Hlavní navigace

Firmy se obávají se zpomalení poptávky

12. 2. 2019

Sdílet

 Autor: pixabay.com
Malé a střední firmy se začaly obávat slabší poptávky po zboží a službách a zmírnila se i jejich chuť investovat. Naproti tomu vzrostl zájem rozšiřovat podnikání. Index očekávání firem, který pravidelně sleduje náladu manažerů a podnikatelů formou průzkumu, klesl mezičtvrtletně o 11,8 bodu na 20,1 bodu.

„Ve firmách vidí jako největší problém pro zpomalení v Česku ochlazení v německé ekonomice a vnímají i nejistoty spojené s brexitem. Příznivé ovšem je, že investiční aktivita je nadále vysoká a takřka pětina firem počítá s rozšiřováním svého podnikání,“ uvedl Petr Manda, výkonný ředitel útvaru Firemního bankovnictví ČSOB.

 

Zvýšení poptávky pro nejbližší čtvrtletí očekávalo 44 procent dotazovaných, zatímco ještě před půlrokem to bylo ještě 60 procent firem a podnikatelů. Zhoršení poptávky v mezičtvrtletním srovnání pak předvídalo 29 procent firem. „Z našich dlouhodobých dat vyplývá, že nejpesimističtější odhady objemu poptávky jsou obvykle právě ve čtvrtém kvartále,“ poukázal Petr Manda.

 

Podle hlavního ekonoma ČSOB Martina Kupky šel loni vývoj indexu z velké části na vrub přetrvávajících globálních nejistot, napjatého domácího trhu práce a nevypočitatelného vývoje kurzu koruny. „Celkový trend vývoje indexu odpovídá reálně probíhajícímu, očekávanému a rozsahem přijatelnému zpomalení ekonomického růstu v ČR i v eurozóně. A potvrzuje se i probíhající technologické přezbrojování ve firmách umožňující zvyšovat produktivitu výroby,“ mínil Martin Kupka.

S rozšířením svého stávajícího podnikání počítalo pro příštích dvanáct měsíců 19 procent podnikatelů a živnostníků. Předání, utlumení nebo omezení podnikání naproti tomu plánovalo pouze osm procent respondentů, dalších 69 procent chtělo rozsah podnikání zachovat. „Spokojenost s celkovou ekonomickou situací v Česku opětovně vyjádřilo 71 procent zástupců malých a středních a firem a živnostníků. Za zmíněným Německem firmy dále mezi hlavními negativními faktory pro letošní vývoj v Česku jmenují nejčastěji nedostatek zaměstnanců a s tím spojený příliš rychlý růst mezd,“ upozornil Petr Manda.

 

V případě investic 52 procent firem a podnikatelů odpovědělo, že objem investovaný v celém roce 2018 převýšil hodnotu předchozích dvanácti měsíců. Zhoršení objemu hlásilo 30 procent dotazovaných, u zbylých 18 procent dotazovaných ke změně nedošlo.

 

Zdroj: ČSOB

Byl pro vás článek přínosný?