou jakožto strategickým ekonomickým partnerem. Je však Čína skutečně strategickým partnerem podle dat Ministerstva průmyslu a obchodu?

Málokdo si dokáže reálně představit, kolik statků (tj. produktů hospodářství) z Česka proudí do zahraničí a kolik naopak se všech statků musí dovést. Pro celý objem mezinárodního obchodu se udává celkový obrat zahrnující jak dovoz tak vývoz. Pro pořádek výsledný obrat ČR za rok 2018 je 8 382 751 miliónů korun. Číslo je to nejen těžko představitelné, ale i optimistické, jelikož obrat se oproti roku 2017 zvedl o krásných takřka 337 miliard.

Asi pro nikoho není překvapením, že klíčovým partnerem českého hospodářství jsou ostatní země Evropské unie. Ty se podílely na obratu za rok 2018 částkou 6 828 117 korun. Což je ve výsledku cca 81, 5 %. Zbystřit by měli přívrženci czexitu, jelikož přesně tento podíl na českém mezinárodním obchodu by se otřásl v základech.

Evropská unie má však ještě pořád členské národní státy. Na uvedené cifře se nejvýrazněji podílí Německo sumou 2 417 952 mil. korun. Za Německem následuje Polsko, ovšem musíme zmínit také Slovensko. Obrat obchodu s jedním z nejmenších států EU (530 048 mil. korun) bude zajímavý pro naše další srovnání.

Čína je z hlediska celkového obratu totiž srovnatelným partnerem pro mezinárodní obchod jako Slovensko, i když nejlidnatější země světa je asi 300krát větší z hlediska počtu obyvatel než náš východní soused. Celkový obrat mezinárodního obchodu ČR s Čínskou lidovou republikou byl v loňském roce 624 470 mil. korun, což je sice více než se Slovenskem, ale z hlediska jiných významných ukazatelů je Slovensko důležitějším partnerem.

Další oblíbená destinace politiků budujících ekonomickou diplomacii (např. prezidenta Miloše Zemana nebo předsedy poslanecké sněmovny Radka Vondráčka) Rusko z pochopitelných důvodů není tak významným partnerem, co se týče objemu obchodu, jako Čína a zdaleka ani jako Slovensko. Obrat obchodu s Ruskem tvořil 213 067 mil. korun.

I přes to, že ekonomická politika vůči Číně a Rusku je často skloňována politiky (zejména Hradem, SPD a KSČM), zcela prioritní jsou pro mezinárodní obchod ČR zcela jiné lokality a to uvnitř Evropské unie v čele s Německem, Polskem a Slovenskem.

Témata:  průmysl Ministerstvo průmyslu a obchodu České republiky Čína Rusko dovoz a vývoz

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy