Vzácná návštěva v Lounech. Na radnici přivítali sestry, které za války zachránil Sir Nicholas Winton
2x foto: město Louny
Louny

Louny - Vzácnou návštěvu přivítali na radnici starosta Pavel Janda a místostarosta Vladimír Antonín Hons.

Na pozvání lounského občana a vynikajícího kuchaře pana Jana Minaříka zavítaly do Loun sestry Lady Milena Grenfell-Baines a paní Eva Johanna Paddock. Obě dámy patří mezi tzv. Wintonovy děti, které zachránil Sir Nicholas Winton.

1202winton2

Sir Nicholas George Winton byl britský makléř a humanitární pracovník, který v roce 1939 zachránil 669 převážně židovských dětí z okupovaného území Československa před transportem do koncentračních táborů tím, že jim zajistil odjezd vlakem do Spojeného království.

V roce 1998 Nicholase Wintona přijal na Pražském hradě prezident České republiky Václav Havel a vyznamenal jej řádem T. G. Masaryka. V roce 2002 byl potom v rodné Británii povýšen anglickou královnou do šlechtického stavu.

Z iniciativy českých studentů vznikla petice, která žádá příslušnou komisi norského parlamentu, aby siru Nicholasi Wintonovi byla za jeho zásluhy udělena Nobelova cena za mír. Nicholas Winton byl na toto ocenění navržen již třikrát, poprvé roku 2008, podruhé roku 2011 a naposledy v roce 2013. Zemřel v červenci roku 2015 v úctyhodném věku 106 let.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru