O zdraví 12. 2. 2019 | Mgr. Martina KarasováMgr. Martina Karasová

Jak zlepšit zažívání? Uvařte si ku příkladu skořicový čaj

Pokud v našem těle funguje všechno jak má, zbytky natrávené potravy opouští tělo za dvacet čtyři hodin. Ne vždy naše zažívání zvládne rychlé stravování ve stresu. U někoho se jeho nepřiměřenost projeví plynatostí nebo pocitem těžkého žaludku, u jiného průjmem či zácpou. Tělo tak reaguje na příjem ne úplně zdravých potravin.

Jak podpořit a zlepšit zažívání a trávení?
Stock Photos: Problémy se zažíváním ze Shutterstock.com

„Jestliže vás takové problémy postihly, je načase z jídelníčku vyřadit nebo maximálně omezit alkohol, uzeniny a další tzv. sekundárně zpracovaná masa jako jsou paštiky nebo uzeniny, méně kořenit a vyhýbat se dráždivým jídlům. Prospěšné je celkové omezení tuků“, radí dietoložka Karolína Hlavatá.

Pokud potřebujete trochu povolit pásek nebo „jen“ ulevit svému trávicímu traktu, vyzkoušejte následující tipy, které nám pomůžou dát zažívání zase do pořádku.

Pijte, pijte a ještě jednou pijte

Viníkem číslo jedna u pomalého trávení je nedostatečná hydratace. Ujistěte se, že vypijete alespoň 2 litry tekutin denně. Nezapomínejte, že vysoký obsah vody má i ovoce a zelenina.

Žvýkejte pomalu!

  • Věděli jste, že váš trávicí proces začíná už ve chvíli, kdy vložíte jídlo do úst?

Čím lépe jídlo přežvýkáte, tím lépe bude připraveno na další cestu trávicí soustavou. Takže zpomalte, žaludek vám poděkuje.

Dejte si probiotika!

ProbiotikaTy totiž blahodárně působí na střevní prostředí. Nejvíce živých kultur je obsaženo v kysaných mléčných výrobcích jako jsou jogurty nebo kefíry.  

Mléčný tuk ze zakysaných výrobků vytváří látky posilující sliznici střeva a přispívá tak k prevenci rakoviny tlustého střeva. Zakoupit si je můžete i v lékárně v podobě tablet nebo prášku. Příjem probiotik je dobré zvýšit během a po užívání antibiotik. 

Dejte si kvašenou zeleninu

O přínosu kvašené zeleniny na naše zdraví věděli už naši dávní předkové. Nejenže obsahuje obrovské množství vitamínů a enzymů, ale má také blahodárný vliv na naše trávení.

Nezapomínejte na vlákninu

Vláknina je pro naše zdraví naprosto nepostradatelná. Podporuje peristaltiku střev a má významný vliv na zdravé trávení, protože umí z potravy navázat škodlivé látky i toxiny, které při trávení vznikají. Zároveň zvyšuje objem stravy v žaludku, vyvolává pocit nasycení, a tím pomáhá i při hubnutí.

Hýbejte se!

Pravidelné procházkyZpomaleným střevům nejvíce pomůžete, když se přimějete k pohybu. Nemusíte podávat zrovna maratonské výkony, bohatě postačí procházka, která vašim střevům rozhodně prospěje víc než sezení na gauči. 

 

Dejte sbohem stresu

Asi to znáte, psychické vypětí se často projeví bolestí břicha nebo častější návštěvou toalety. Stres je totiž velkým nepřítelem našich střev. 

Uvařte si skořicový čaj

Skořice totiž podporuje trávení a zamezuje i nadměrnému zadržování vody v těle. Navíc zahřívá a podporuje prokrvení. V zimě je tedy ideální. Přidávejte ji do jídel, skvělý je i skořicový čaj.





Mohlo by vás také zajímat: