Marmeládový mlýn, osvědčený a oblíbený výrobce sladkého pokušení

12. Únor 2019 | Redakce LUXUS.cz | čtenost po 30 dnech je 15037

V našem seriálu o džemech a marmeládách vás nyní seznámíme s rodinnou firmou zaměřenou na ruční výrobu marmelád, džemů, povidel, sirupů, kompotů a vůbec všeho, co lze zavařit – s Marmeládovým mlýnem. Tento prozaický název je odvozen od místa, kde je jeho provozovna – od starého mlýnu na Sedlčansku.

 

Marmeládový mlýn vznikl v roce 2015. Na jeho počátku stála vášeň dvou manželů do zavařování.  Když už jim sklep kvůli množství zavařenin praskal ve švech a jejich marmelády si zamilovali všichni v okolí, rozhodli se založit vlastní značku. Od té doby jejich džemy s celými kousky ovoce, lahodné jak samotné, tak do jogurtu, a jemné a hladké zavařeniny ideální na pečivo, palačinky či dorty, milují zákazníci po celé naší vlasti.

 

Marmeládový mlýn vyrábí mimo jiné jednodruhové džemy a zavařeniny, jejichž základem je typické české ovoce – jahody, meruňky, maliny, rybíz, švestky, jablka či hrušky. Pokud milujete spíše exotické chutě, získá si vás džem z manga, fíků či citrusů. Celkem Marmeládový mlýn zpracovává cca 20 druhů ovoce s řadou variant. Vynikající jsou ochucené varianty s nejrůznějším kořením čokoládou či alkoholem. Skvělou kombinací je třeba švestková zavařenina s čokoládou či hrušková s brandy.

Džemy a zavařeniny od Marmeládového mlýnu obsahují obvykle 70% ovoce. Díky tomuto poměru jsou ideálně sladké. Pokud však dbáte na svoji linii, oceníte výrobky, jež jsou slazené  xylitolem, neboli březovým cukrem.

Kromě džemů a marmelád si můžete v Marmeládovém mlýnu zakoupit i povidla a asi 15 druhů sirupů. Jsou z čisté vylisované šťávy neředěné vodou, jen proslazené cukrem, a mají minimální obsah ovocné šťávy 50 %.

Ovoce do džěmů a zavařenin Marmeládový mlýn kupuje od zaručených, dobrých, českých sadařů (kromě exotického ovoce). Další ingredience jsou z volně rostoucích bylin a plodů. Marmeládový mlýn nezapomíná ani na staré druhy ovoce, které se skoro již zapomněl. Takový džem z kdoule, angreštu či renklódy je skutečnou delikatesou.

 

 

A v čem se Marmeládový mlýn liší od ostatních výrobců tohoto sladkého pokušení: V prvé řadě vyrábí pouze z čerstvého ovoce. Do svých výrobků nedává ani ovoce mražené. Ovoce si pečlivě vybírá tak, aby bylo maximálně dozrálé a chutné. Zpracovává ho rychle a šetrně tak, aby si uchovalo nejen krásnou barvu, ale i co nejbohatší chuť. Ve svých marmeládách nepoužívá žádné konzervanty ani barviva. Svým konáním Marmeládový mlýn podporuje minimalizaci obalů – už od počátku vykupuje zpět skleničky od svých výrobků, které znovu používá. Netouží zde po medailích ze soutěží, ale jen po tom, aby si zákazník, který si odnese tři jahodové džemy, řekl: „Protože ten první sním hned dneska. Druhý zítra v práci a třetí si budu umlsávat celý týden, aby mi vydržel do dalšího trhu".

Galerie