Hlavní obsah

Norsko vyhostilo polského konzula, který hájil děti proti Barnevernetu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava
Aktualizováno

Norské úřady se rozhodly vyhostit jako nežádoucí osobu polského konzula v Oslu Slawomira Kowalského, který se angažoval v případech dětí, jež odebíral norský úřad pro zajištění sociální a právní ochrany nezletilých Barnevernet. O jeho vyhoštění informoval náměstek polského ministra zahraničí Szymon Szynkowski a uvedl, že Polsko na oplátku vypovídá norskou konzulku.

Foto: koláž Novinky.cz

Článek

Na Twitteru náměstek ministra po poledni oznámil, že Norsko označilo konzula za personu non grata, což mu „neumožňuje pokračovat ve výkonu svých funkcí“.

Podle Szynkowského Norsko konzula označilo za nežádoucí osobu, protože jeho působení „bylo v rozporu s rolí diplomata ve funkci konzula, zejména pak jeho nevhodné chování vůči veřejným činitelům v řadě konzulárních záležitostí“. Na Kowalského ”agresivní a částečně násilnické” chování podle Osla přišlo během tří let množství stížností. Mluvčí norského ministerstva nicméně trval na tom, že kritika konzula směřuje výhradně k jeho způsobu chování, nikoli k předmětu činnosti. [celá zpráva]

Krok Osla náměstek ministra podle agentury PAP odsoudil: „Jedná se o krajně neuvážené rozhodnutí a jedinou možnou reakcí je v této situaci okamžitá reciproční reakce.” O dvě hodiny později uvedl, že bude vyhoštěna norská konzulka. Dodal, že „nóta o recipročním činu byla předána norskému velvyslanci“.

Polský konzul Kowalski (vpravo) při převzetí ocenění

Oslo v půli ledna vyzvalo Varšavu, aby konzula, který hájil práva polských dětí, odvolala, jenže ta odmítla vyhovět. Kowalski měl ve funkci konzula setrvat do konce letošního června, kdy mu funkce měla vypršet a měl jej vystřídat jeho nástupce. [celá zpráva]

O setrvání konzula Kowalského v Oslu navzdory norským výhradám rozhodl v lednu polský ministr zahraničí Jacek Czaputowicz. Ministerstvo hodnotilo konzulovu práci dobře, v roce 2016 byl Kowalski ve vlasti oceněn jako ”konzul roku”.

Norsko se podle listu Gazeta Wyborcza snažilo i po vypršení třítýdenního ultimáta k odvolání konzula dospět s Varšavou k nějaké dohodě, ale marně. Norsko na konci ledna oznámilo, že ho vypoví.

Činnost vypovězeného konzula aktuálně ocenil tajemník ministra spravedlnosti Michal Wojcik: „Spolupráce s takovými diplomaty, jako je Slawomir Kowalski, umožnila návrat mnoha dětí do Polska.” Dodal, že za jeho působení se „rozhodně zlepšily vztahy mezi centrálními úřady Polska a Norska”.

Warcholová: Hitlerjugend

Kowalski byl v Oslu od roku 2013. Loni v červnu norská policie znemožnila konzulovi, aby se zúčastnil schůzky s chlapcem, odebraným polské rodině.

Polsko a Norsko podle polského tisku odlišně interpretují vídeňskou úmluvu, upravující tyto záležitosti.

Spory Varšavy a Osla o odebírání dětí jsou dlouhodobé. Varšava v roce 2011 odvolala Kowalského předchůdkyni Adriannu Warcholovou, která přirovnala Barnevernet k organizaci nacistické mládeže Hitlerjugend, připomněl nedávno list Gazeta Wyborcza. Poznamenal také, že polská diaspora v Norsku čítá okolo 120 000 lidí a každý rok se z ní do péče norského státu z úředního rozhodnutí dostávají desítky dětí.

V České republice si Barnevernet získal značnou mediální pozornost odebráním sourozenců Michalákových jejich rodičům kvůli podezření na zneužívání, zanedbávání a týrání. Děti nyní vyrůstají u pěstounů. Jejich matka se po několika letech marného boje s norskými úřady obrátila se stížností na Norsko k Evropskému soudu pro lidská práva ve Štrasburku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám