Logo Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost. Logo společnosti Huawei. (Screenshots)

Mediální analýza

Čínská společnost Huawei pohrozila soudem a mezinárodní arbitráží českému Národnímu úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB). Požaduje „zrušení“ nebo „úpravu“ varování vydaného úřadem v prosinci 2018, které označuje produkty společnosti Huawei a ZTE za „bezpečnostní hrozbu“. Kopii předsoudního varování obdržel 7. února 2019 od Huawei také český premiér Andrej Babiš.

Fakt, že proti Huawei tvrdě postupují Spojené státy, podle ředitele NÚKIB Dušana Navrátila „nehrál žádnou roli“. „Dokonce jsme zjistili, že v USA byli naším varováním velice překvapeni,“ uvedl Navrátil v rozhovoru pro DeníkN, což potvrdil také český velvyslanec v USA Hynek Kmoníček.

„Základní věc je, že politicko-právní prostředí v Číně pro soukromé firmy nadřazuje zájmy čínského státu, zájmy zpravodajských služeb, zájmy Čínské komunistické strany nad zájmy potenciálních zákazníků této firmy. To je to hlavní. Potom existují další informace, které jsou utajené, a o nich nemohu mluvit,“ sdělil ředitel NÚKIB Navrátil v rozhovoru pro deník Právo.

DeníkN citoval Huawei, která prohlásila, že varování NÚKIB firmu vážně poškodilo v České republice i v zahraničí, a firma kvůli němu utrpěla ztráty a její značka byla poškozena.

„Česká republika je jedna z mála zemí, která má komplexní a dobrý zákon o kybernetické bezpečnosti,“ uvedl ředitel NÚKIB Dušan Navrátil. „Jiné státy jsou v horší situaci. Kvůli svým zákonům nejsou schopny takové varování vydat. Mohou reagovat jiným způsobem, ale takhle ne.“

Firma Huawei dále uvedla, že „nemá povinnost do svých produktů instalovat ´zadní vrátka´“, která by mohla sloužit ke zneužití zařízení třetí stranou, ani špionážní software.

„Varování (NÚKIB) proto není založeno na skutečnosti a výše uvedené zákonné podmínky pro jeho vydání nebyly splněny,“ míní Huawei.

Česká vláda jednala o zprávě od společnosti Huawei v pátek 8. února 2019. „Dopis je adresovaný úřadu NÚKIB a ten na něj také odpoví,“ uvedla na tiskové konferenci po jednání vlády ministryně Alena Schillerová.

„NÚKIB je nezávislý... Určitě nebudeme tlačit na nezávislý orgán, aby nějakým způsobem měnil svá rozhodnutí,” řekl ministr Richard Brabec.

Na čínský vliv v České republice opakovaně upozorňovala česká tajná služba BIS již od roku 2013. Ředitel BIS Michal Koudelka v listopadu 2018 na půdě českého parlamentu uvedl, že „Čínu zajímají vojensko-technologické informace a snaží se ovlivňovat českou politickou scénu. Čínské služby velmi brutálně a nekompromisně využívají členy čínské komunity v cílové zemi skrze rodinu, která žije v Číně“.

Koudelka deset let řídil odbor kontrašpionáže BIS, prodělal výcvik ve Velké Británii u Secret Intelligence Service (SIS neboli MI6) a v Kanadě u Canadian Security Intelligence Service (CSIS).

Čínskému režimu a společnosti Huawei je nejvíce nakloněn Český prezident Miloš Zeman, který rovněž promlouvá na podporu Ruska a Vladimíra Putina. Zeman kritizoval 10. ledna 2019 v pořadu televize Barrandov činnost české tajné služby BIS i činnost úřadu NÚKIB.

Podle českého sinologa Ondřeje Klimeše věc zašla příliš daleko a z českého prezidenta se v této věci stal mluvčí čínského režimu, který nehájí zájmy České republiky, ale „zájmy čínského režimu“.

Asociace pro mezinárodní otázky (AMO) v červnu 2018 zveřejnila analýzu, z níž vyplývá, že prezident Zeman má největší vliv na vytváření pozitivního mediálního diskurzu o Číně v českých médiích.

Prezident Českého institutu manažerů informační bezpečnosti Aleš Špidla v rozhovoru pro Českou televizi uvedl, že čínský režim dva zákony, které nařizují výrobcům technologií uposlechnout pokynů zpravodajských služeb a poskytnout jim přístup k technickým prostředkům. Podle něho je Huawei bezpečnostní hrozbou pro zájmy České republiky.

Deník Právo uvedl, že české státní úřady začínají před produkty a službami společností Huawei a ZTE „zavírat dveře“.

Společnost Huawei požaduje odpověď na výzvu zaslanou NÚKIB do 14. února 2019. Pokud ke stažení zprávy nedojde, hodlá Huawei 17. února podat žalobu, uvedl mluvčí NÚKIB.


Líbil se vám tento článek? Podpořte nás prosím jeho sdílením na sociálních sítích.


Související články:

Huawei v ČR: Čínský režim může ze zákona na požádání nahlížet jakákoliv data společnosti Huawei, říkají čeští experti

Česká vláda se hodlá zbavit mobilů od Huawei. Premiér se sešel s čínským velvyslancem