Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Rozšířené horizonty. Louis Vuitton přichází s novou řadou zavazadel

Design

  5:04
Značka Louis Vuitton uvádí na trh novou řadu zavazadel na kolečkách Horizon Soft. Již podruhé kolekci pro známou francouzskou značku navrhl designér Marc Newson. Tentokrát vtiskl svůj design nevyztuženým taškám.

Slavný průmyslový designér Marc Newson a jeho poslední kolekce zavazadel pro značku Louis Vuitton, která nese název Horizon Soft. foto: Archiv Louis Vuitton

Jméno australského designéra Marca Newsona, jenž dnes žije a tvoří v Londýně, je dobře známé všem milovníkům luxusních předmětů. Slavný průmyslový designér, jehož poznávací barvou je oranžová, je totiž podepsán pod mnoha návrhy pro světové značky. A tak jen namátkou: navrhl pera pro německého výrobce nejen per, ale i hodinek či pánských tašek Montblanc. Pero Nautilus vytvořil i pro francouzský dům Hermés. 

Slavný průmyslový designér Marc Newson a jeho poslední kolekce zavazadel pro...
Slavný průmyslový designér Marc Newson a jeho poslední kolekce zavazadel pro...

Je autorem limitované lahve pro koňak Hennessy X. O. nebo stolních hodin Atmos 568 pro švýcarskou značku Jaeger-LeCoultre, jejichž strojek umístil do průhledného pouzdra se zaoblenými rohy (jde mimochodem o třetí Newsonovu variantu slavných stolních hodin, které nepotřebují natahovat). Sběratele tenisek potěšil svým návrhem NikeLab Air VaporMax z roku 2017. Jedním z jeho nejslavnějších počinů na poli designu je i návrh prvních Apple Watch z roku 2014. Navrhuje ovšem i fotoaparáty (Pentax), náhrdelníky (Boucheron), nábytek či kuchyňské spotřebiče a pracoval i jako kreativní ředitel aerolinek Qantas, pro něž vytvořil například letištní salonky nebo první třídu v letadlech.

Jeho designy z 80. let (sydneyskou univerzitu absolvoval roku 1983) se dnes prodávají zhruba o čtvrtinu dráž, než kolik stály v roce vzniku, v takových aukčních domech, jako je Sotheby’s, Christie’s či Phillips. Je také jediným designérem, jenž je zastoupen ve slavné Gagosian Gallery, ale jeho předměty jsou součástí muzejních sbírek po celém světě.

S tak rozsáhlým portfoliem a množstvím nejrůznějších ocenění není divu, že s ním navázal spolupráci i francouzský dům Louis Vuitton. Marc Newson je autorem designově čistých flakonů s černým uzávěrem k parfémům, jež už několik let tvoří parfémář domu Jacques Cavallier-Belletrud. Letos navrhl i minimalistické bílé obaly s koženým úchytem pro první edici svíček Louis Vuitton (mimochodem, i flakon na parfém už lze v Newsonově portfoliu nalézt - jde o opulentnější kreaci z roku 1994 k vůni Basala od japonské značky Shiseido).

Marc Newson navrhuje pro Louis Vuitton i to, čím se značka proslavila a co patří k jejím základním stavebním kamenům - zavazadla. Spolupráce začala už v roce 2014 projektem Celebrating Monogram, kdy nejrůznější světoví designéři a umělci oslavovali plátno Monogram. Marc Newson tehdy navrhl batůžek. Jeho spodní část je vyvedena z pevného plátna Monogram, vrchní pak z červené, modré či béžové tkaniny připomínající plyš; plyšem je potažena i vnitřní strana popruhů.

Inovované plátno Monogram (o polovinu lehčí než běžný materiál, který se používá například pro výrobu kabelek nebo drobného koženého zboží) využil Marc Newson i pro svou edici cestovních zavazadel na kolečkách z roku 2016, jež ovšem existují i v jiných variantách, například z kůže Epi nebo Taiga. „Myslím, že můžeme klidně říct, že jsme s tímto zavazadlem, které je jedním z nejlehčích na trhu, překonali hranice. Já sám se obsesivně zabývám balením věcí do zavazadla určitého rozměru. Tento kufr je pro lidi jako já, kteří nechtějí cestovat s ničím navíc,“ prohlásil designér.

Zatímco Newsonovo zavazadlo Louis Vuitton z roku 2016 je klasickým kouskem, který své inovace spíše skrývá, jeho nejnovější počin Horizon Soft je o dost výraznější, dalo by se říci výstřednější, byť samozřejmě zachovává klasické tvarosloví značky, jako je třeba Monogram, byť v Newsonově interpretaci.

Muž, který se nikdy nenudil. Gaston Vuitton značku proslavil po celém světě

Marc Newson navrhl kus, jenž je inspirován dnes tak populárním sportovním a volnočasovým trendem, v němž dominují značky jako Off-White nebo Vetements. Přesto jsou jeho nové designy cestovních zavazadel Horizon stále o poznání elegantnější a líbivější, než bychom v tomto případě čekali. „Nepřistupuji k navrhování stejně jako módní designér, mám jiný přístup. Ve své práci využívám více technickou perspektivu věci - ta je vždy první a z ní pak vychází můj návrh,“ říká Marc Newson.

Nová zavazadla nejsou vyztužená a na první pohled zaujme materiál, z něhož jsou vyrobena - připomíná klasický úplet. Nicméně jde o technologickou novinku, 3D úplet s žakárovým vzorem, který je lisován za tepla. Zavazadlo (v nejmenší velikosti) váží pouze 2,9 kilogramu, což samozřejmě ocení každý, kdo někdy balil věci na cesty a pak byl nucen tašku nejen vozit na kolečkách, ale občas i poponášet třeba po letištní hale. Teleskopické držadlo je umístěno vně zavazadla (stejně jako v edici z roku 2016), díky čemuž je uvnitř více místa. „Cestování bylo odedávna spjato s luxusem. Já cestuji vlastně neustále - stejně jako mnoho lidí, které znám. Proto byla moje zkušenost v navrhování těchto zavazadel zásadní,“ shrnuje Marc Newson a na dotaz, která z použitých barev je jeho nejoblíbenější, dodává: „Asi čekáte, že řeknu oranžová. Ale to by bylo příliš snadné.“

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!