004.cz

Rezignace ve vztahu bez sexu

Je mi 25 let, bydlím 2,5 roku s přítelem, chodíme spolu 4 roky, jemu je 32 let. Náš problém spočívá v sexu. Ze začátku našeho vztahu jsme spolu měli pohlavní styk málo, spíše výjimečně a aktér jsem z 80% musela být já, a to né vždy úspěšně. Přišlo mi, že si to neužívá, že ho to nebaví. Po sestěhování do společného bytu se intervaly prodlužovaly, já jsem to ze strachu z odmítnutí vzdala a zvykla si na styl života že "přátelé". Před asi půl rokem jsem mu o tom řekla, protože jsem se dostala do fáze, že mi to vadilo. Jenže jsem se mezitím "přeprogramovala" na vztah přátelský a momentálně mě můj přítel už nepřitahuje. Nemám chut s ním mít cokoliv intimního. Jinak je spolehlivý, hodný, dá se říct, že má všechny takové ty kladné a dobré vlastnosti do života. Tak by mě zajímalo, jestli z vašeho pohledu by bylo nějaké řešení, a jestli si myslíte, že se to vůbec dá zlepšit. Samozřejmě, že chtít bychom museli chtít oba. Já jsem na tom tak, že bych se musela asi hodně překonávat, spíš se vyhýbám situacim, kdy by k něčemu mělo dojít.

Ilona


Milá Ilono,

Vašemu dotazu rozumím jako hledání cesty ze současné ne-spokojenosti. Není snadné se ve vztahu vyladit tak, že oba partneři budou ve svých potřebách uspokojováni. Připadá mi, že jste zažila neuspokojení ve svých intimních potřebách. Dovedu si představit, že to může být frustrující a také spojeno s určitou zlostí i strachem z dalšího odmítání, jak i zmiňujete. Někdy pak se pak strach a zlost drží jakoby navzájem v šachu a ze strachu ze zhoršení vztahu, příp. jeho ztráty se pak frustrace a zlost neventiluje a zůstává pak jen jako rezignace či nechuť. Když se pokouším vžít do vaší situace, přijde mi, že se můžete na svého přítele zlobit.

Zajímalo by mě, jak to má on, co Vám k tomu říká, jak vysvětluje svůj „nezájem o sex“, jak vnímá, že Vy jste (byla) neuspokojená? Není úplně běžné, aby v tomto věku muž neměl zájem o sexuální intimitu. Tady mě napadá spousta otázek, které by musely být položeny a zodpovězeny, aby se z toho dalo vyvodit něco bližšího. Takto obecně je téma „nezájem o sex“ moc abstraktní – je to forma odmítání Vás? nebo odmítání sebe a dopřání radosti sobě? je to odmítání či strach z intimity? byl v této oblasti partner někdy nějak „zraněn“? není pro něj sexualita vůbec důležitá? nemá jiné sexuální preference? a šlo by pokračovat dál a dál...

A jaké máte kolem toho myšlenky a pocity Vy?

Tohle vše by bylo dobré více rozkrýt, abyste věděla, kudy se chcete pohnout.

Mám dojem, že to „přeprogramování“ ve Vás (nejprve na variantu přátelé a teď si pohráváte zpět s myšlenkou „intimního partnertsví“) souvisí s tím strachem a zlostí. Možná to vyhýbání a Váš odpor je jen důsledkem odmítání od partnera. Myslím, že by Vám mohlo pomoci promluvit si o tomto tématu více třeba s psychologem, nějak víc zpracovat téma odmítnutí a toho, co chcete, jaké máte potřeby a jak je můžete naplňovat. Třeba se otevře prostor pro hlubší komunikaci o těchto věcech s partnerem a on zareaguje jinak, třeba zjistíte, že si v tomto prostě nesednete a pak budete stát před volbou, jestli chcete žít s dobrým kamarádem nebo chcete jít jinou cestou.

Můžete měnit svůj postoj, mohou se změnit vaše emoce a také lze měnit váš vztah. Je na to třeba čas i určitá vnitřní ochota rozplétat věci, aby byly více zřejmé a jasnější. S větším porozuměním pro sebe i partnera jste pak snáze můžete učinit volbu, která Vám bude vyhovovat.

Držím Vám palce v dalších krocích,

Aleš Borecký, psycholog


Aleš Borecký - psychologická poradna Nasloucham.cz (www.nasloucham.cz) a psychologická gay poradna Soulgayte (www.soulgayte.cz).

 

Související články:

Rezignace ve vztahu bez sexu - komentáře

Komentář ze dne: 12. 11. 2012 17:34:02     Reagovat
Autor: Ilona (email) - neregistrovaný
Titulek: manželovy je 49roku a odmítá sex
Chtěla bych se optat žijeme spolu 6let ted poslednich pul roku odmítá intimě se stýkat nedokáze pohladit prohlásil ze ženskou nepotřebuje. Nic ho nevzruší jenom kdyz se kouká na porno to ho vzruší, a dela si to v noci sam me abych ho neotravovala, je to nemoc psychická,starám se mu nemocnou matku která je plně ležicí. i kdyz sme se zblížily tak se neudelal on me vzruší ale me se to nevede. Děkuji za radu Ilona

Komentář ze dne: 28. 11. 2012 11:03:33     Reagovat
Autor: Renata - neregistrovaný
Titulek: Re: manželovy je 49roku a odmítá sex
Je třeba vědět více.
1) Jaký byl manželův vztah k sexu dříve?
2) Jaký druh porna jej vzrušuje?

Komentář ze dne: 01. 12. 2011 15:57:22     Reagovat
Autor: MadRat - neregistrovaný
Titulek: Asexuál?
Zdravím,
je možné, že Váš partner je asexuál. Ani o tom nemusí vědět. Mě to nedošlo asi tak do mých 26 let :D

pravidla pro veřejnost odkazy rubriky posledních 100 komentářů
© 2001 - 2023 Code004 / | ISSN 1214-4452 | Inzerujte na 004.cz | Powered by phpRS |