004.cz

Bombový útok na Outgames v Kodani

V úterý 28. 7. v odpoledních hodinách byl závažným způsobem narušen průběh atletických soutěží letošních Outgames v Kodani. Na místě byl i náš běžec Ivo Procházka, kterému jsme položili několik otázek:

Ivo, kde jsi byl v okamžiku výbuchu ?

První výbuch se odehrál během prvního dne atletických soutěží po druhé odpolední hodině v okolí osmé dráhy za cílem. Byl již připraven start štafety. Já jsem se připravoval na 5 km běh právě na trávě u cílové rovinky. Nejdříve jsem myslel, že došlo k výbuchu startérovy pistole, tak jsem se nejprve podíval k němu. Ale startér jen vyděšeně hleděl před sebe, ruku s pistolí měl dále zvednutou. Před ním vedle osmé dráhy za cílem dohasínal plamen a vznášel se oblak kouře. V hledišti se ozývalo volání po policii. Vzápětí se ozval druhý výbuch na stejném místě. Většina sportovců se v tu chvíli přesunula od místa startu a cíle doprostřed stadionu. Několik pořadatelů vyskočilo na zeď a snažilo se zahlédnout pachatele. Po několika minutách přijela policie a začala okolí prohledávat. Po dalších několika minutách se obnovily technické disciplíny – skok do výšky a hod diskem.

Ale prý těch výbuchů bylo více ?

To snad byl ještě větší šok, když poté, co již údajně policie vše zkontrolovala, tedy asi po půlhodině, se ozvaly další dva výbuchy. Tentokráte hned za zdí, kde vedla hlavní přístupová cesta na tribunu. Myslím, že to bylo selhání policie. Štěstí, že po cestě v tu chvíli nikdo nešel. Pak ale policie jednoho útočníka zadržela. Spekulovalo se ale, že šlo o akci dvou pachatelů.

Ale noviny psali o zraněném ?

Ano, šlo o amerického sprintéra, u něhož došlo k lehkému poranění ruky, se kterým byl odvezen do nemocnice. Druhý den se objevil ale zpět na stadionu, a dokonce vybojoval jednu z medailí. Asi nemusím připomínat, že sklidil ohromný potlesk.

Jaké byly reakce veřejnosti ?

O útoku referovaly dánské televizní zprávy i tisk vcelku podrobně. Můj ubytovatel mi hned hlásil, že jsem „televizní hvězda“, že jsem byl ve zprávách vidět. Uvedly, že pachatelem byl 30 letý muž.

Poněkud překvapivé pro mne bylo, že zástupci evropské ILGA (Mezinárodní asociace leseb a gayů), kteří se podíleli na organizaci lidskoprávní konference a jeden z hlavních pořadatelů fotbalového turnaje, o útoku nevěděli. Pokud by šlo o organizovanou akci, tak mohla být ohrožena i další sportoviště a jednání konference.

A šlo o útok šílence, fanatického muslima nebo nacisty ?

Dánská média referují politicky korektně, takže se můžeme jen dohadovat. Nejvíce byli podezíráni příslušníci muslimské komunity.

Běžel si pak ten závod? Jak to ovlivnilo výsledek ?

Závod byl odstartován asi s hodinovým zpožděním. Běželi všichni přihlášení, neodstoupil nikdo. Na riziko další bomby asi člověk trochu myslel jen zpočátku. Pak se soustředil na běh. Důkazem snad je i mé osobní zlepšení proti času z barcelonských Eurogames o 40 sekund. I když na medaili to nestačilo, „jen na bramborovou“, tedy na čtvrté místo. Na rozdíl od evropských běhů tady běželi skoro výlučně samí výborní Američané.

Bombový útok na Outgames v Kodani - komentáře

K článku není žádný komentář
pravidla pro veřejnost odkazy rubriky posledních 100 komentářů
© 2001 - 2023 Code004 / | ISSN 1214-4452 | Inzerujte na 004.cz | Powered by phpRS |