Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

BLOG: Hložek zkouší roztlačit Spartu i kariéru. Brzký start ale úspěch vždy neznamená

Je moc mladý, potřebuje sbírat zkušenosti, je často slyšet na fotbalových stadionech. Svatá pravda, jenže právě dravost mládí je velká přednost a když se přidá talent a hlava není jen k tomu, aby majiteli nepršelo do krku – může na konci dobře promíchané směsi být hráč jako hrom. Šanci v lize dostali v šestnácti a sedmnácti letech například Kylian Mbappé, Neymar, Vinícius Junior – a myslím, že by se nikdo nejen na Spartě nezlobil, kdyby se k nim dokázal alespoň přiblížit také Adam Hložek.

Šestnáctiletému produktu fotbalové akademie letenského klubu pomohla i náhoda, že se zranila zimní posila týmu Moberg Karlsson, a trenér Zdeněk Ščasný ukázal na Hložka. Ten byl v sestavě se stoperem Dominikem Plechatým, kterému je devatenáct, dalším teenagerem. K tomu ještě na lavičce seděl další devatenáctiletý útočník Václav Drchal.

"Sparta jde z extrému do extrému," konstatoval ještě před začátkem jarní části fotbalové ligy internacionál Ladislav Vízek.

Více o Adamu Hložkovi a hře Sparty v novém Fotbal fokus podcastu:

"Nejdřív koupí jedenáct přestárlých frajerů a teď zase chtějí hrát s nedorostlýma klukama. Oni jsou ale asi skutečně dobrý a sparťanská veřejnost čeká, že se něco změní, když tam dají tyhle kluky. Jsem na to strašně zvědavý," konstatovala legenda českého fotbalu.

Myslím, že nemusel být zklamán. Sparta sice vyhrála až poté, co brankář Tomáš Fryšták v nastaveném čase vyrazil Martinu Frýdkovi penaltu a střelec mu míč vrátil do branky, ale mladíci zahráli slušně. Hložek v prvním poločase po centru Kangy a zaváhání Fryštáka dokonce trefil hlavou břevno.

"Brzo jsem vyskočil," přiznal bez výmluv mladík, o kterého usilovali v Bayernu Mnichov i Manchesteru City.

Nejmladší fotbalisté, kteří nastoupili v české lize

Dominik Mašek, 15 let, 322 dnů
Pavel Mezlík, 15 let, 331 dnů
Patrik Svoboda, 15 let, 341 dnů
Tomáš Pilík, 15 let 343 dnů
Antonín Fantiš, 16 let, 110 dnů
Václav Kadlec, 16 let, 158 dnů
Adam Hložek 16 let , 168 dnů

Ščasný byl s výkonem obou spokojený, ale zároveň řekl, že není automatické, že budou hrát stále. Záležet bude na jejich výkonnosti i hlavě, jak si to v ní oba dokážou srovnat. Hložek také není nejmladším fotbalistou, který naskočil do zápasu v tuzemské VIP soutěži.

Před ním jsou Dominik Mašek, Pavel Mezlík, Patrik Svoboda i Tomáš Pilík, kterým bylo při jejich debutu dokonce teprve patnáct, i šestnáctiletí Antonín Fantiš a Václav Kadlec.

A jak jsou na tom dnes tyhle mladé hvězdy, které prošly mládežnickými reprezentacemi?

Maškovi je nyní třiadvacet - hrál za Příbram, Hamburk, nizozemský Cambuur, pak Bohemians, kde dal na podzim jeden ze svých deseti ligových gólů, a v zimě přestoupil do Mladé Boleslavi.

Mezlíkovi je pětatřicet, kopal v Brně, Hradci Králové, Jihlavě a Českých Budějovicích. Svobodovi je nyní čtyřiadvacet a přes Kladno a Duklu odešel v roce 2014 hrát ČFL do Benešova.

Pilíkovi je třicet – hrál v Příbrami, Ústí nad Labem, Baníku Ostrava, Zbrojovce Brno a naposledy v Honvédu Budapešť. Fantišovi je šestadvacet a po Příbrami prošel Baník, Jablonec, Zlín a vrátil se zpátky do Příbrami.

Jediný z těchhle "rychlokvašek", který si zahrál za dospělou reprezentaci, je Sparťan Kadlec. Ten v šestadvaceti letech prošel Bundesligu ve Frankfurtu, dánskou ligu si zahrál za Midtjylland a teď je opět ve Spartě, ale jeho kariéru často brzdí zranění.

Jak vidno, časný start v lize nikomu automaticky nedává volňáska do velkého fotbalového světa. Talent se musí nejen ukázat, ale také udržet nahoře. To už ale všichni vědí. "Každý si to musí prožít a buď na to ten kluk bude mít, nebo ne," konstatoval kouč Ščasný po hubené výhře nad Bohemians.

Koneckonců Sparta za trenéra Davida Holoubka už jednou podobnou cestou vyrazila, tak si teď třeba vzpomene, kde tehdy špatně odbočila.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články