Mnoho lidí trpí bolestmi kloubů

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Jde o bolesti, které mívají malou intenzitu, ale může jít také o silné bolesti, provázející každý pohyb. A čím jste starší, tím je to horší.

Bolí kolena, kyčle, lokty, ale víte, že máte klouby i na lebce? Klouby jsou tam, kde se spojují dvě kosti. Kloub je tvořen kostí, chrupavkou, vazem, šlachou a svaly.

Příčina

Základní příčinou bolesti je zánět; může vzniknout na základě poranění, infekce, dlouhodobého přetěžování či z autoimunitní podstaty. Zánět kloubu se nazývá artritida, degenerace kloubu se označuje názvem artróza. První, na co každý člověk při oné bolesti pomyslí, je, aby si vzal silný lék s protizánětlivým účinkem, a tím si chce ulevit. Farmaceutický průmysl chrlí kombinované prostředky, které mají navíc účinek analgetický. Takové léky mají viditelný účinek a opravdu navodí úlevu od bolesti.

Ovšem každému je dnes jasné, že takové léky mohou mít i vedlejší účinky, které se při dlouhodobém užívání zvětšují a stávají se zatěžujícími pro žaludek, játra, ledviny a jiné vnitřní orgány. Navíc se bolest kloubů stejně zhoršuje, až se dostanete k rozhodování, zda si necháte kloub vyměnit za umělý. Dnešní medicína to dovede a tzv. endoprotézní průmysl jen kvete. Hlavní argument je ten, že podstata zánětu v těle stále pokračuje a že vaše tělo má podmínky pro trvání zánětu vytvořeny. Takže pokud se tato situace nezmění, pak se pouhé užívání prostředků s protizánětlivým účinkem jeví jako krátkozraké a naopak dává podklad pro rozvoj nemoci chronické.

Kroky ke zmírnění

Uveďme si některé kroky, které může každý udělat, aby situaci vhodnou pro záněty zmírnil.

a/ potraviny

Existují potraviny, které podporují zánět. Jsou to rafinované cukry a obiloviny a všechny potraviny s vysokým glykemickým indexem. Takové potraviny tvoří ve tkáních kyselost, a ta zánětu vyhovuje. Ostatní potraviny podporující zánět jsou maso a mléčné výrobky, které mohou obsahovat toxické chemikálie, jako jsou antibiotika, vakcíny a dezinfekční prostředky. Samostatnou kapitolou jsou fastfoody, dresinky, komerční saláty…

Naopak existují potraviny, které nepodporují zánět a mají nízký  glykemický index. U červeného masa jde o to, kde je zvíře chováno, jestli je na pastvině, nebo zda je ustájeno a slouží pouze jako urychlovaná „surovina“ na maso. Volně se pasoucí dobytek má v mase více vyrovnaný poměr mezi omega-3 a omega-6 mastnými kyselinami, kdežto ustájená zvířata mají vyšší poměr omega-6 vůči omega-3 mastným kyselinám. A právě tento nepoměr vyhovuje zánětu. Takže kdo trpí zánětlivými stavy, měl by se takovému masu spíše vyhýbat.

Jídelníček

by měl být bohatý na zeleninu, ryby a byliny, které mají známé léčivé účinky. Mezi ovoce a zeleninu s nízkým glykemickým indexem patří brukvovitá zelenina, bobule, citróny a limetky, pórek, šalotka, okurky, chřest ad. Dietní změna je tedy prvním krokem pro každého člověka, který má jakékoliv chronické, zánětlivé a degenerativní onemocnění. A je vždy jen a jen na něm, zda takovou změnu udělá. Se změnou jídelníčku souvisí i redukce váhy. Lékaři to často říkají, že? Musíte zhubnout, abyste tolik své klouby nezatěžovali. Mají pravdu a nepotřebuje to další komentář.

b/ tekutiny

Dalším krokem pro omezení zánětů je příjem tekutin – dostatečná hydratace. Pokud ledviny nemají odpovídající příjem tekutin, nemohou ani odplavovat zplodiny, a ty pak zůstávají uvnitř těla…

c/ spánek

Důležitý krok proti zánětu představuje dobrý spánek. Mozek všechno řídí a potřebuje si odpočinout, zbavit se psychických stresů = psychických toxinů. Dobrý spánek je vlastně také jistý druh detoxikace.

d/ pohyb

Významným krokem v protizánětlivé strategii je pohybová aktivita, lehká chůze, nejlépe Nordic Walking; klouby se potřebují promazávat, a to se neděje, když se kloub nehýbe. Slýchávám odpovědi typu: „Ale když mě to při pohybu bolí. Tak jak se mám hýbat?“ Dotyčný má pravdu, ale tím se nezmění fakt, že je pohyb potřeba. Může plavat, hýbat se pomalu, dělat si masáže, a jak jsem výše zmínil, Nordic Walking, jenž odlehčuje klouby, rozděluje si váhu těla na 4 body místo dvou… Pohybová aktivita souvisí i se správným dýcháním; když někdo hodně sedí, dýchá jen povrchově, mělce, a to zase prospívá zánětu…

e/ potravní doplňky

A konečně jsou k dispozici i potravinové doplňky, které obsahují omega-3 mastné kyseliny, vitamin D, kolagen, hořčík a kurkumin.

Mnoho lidí trpí bolestmi kloubů a vysokým procentem si mohou tuto nepříjemnou situaci sami regulovat; nejlépe když popsané metody začnou praktikovat jako prevenci ještě v době, kdy potíže nemají.