Jak doma zvládnout suchý a dráždivý kašel

Suchý a dráždivý kašel není rozhodně nic příjemného. Dokáže člověka pořádně potrápit, unavit a způsobit bolest na hrudi. Chřipka a nachlazení nejsou jediné problémy, které kašel způsobují. Alergie, astma, acid reflux, suchý vzduch a kouření jsou rovněž časté příčiny kašle.

Dokonce i léky na vysoký krevní tlak a alergie mohou zapříčinit kašel. Většina lidí řeší kašel tím, že si koupí v lékárně léky proti kašli. Přinášíme i další možnosti, kterými lze suchý a dráždivý kašel zvládnout.

Zůstaňte hydratování

Pitný režim by měl dodržovat každý, bez ohledu na to, zda má kašel či nikoliv. Pokud však máte kašel, může vám příjem tekutin značně ulehčit. Díky tomu se naředí hlen, což vede k menšímu dráždění ke kašli. Navíc tekutiny pomáhají udržet vlhkost sliznice. To je obzvlášť užitečné v zimě, kdy je ve vnitřních prostorách sucho, což může být další příčinou kašle.

Zkuste pastilky a teplé nápoje

Vyzkoušejte mentolové pastilky, které pozitivně působí na zadní část krku, což má za následek zmírnění nutkání na kašel. Pít teplý čaj s medem také pomáhá uklidnit krk.

Dejte si teplou sprchu

Teplá sprcha může pomoci při suchém kašli tím, že uvolní sekrety v nose. Navíc vdechovaná pára ze sprchy přispívá opět ke zvlhčení sliznic. Vhodné je rovněž umístit v místnosti, kde trávíte nejvíc času zvlhčovač ovzduší. Případně převařte vodu a zalijte s ní bylinky. Nálev dejte do misky a Přikryjte si hlavu ručníkem, inhalujte páru.

Odstraňte dráždivé látky

Různé osvěžovače domácnosti, parfémy a jiné látky, které se zdají být neškodné, mohou být důvodem vašeho kašle. Zkuste zjistit, zda se něco takového nenachází také u vás doma.

Pravidelně větrejte

Při kašli si dopřejte klidový režim a otevřete okno. Chladný a vlhký vzduch příznivě ovlivní sliznici. Suchý a vydýchaný vzduch ji naopak dráždí. Ovšem pozor dejte na průvan, který by kašel mohl ještě zhoršit.

  • Dopřejte si čaj z cibule, majoránky, bylinek

  • Zvlhčujte ovzduší v místnosti

  • Pravidelně větrejte

  • Inhalujte vodní páry

  • Pijte dostatek tekutin

  • Dejte si pod hlavu o jeden polštář víc – kašel se zklidní

  • Zkuste Priessnitzový zábal

Obrázky: quickanddirtytips.com, gazeta.pl