Chtěli byste výhodnou půjčku? Zapracujte na své bonitě!

Počet lidí ve finanční tísni v České republice rapidně stoupá, což si před dvěma lety vyžádalo novelu zákona o spotřebitelských úvěrech, která nároky na klienty zásadně zvýšila. Právě jejichho bonita je totiž základním faktorem, který rozhoduje nejen o tom, zda úvěr získají či nikoliv, ale často i o tom, jak výhodnou nabídku vlastně mohou dostat. Pojďme si ale nejprve vysvětlit, co byste si pod pojmem bonita měli představit.

Jedná se o soubor několika ukazatelů, které poskytovatelům úvěrů ukazují, zda je potenciální klient schopný půjčku bez problému splácet. Jistě, pokud potřebujete jen pár stovek do výplaty, můžete si najít firmy, které poskytují první půjčku zdarma, a nic víc neřešíte. Nicméně čím větší obnos potřebujete, tím vyšší nároky budete muset splnit. Z toho důvodu si dnes povíme, které to jsou a jak na nich můžete zapracovat.

Svou bonitu snadno vyhodnotíte i sami

S výpočtem vaší bonity si hravě poradíte sami doma. Úplně postačí, když vezmete tužku a papír, sepíšete si seznam svých výdajů a ty pak odečtete od svých příjmů. Výsledná částka je přesně to, co bude zvoleného poskytovatele zajímat, jelikož ukazuje, kolik peněz jste každý měsíc schopni věnovat splátkám a eventuelně také budování finanční rezervy pro případ, že by vám kvůli nešťastným okolnostem vypadla část příjmů.

Nejedná se však o jediné faktory, které poskytovatelé berou v potaz, důležitou roli hraje také například váš věk. S vyšším věkem totiž přibývají zdravotní komplikace a klesá uplatnění na pracovním trhu, což by mohlo vaši schopnost splácet podstatně ohrozit. Kromě toho je bude jistě zajímat také rodinný stav, počet dětí, vaše profese, dosažené vzdělání a samozřejmě také vaše úvěrová historie, kterou si mohou snadno ověřit v registrech dlužníků.

Zvyšte příjmy a snižte výdaje

Jak už vám je asi jasné, bonita se odvíjí především od příjmů a výdajů, takže pokud plánujete udělat změny, bude to právě v těchto dvou oblastech. Abyste zvýšili své příjmy, nemusíte se hned vrhnout na hledání nového zaměstnání. Pro začátek můžete začít s občasnou brigádou nebo jinou formou přivýdělku. Jistě, když vám vstoupí do cesty nějaká výhodnější pozice, tak ji pochopitelně přijměte, jen se zkrátka nesnažte obrátit svůj život vzhůru nohama ze dne na den.

Hledání nové práce, i když jen na částečný úvazek, není zrovna lehký úkol, a tak by pro vás mohlo být jednodušší se raději zaměřit na snížení výdajů. Splácíte nevýhodný úvěr nebo jich máte na krku dokonce několik? Refinancujte a konsolidujte. U pojištění nebo spoření si také domluvte nižší splátky a u mobilního operátora či poskytovatele internetu přejděte na nižší tarif. Poskytovatelé koukají na výpisy z posledních tří měsíců, takže změny můžete na nějakou dobu vrátit zase zpátky, pokud vám to situace dovolí.

Jestliže nedokážete nic dělat s vašimi příjmy a výdaji, můžete zkusit své štěstí také v nebankovním sektoru, kde jsou požadavky na žadatele o něco mírnější. V takovém případě si rozhodně nezapomeňte udělat řádné srovnání nebankovních půjček, abyste svou finanční situaci ve finále ještě nezhoršili. Eventuálně někoho zkuste požádat, aby vám dělal spolužadatele neboli ručitele, avšak pozor, pokud se se splátkami opozdíte, odnese to za vás právě on.