Hlavní obsah

Dbalý zdržoval soud zbytečně, nemocný nebyl

Právo, Matěj Říha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Exředitel pražské Nemocnice Na Homolce Vladimír Dbalý zbytečně oddaloval začátek druhé části korupční kauzy, ve které si podle obžaloby díky úplatkům přišel na dvanáct milionů korun. Netrpěl totiž žádnou duševní nemocí a nebyl ani závislý na alkoholu či drogách.

Foto: Petr Horník, Právo

Vladimír Dbalý u soudu v dubnu loňského roku

Článek

Druhá část rozsáhlého korupčního případu se u pražského městského soudu blíží ke konci. Jako jedna z posledních v pondělí vypovídala soudní znalkyně Michaela Málková, která na počátku loňského roku zkoumala zdravotní stav Dbalého.

Netrpí duševní nemocí ve smyslu psychózy, demence nebo mentální retardace
soudní znalkyně Michaela Málková

Bylo to v době, kdy měl být proces v plném proudu. Jeho začátek byl totiž naplánovaný na květen 2017 a později musel být kvůli Dbalého údajnému onemocnění posunut na srpen. Ani tehdy ovšem soudní jednání nezačalo.

Lékař se poprvé před soud dostal až loni v dubnu. „Netrpí duševní nemocí ve smyslu psychózy, demence nebo mentální retardace, a je tedy schopen účasti u hlavního líčení. Nebyla u něj zjištěna ani závislost na alkoholu či jiných návykových látkách,“ popsala v pondělí Málková.

Psychiatrička také konstatovala, že Dbalého osobnost má narcistické rysy. Zmínila také, že má tendence zveličovat svoje zdravotní potíže.

Smlouvy s advokátní kanceláří

Aktuální soudní proces se týká zakázek z let 2008 až 2011. Podle státního zástupce Zdeňka Matuly si nechal od svých známých a od advokátní kanceláře Šachta & Partners (dnes MSB Legal) platit za to, že s nimi za nemocnici uzavřel v rozporu se zákonem smlouvy na poskytování konzultací nebo služeb.

Foto: Petr Horník, Právo

Bývalý ředitel nemocnice Na Homolce Vladimír Dbalý u soudu

Další body obžaloby se pak týkají uzavírání externích poradenských smluv či zmanipulovaného tendru na účetní a medicínskoprávní služby. Tato kauza se u prvoinstančního soudu blíží do finále, ačkoliv to tak původně nevypadalo. Jeden z obžalovaných, někdejší právník nemocnice Roman Žďárek, totiž přes svého advokáta požadoval, aby soud četl všechny listiny založené ve spisu.

Zároveň ale u čtení nechtěl být v soudní síni, což se nezdálo soudnímu senátu. Ten nakonec nebude muset číst spis celý, ale pouze vybrané listiny.

Svědek dostal pokutu dvacet tisíc

Kromě toho zbývá vyslechnout také poslední dva svědky. Jeden z nich přitom měl přijít již v pondělí. Bez omluvy se ale podruhé nedostavil a dostal pořádkovou pokutu dvacet tisíc korun. Státní zástupce Matula nechtěl hodnotit, zda je opakovaná neúčast svědka obhajoby nebo čtení více než 8000 stran listin pokusem o obstrukce ze strany obžalovaných.

„Je to věcí procesních stran, jakou taktiku zvolí. Nicméně domnívám se, že původní záměr zákonodárců byl, aby se četly pouze ty listiny, které daný obžalovaný považuje za klíčové. Soud také podruhé přistoupil k citelnější pořádkové pokutě a já věřím, že obecně si svědci uvědomí povinnosti, které mají, a na předvolání soudu se dostaví,“ řekl Matula.

Odsouzen na devět let

Dbalý byl zatím na konci loňského září nepravomocně odsouzen k devíti rokům vězení a propadnutí veškerého majetku v souvislosti s tendry z roku 2009, které se týkaly digitalizace chorobopisů a nákupu Leksellova gama nože. Do jeho kapsy šlo údajně přes 27 milionů korun.

Hlavním důkazem proti Dbalému v obou případech je deník, který si neurochirurg vedl. Pečlivě si do něj zaznamenával třeba podrobnosti o úplatcích, které za různé zmanipulované zakázky dostával.

Dbalý ještě čelí třetí obžalobě, která se týká opět několika zmanipulovaných zakázek. V této části případu údajně díky úplatkům získal nejméně 14 milionů korun.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám