Nájemné vraždy, které se nepovedly kvůli hlouposti těch, kteří je objednali! Čím se pachatelé usvědčili?

Shánět nájemného zabijáka, to není jako jít pro housky do krámu. Historie vede v patrnosti nemálo úspěšných vražd, ale list těch, kde placení vrazi z nejrůznějších důvodů selhali, je mnohem delší. Navíc neplatí, že zmizení osoby, která se má stát předmětem kontraktu, povede k nějaké změně. Za jakých okolností vraždy nevyšly?

Kdy se vraždy nepovedly?

Susan Walterovou osobně neznáme, ale musí to být ženská od rány. Pracovala u záchranky, a evidentně se o sebe vždycky uměla postarat. Když se po sedmnácti letech podivného manželství rozvede, její teď už bývalý manžel se rozhodne srovnat si s ní účty. Ne tedy osobně. Najme si za 50 000 dolarů vraha, který má jeho bývalou umlátit kladivem. Dopadne to trochu jinak. Susan nečekaný útok ustojí, a vraha uškrtí. Před tím z něj ještě dostane, kdo jej poslal. Manžel pak putuje na deset let za mříže, mlátička Susan může konečně říct, že razantně vyřešila svou minulost. Palec nahoru. U nás by si to ale mohla dovolit jen těžko.

Objednávka vraždy přes telefon

Mít pořádek v telefonních kontaktech je půl úspěchu. Předloni na to dojel Jeff Lytle, který se chtěl zbavit nepohodlné manželky. Našel si k tomu účelu vhodného chlapíka, se kterým se chtěl rozdělit půl na půl. Všechno to mělo vypadat „přirozeně“, tedy pokud je přirozené, že by jeho žena načapala v domě zloděje, a ten jí pak zabil. Jasné jako facka. Instrukce, plán, časový rozpis, to všechno Lytle servíruje nájemnému zabijákovi přes SMS zprávy, kterého si do mobilu uložil jako Shayne. Kde je problém? Pod tím samým jménem si uložil i číslo na svého bývalého šéfa, který si informace nenechal pro sebe.

Dost nepromyšlené řešení

Jmenoval se Mohammed Mohammed, a stejně jako neoriginální bylo jeho jméno, byl i přístup k řešení problémů. V Houstonu šéfoval přepravní společnosti, která dostávala spoustu pokut za parkování. A protože ho už nebavilo platit pokuty za odtah vlastních vozů, najal si za 2000 dolarů chlapíka na špinavou práci. Ten měl odstranit šéfa odboru, pod které tyhle poplatky spadají. První logická chyba, které se dopustil: i když by se zbavil nepříjemně poctivého úředníka, stejně by musel pokuty zaplatit, ne? Druhá, praktická: na vraždu si najal policistu v utajení. Plánování evidentně bylo u tohohle Mohammeda  druhou slabou stránkou.

V Texasu se znají všichni

Rozvod je asi dost riskantní krok, minimálně ve státě Texas. Maria Sosa tu předloni nebyla po soudní rozluce spokojená s plněním předmanželské smlouvy, a tak si na svého muže najala vraha. Jak? Přeci na internetu, tam se totiž najde všechno. Dílem shody náhod si ale smluvila vraždu svého muže, s přítelem svého muže. Který navíc pár týdnů předtím vypracoval pro úřad místního šerifa falešnou webovou stránku s objednávkovým katalogem nájemných vražd, provozovaný policií. Že je to naivní? Stačilo pár falešných fotek „vraždy“, Sosa vyplatila odměnu a bylo hotovo. Putovala do vězení.

Vražda? Dělám si jen průzkum trhu!

Seriál z policejního prostředí, to jednoho může inspirovat k podivným nápadům. Osmašedesátiletý producent britské televize, David Harris, který stál za krimi-snímkem The Bill, se rozhodl zbavit své ženy. Důvod? Možnost získat přes 800 000 liber v nemovitostech po zlikvidované manželce, a zbytek života strávit v objetí o 40 let mladší kočičky, kterou potkal v bordelu. Samozřejmě, že si její vraždu domluví s policistou v civilu. Jediným prvkem originality je jeho obhajoba: nikoho vážně zabít nechtěl. Jen si dělal soukromý výzkum pro svůj nový seriál. Psát ho teď může za mřížemi dalších patnáct let.

Hloupý způsob, jak splácet dluhy

Nájemná vražda z Clevelandu v roce 2013 se bohužel povedla. Jistá Uloma Walker-Curryová se s pomocí milého své dcery zbavila svého přítele. Důvod? Chtěla jeho peníze z životní pojistky, a samozřejmě taky dědictví, aby zalepila vlastní dluhy. Něco kolem jednoho statisíce dolarů. V čem byl háček? Že zastřelený William Walker měl pořád závěť napsanou na svou bývalou ženu. Vražedkyně tak neviděla ani cent, a teď má osmadvacet let za katrem o čem přemýšlet.

Autor: Radomír Dohnal

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Nejstupidnější zločiny. Chcete-li se dát na dráhu kriminálníka, tady se neinspirujte!

Vážně, nevážně: jak se zbavit lidského těla? Příklady z krimifilmů mají v reálu velké mezery. Objasníme vám, v čem je problém s odklízením těl!