Černohorský: Stát podal Bruselu nepravdivé a zavádějící informace o privatizaci OKD

Lukáš Černohorský

Lukáš Černohorský Zdroj: ČTK

OKD
OKD
OKD
Důl Paskov
5
Fotogalerie

Stát se mohl při prodeji menšinového podílu v těžební společnosti OKD dopustit nedovolené veřejné podpory, soudí předseda sněmovní vyšetřovací komise k privatizaci černouhelné firmy Lukáš Černohorský (Piráti). Ministerstvo financí podle zjištění komise tehdy podalo Evropské komisi nepravdivé a zavádějící informace ohledně privatizace OKD, sdělila Pirátská strana. Ministerstvo financí dnes uvedlo, že se v roce 2015 připojilo jako poškozený k trestnímu řízení, které bylo na základě policejního vyšetřování zahájeno v souvislosti s privatizací OKD.

"Domnívám se, že pokud by se prokázalo, že se stát dopustil nedovolené veřejné podpory, prodal OKD pod cenou, a navíc záměrně poskytl Evropské komisi zavádějící informace, měli by tehdejší majitelé Karbon Investu vrátit neprávem získané peníze zpět státu," uvedl Černohorský, jenž o záležitosti informoval minulý týden eurokomisařku pro hospodářskou soutěž Margrethe Vestagerovou.

"Ministerstvo financí se v roce 2015 připojilo jako poškozený k trestnímu řízení, které bylo na základě policejního vyšetřování zahájeno v souvislosti s privatizací OKD. Česká republika tím dala jednoznačně najevo, že se cítí být okolnostmi privatizace OKD poškozena," uvedlo dnes MF. Tento postoj úřad neformálně sdělil i Evropské komisi, se kterou je připraveno v dané věci maximálně spolupracovat. "O všech těchto skutečnostech MF sněmovní vyšetřovací komisi k OKD informovalo již před řadou měsíců," dodal Zdeněk Vojtěch z tiskového oddělení Ministerstva financí.

Menšinový podíl v OKD prodal stát v roce 2004 Karbon Investu Viktora Koláčka a Petra Otavy za 4,1 miliardy korun. Většinovým vlastníkem společnosti Karbon Invest se ještě týž rok stala investiční skupina RPG Industries vedená finančníkem Zdeňkem Bakalou.

"Dospěli jsme k názoru, že Evropská komise, která tehdy kauzu šetřila, nedostala z české strany pravdivé informace o všech relevantních skutečnostech," sdělil Černohorský. Podotkl, že na problém už dříve upozornilo Sdružení nájemníků BYTYOKD.CZ, jejich stížnost EK před osmi lety zamítla s tím, že znalecké posudky byly v pořádku. Černohorský tvrdí, že EK vycházela jen z podkladů, které jí připravilo ministerstvo financí vedené v době privatizace Bohuslavem Sobotkou (ČSSD). Podklady za ministerstvo fakticky připravoval Radek Pokorný, Bakalův právní zástupce, dodal.

Prodej menšinového podílu státu je předmětem soudního řízení. Státní zástupce tvrdí, že jeho cena byla nejméně 9,8 miliardy korun, při prodeji tedy vznikla škoda přes 5,7 miliardy korun. Soud zatím nepravomocně všechny podezřelé, tedy znalce a bývalé vedoucí pracovníky Fondu národního majetku, obžaloby zprostil. Žalobce se odvolal. Pirátská strana informovala, že Evropská komise zatím podle Vestagerové vyčkává na rozhodnutí českých soudů, nechce je ovlivňovat.