Aimtec hnv murr

Brněnská technika chce bojovat proti studijní neúspěšnosti

Vysokou studijní neúspěšností na vysokých školách patří ČR k nejhorším mezi vyspělými evropskými státy. Vysoké učení technické v Brně se proto v letošní náborové kampani Technika poznání rozhodlo apelovat na středoškoláky, aby z jejich přihlášky na vysokou školu byla informovaná volba.

 
Problematika neúspěšnosti studia na vysokých školách v ČR stála poměrně dlouho stranou pozornosti. A to i přesto, že ČR je 3. nejhorší ze sledovaných zemí ve výzkumu OECD, který se na toto téma zaměřil.

Na VUT v Brně, které letos slaví 120 let svého vzniku, a dnes má z českých technických vysokých škol nejvíce studentů, počet neúspěšných studentů od roku 2011 postupně klesá, nicméně stále jde o vysoká čísla. Po prvním ročníku bakalářského studia v průměru skončí téměř 38 % studentů. Nejvíc studentů končí po prvním ročníku, často přechází na jinou fakultu nebo univerzitu, případně zcela opouští vysoké školství. Někteří ale ukončí studium až těsně před inženýrským titulem, např. v případě IT oborů studenty lákají vysoké nástupní platy v komerčním sektoru.

„Málokdo si před nástupem na vysokou dělá podrobnou analýzu toho, k čemu mu studium bude, spíše se rozhoduje na základě toho, co ho dosud bavilo a kam ho směřuje nejbližší okolí, alespoň to vyplývá z výzkumů behaviorálních ekonomů. Chtěli jsme, aby to byla spíš informovaná volba. Zpracovat takto náročné téma odlehčenou formou pro naši cílovou skupinu, bylo náročné,“ přiznala Pavla Ondrušková z Oddělení marketingu a vnějších vztahů VUT, autorka námětu kampaně Technika poznání. „Zjistili jsme, že studenty středních škol, když přemýšlí o tom, co a kam půjdou studovat, nenapadne přemýšlet i o tom, že systém vzdělávání bude zcela jiný. Někteří se s tak velkou změnou nejsou schopni poprat a pak odchází,“ uvedla.

Kromě videa, v němž hlavní hrdinové uchazečům vyvrací některé mylné představy a mýty o studiu na vysoké škole, je součástí kampaně i možnost kontaktovat studentské ambasadory z jednotlivých fakult. Těm mohou uchazeči posílat své dotazy, a to přes jejich osobní sociální sítě.

„Dnešní digitální generace se narodila do éry internetu a sociálních sítí. Při studiu hledají podporu a určitý komfort, mají i vyšší nároky. Navíc je nelze motivovat strachem či hrozbou, protože tito středoškoláci už mají celou řadu možností, nejen studium na vysoké škole,“ naznačila Pavla Ondrušková.

Tématu studijní neúspěšnosti se výrazně věnuje také EU, která na ni nahlíží optikou plýtvání veřejných financí. „Český systém financování vysokého školství vychází z minulosti, kdy byl postavený na financování počtu studentů. V současnosti nastupuje v ČR na vysoké školy 56 % všech 19letých, což znamená, že se na ně dostávají i studenti s nedobrými studijními výsledky na středních školách. Naším úkolem je motivovat budoucí studenty VUT tak, aby získali potřebnou touhu a odhodlanost ke studiu a aby měli už před nástupem na univerzitu dostatek informací o tom, jak to u nás na VUT funguje,“ uvedl rektor Petr Štěpánek.

Kromě již zmíněných ambasadorů připravilo VUT v Brně pro uchazeče i elektronickou příručku pro prváka, která nabízí řadu informací potřebných při nástupu na vysokou školu. Materiály najdou zájemci na www.technikapoznani.cz
 
Publikováno: 12. 2. 2019 | Počet přečtení: 820