internetový armádní magazín

Nové korvety pro německé námořnictvo

11.02.2019 18:20

Dne 7. února zahájila společnost Lurssen Werft stavbu první z pěti nových plánovaných korvet druhé řady třídy K130 (Braunschweig) pro německé vojenské námořnictvo. Slavnostního stříhání první oceli pro stavbu lodi se zúčastnila i německá ministryně obrany Ursula von der Lyayen.

Hrubá stavba lodi má trvat více jak rok. Po dostrojení a zkouškách má být předána námořnictvu v listopadu roku 2022. Celý program stavby pěti korvet je rozplánován do roku 2026.

                             korveta Braunschweig (F-260) / foto: Ein Dahmer / CC BY-SA 4.0

 

Vzhledem k nedostatku korvet v sestavě německého vojenského námořnictva se německé ministerstvo obrany rozhodlo svěřit opět stavbu druhé řady lodí třídy K130 konsorciu ARGE K130, které postavilo prvních 5 korvet této třídy. V květnu roku 2017 německé námořní loděnice podaly proti tomuto rozhodnutí odvolání k německému Spolkovému protimonopolnímu úřadu (Kartellamt), který rozhodl, že smlouva ve své současné formě není v souladu se zákonem o zadávání veřejných zakázek. V červnu 2017 schválil parlamentní rozpočtový výbor Spolkového sněmu mimo jiné program nabývání korvet za předpokladu, že německé námořní loděnice budou zahrnuty do dříve vybraného konsorcia výměnou za zrušení stížnosti.

Po rychlém schválení formalit podepsal německý Spolkový úřad pro výzbroj, informační technologie a údržbu (BAAINBw) dne 12. září 2017 smlouvu o výstavbě pěti korvet třídy K130 konsorciem ARGE K130 (Arbeitsgemeinschaft K130), do kterého patří společnost Lurssen Werft GmbH & Co. (hlavní dodavatel), společnost ThyssenKrupp Marine Systems GmbH (TKMS) a německé námořní lodě Kiel GmbH (GNY). Náklady na výstavbu se odhadují na 2 miliardy EUR (asi 2,4 miliardy dolarů).

Německé vojenské námořnictvo má momentálně pět korvet třídy K130 první řady: Braunschweig (F-260), Magdeburg (F-261), Erfurt (F-262), Oldenburg (F-263) a  Ludwigshafen (F-264). Poslední loď z této pětice vstoupila do bojové sestavy německého vojenského námořnictva v březnu roku 2013.

Hlavním úkolem korvet třídy Braunschweig je boj s povrchovým plavidly protivníka a jejich vzdušnou podporou, ničení pozemních cílů v pobřežní zóně, kontrola pobřežních vod, kontrola státní hranice a výhradní hospodářské zóny. Militarybox, CC BY-SA

 

 

Diskusní téma: Nové korvety pro německé námořnictvo

Datum: 12.02.2019

Vložil: David

Titulek: K-130

Původně Německo plánovalo 15 těchto korvet. Takže není vyloučeno, že budou objednány další jednotky. Korvety K-130 navíc považuji za velmi povedené korvety. Otázkou je, jaké budou změny ve vybavení lodí nové série oproti první pětici

Záznamy: 1 - 1 ze 1

Vyhledávání