NEkostely a NEkaple Olomouckého kraje. Takto netradiční název nese výstava, kterou si během února mohou zájemci prohlédnout ve Vědecké knihovně v Olomouci.

Projekt Michaely Bučkové nabízí fotky 55 církevních objektů, jež slouží jiným účelům, než ke kterému byly původně stvořeny.

Součástí expozice je i mapa s vyznačenými místy daných budov a různé dokumenty s informacemi o nich.

Z Tabulového vrchu v Olomouci mizí bývalé vojenské objekty za areálem fakultní nemocnice
Z Tabuláku zmizela bývalá kasárna. Přesune se tam zubní klinika?

Dvouleté pátrání po kaplích, kostelech a synagogách, které se proměnily například v muzeum, knihovnu či květinářství, zahrnovalo spolupráci s velkým množstvím lidí.

Zapojili se zaměstnanci muzeí, kronikáři, starostové i občané obcí a měst. Projekt mapuje celý Olomoucký kraj.

Přímo v hanácké metropoli se mladé ženě, která pracuje na stavebním odboru olomoucké radnice a dálkově studuje socioekonomickou geografii, podařilo vypátrat 16 takovýchto objektů. Za nejvzdálenější NEkaplí vyjela do Javorníku.

Mosty u Vinar a Čekyně, které jsou součástí dálnice D1 mezi Lipníkem a Přerovem.
Most mezi Přerovem a Olomoucí je hotový, auta tam ale ještě nepustí

Hledáme další stavby, napište!

Michaela Bučková z Olomouce pracuje na magistrátu města v oddělení pozemních staveb a zároveň studuje socioekonomickou geografii na Přírodovědecké fakultě Univerzity Palackého.

Autorka výstavy Nekostely a nekaple Michaela BučkováZdroj: archiv M. BučkovéV roce 2016 začala pátrat po církevních památkách v kraji, jejichž účel užívání se v průběhu let změnil. Kaple, kostely a synagogy se tak proměnily v tělocvičnu, květinářství či knihovnu.

Za dva roky našla pětapadesát staveb, které odpovídají zadaným kritériím. Sehnala si k nim informace, vyfotila je a výsledky svého snažení nyní představuje veřejnosti prostřednictvím výstavy v olomoucké Vědecké knihovně.

Jak vznikl nápad zmapovat takovéto objekty?
Napadlo mě to díky tomu, že studuji dálkově Přírodovědeckou fakultu, obor socioekonomická geografie. V předmětu Geografické informační systémy jsme se učili sestavit mapu. Velice mě tento předmět zaujal a chtěla jsem mít svoji mapu, kterou bych si sama sestavila. Mám ráda zámky, hrady, kláštery, celkově všechny církevní památky, a proto se zrodilo téma NEkostely a NEkaple – tedy kostely a kaple, které přestala církev využívat a změnily účel užívání.

Pátraní po nich trvalo dva roky. To je poměrně dlouhá doba.
Vzhledem k tomu, že dálkově studuji při zaměstnání, mám malou dceru, tak toto byl pouze koníček a nemohla jsem na něm pracovat denně, ale jen když mi vyšel čas. Nebylo také časově jednoduché vyfotografovat všechny objekty, protože jsou umístěné po celém Olomouckém kraji, a stejně tak zjišťování bylo složité v tom, než se stoprocentně ověřilo, jestli se jedná o NEkostel či NEkapli.

Jak jste sháněla informace, pomáhal vám někdo?
Sama jsem si podle mapy zjišťovala, kde jsou takové památky, které se nevyužívají. Telefonicky jsem se spojila se starosty daných obcí, s kronikáři, s pracovníky muzeí i obecních úřadů. Někteří mě sami odkázali na podobné stavby, které změnily účel užívání.

Co všechno jste o daných stavbách zjišťovala?
V textu ke každému objektu mám stručně historii nebo informace o průběhu užívání stavby včetně jejich současného využití. Plus fotografie.

Je nějaký objekt, který vám utkvěl v paměti?
Všechny jsou moje oblíbené, ale nejzajímavější pro mě byla například myslivecká chata v Potštátě, květinářství v Olomouci-Neředíně, kancelář Univerzity Palackého v Olomouci v bývalém kanovnickém domě, tělocvična na olomoucké třídě Spojenců nebo třída pro žáky na základní škole ve Dlouhé Loučce, která je v bývalém filiálním domě.

Nejvzdálenější budovu jste našla v Javorníku. Co jste tam vypátrala?
Na zámku Jánský Vrch je kaple, která se v současnosti využívá jako obřadní síň.

Nespolupracujete s ostatními kraji, že byste zmapovali NEkaple a NEkostely celorepublikově?
Zatím ne, ale uvedla jsem na výstavě mail, kde mi lidé mohou napsat, pokud o takovém podobném kostelíku nebo kapličce, která se využívá jinak než k bohoslužbám, vědí. Zrovna dneska mi napsal pán, že ho moje výstava inspirovala k tomu, aby zpracoval takovéto stavby na Kroměřížsku.

Takže projekt pokračuje?
Současných 55 objektů jsem vypátrala do prosince 2018 a určitě budu pokračovat dál, protože to jistě není konečné číslo. Jak už jsem říkala, na výstavě je uvedená mailová adresa (nekostely.nekaple@centrum.cz), kde mi veřejnost může napsat, pokud o nějaké podobné stavbě ví. Budu moc ráda, když se ten seznam rozšíří.

Podoba vodopádu v Bezručových sadech v sedmdesátých letech minulého století.
Po skalách v Bezručových sadech bude zase stékat vodopád