Letošní iPhony 2019 zůstanou u konektoru Lightning místo USB-C

Dlouhodobě se spekuluje, zdali nové modely iPhonů 2019 přejdou po vzoru iPadů Pro na USB-C. Jenže pozice konektoru Lightning je silná.

Na internetových serverech se objevují zprávy o tom, že Apple zvažoval plošných přechod svého portfolia na USB-C. Všechny naděje však krotí informace známého japonského blogu Mac Otakara. Dle jeho zdrojů zůstanou i nové modely iPhonů u konektoru Lightning.

Díky informacím od výrobců příslušenství to tedy vypadá tak, že iPhony se stále budou držet Lightningu. Jde zejména o specifický program MFi (Made For iPhone, vyrobeno pro iPhone), kde se musí registrovat každý výrobce certifikovaného příslušenství. Apple pak vybírá za poskytnuté certifikáty licenční poplatky výměnou za garantovanou kompatibilitu s iPhone.

Ještě nedávno používal konektor Lightning také iPad Pro. Apple jej však nově staví proti počítačům a musel povolit stavidla. USB-C je univerzálnější konektor a příslušenství vyrobeného exkluzivně pro iPad (Pro) s Lightningem bylo pouze poskrovnu. USB-C tak iPadu Pro otevírá zcela nové možnosti.

Lightning pravděpodobně zůstane i u iPhone 2019

Zcela jiná situace je však u iPhonů, kde je příslušenství nepřeberné množství a Cupertino tak na programu MFi vydělává. Na brzký přechod to zatím nevypadá.

Se setrváním u Lightning konektoru se váže i příslušenství dodávané v krabici. Mac Otakara informuje, že iPhone 2019 zůstane rovněž u drátových EarPods s Lightning konektorem, a také u pomalé 5W nabíječky.

Sluchátka se ještě pochopit a omluvit dají. Dnes ale každý telefon střední třídy nabízí rychlejší nabíječku, než tu, kterou přibaluje ke svým prémiovým modelům. Kdo chce rychlejší, bude si ji muset opět přikoupit zvlášť.

USB-C získá bezpečnostní protokoly proti hardwarovým útokům

Zdroj: MacRumors