Dalibor Worm / Pomsta materiálu

Dalibor Worm / Pomsta materiálu

Adresa:

Teplice

Termín: 24.5.2019 8.9.2019

24kvě - 8zář celý den

Žánr: výstavyumění socha moderní umění design letní výstavy severní čechy


Výstava představí dílo umělce Dalibora Worma.

Pomsta materiálu je název výstavy, kterou uskuteční Dalibor Worm (*1965) v teplickém muzeu v květnu letošního roku. Jako sochař, který se zabývá porcelánem a vytváří z něho nejen design, ale ve velké míře také svébytné sochy, jistě dobře ví, proč zvolil v názvu slovo pomsta. Porcelán je nevyzpytatelný, a tak se Dalibor Worm kromě všeobecných sochařských nesnází, potýká také s jeho ovládnutím, což se mu během tří desítek let soustředění neobyčejně daří, a to i po stránce technické. S nadsázkou lze pomstu uplatnit i z jeho strany vůči porcelánu samému. 

Dalibor Worm od narození žije a pracuje v Teplicích, kam se navrátil ihned po studiu na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze. Udržoval a udržuje kontakt s místním průmyslem, realizuje svá díla v porcelánce v Dubí. Výstava má tedy i značný regionální význam jako prezentace osobitého zpracování materiálu známého především ve formě tradičního pojetí. Proto bude výstava uspořádána v reprezentativním výstavním sále, který umožní patřičné vyznění autorovy tvorby. Ta se může označit za velmi přemýšlivou a uvážlivou, což je patrné v minimalistické formě a výrazu, který vychází z čistoty porcelánu jako materiálu. V posledních letech přichází Dalibor Worm také s náměty vzniklými pod aktivitami souvisejícími s čínskou filosofií a jejím bojovým uměním, znásobenými pobytem v Číně. Nutné je dodat, že by to vše nebylo možné bez předchozího sochařského vývoje, který bude na výstavě prezentován.

Dalibor Worm vystavoval a vystavuje málo a, chystá se pečlivě na svou první velkou, zčásti retrospektivní výstavu, jež je veřejností velmi očekávána. Výstava bude mít nadregionální charakter v kontextu současného výtvarného umění, jehož prezentace má v teplickém muzeu mnohaletou tradici. 

Výstava se nebude týkat pouze porcelánových plastik, ale Dalibor Worm představí také tušové kresby štětcem, závěsné uhlové kresby a připomene v menší míře také design ojedinělý po formální stránce i po snaze tvořit design v určité obsahové linii. Vystavené artefakty budou doplněny malou projekcí průřezu jeho tvorby, která se do výstavy nevejde. 

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Dalibor Worm / Pomsta...

Restaurace VětrušeÚstí nad Labem (15.3 km)

Restaurace NauticoMost (19.6 km)

Ubytování DomaTisá (20.9 km)