124 VÝROČÍ: 13. 2. 1973 první zimní výstup nad 7000 - Horolezecká abeceda: vzdělávání, bezpečnost, metodika, učebnice, skripta, informace, kurzy
Horolezecká abeceda - ilustrace

VÝROČÍ: 13. 2. 1973 první zimní výstup nad 7000


VÝROČÍ: 13. 2. 1973 první zimní výstup nad 700013.02.2024 Na vrcholu Nóšaku (7 492) v Hindukúši stanuli polští horolezci Tadeusz Piotrowski a Andrzej Zawada 13. 2. 1973 krátce před půlnocí po osmnáctihodinovém soustavném lezení. Tato polská expedice, kterou Zawada vedl, je považována za počátek výškového zimního horolezectví, jehož propagátory a protagonisty Poláci často byli. Tuto zřetelně nejnáročnější formu tradičního horolezectví zvolili jako cestu zvyšování náročnosti výkonů – a vzápětí usilovali o zimní Himálaj.



Účastníci expedice na zimní Nóšak, foto: Andrzej Zawada
Účastníci expedice na zimní Nóšak, foto: Andrzej Zawada

Poláci, kteří měli veliké zkušenosti se zimním lezením ve středních velehorách včetně domovských Tater, byli první, kdo začal uvažovat o expedici do nejvyšších velehor v zimním období. Nápad se zrodil ve varšavském universitním horolezeckém klubu, kde iniciativu převzal Andrzej Zawada, který se také stal vedoucím expedice, která v prosinci 1972 odcestovala do Afghánistánu. Volba padla na Nóšak, nejvyšší horu afghánského Hindúkuše.

Expedice odcestovala do zcela neznámých a do té doby nezkoumaných podmínek. Největší překážkou byl stálý velmi silný vítr a teplota hluboko pod bodem mrazu. Ukázalo se však, že kupodivu nepředstavuje hlavní překážku sníh, ale neochota místních nosičů. Přestože Poláci předpokládali, že základní tábor zřídí výrazně níž než je obvyklé, s jeho definitivní polohou ve výšce pouhých 3 400m však měli potíže. Bylo tedy ještě před započetím prací na kopci nutné vytvořit ještě dva předsunuté tábory ve výšce 4 200 a 4 750m. Teprve v místě, kde obvykle stává BC letních expedic (ve výšce 5 500m) byl zřízen tábor III. Poslední, pátý tábor, ze kterého byl veden vrcholový útok stál ve výšce 6 700m. Vrcholové družstvo tak muselo překonat 800 výškových metrů ve skutečně extrémních podmínkách. Zawada a Piotrowski však překonali tuto poslední obtíž, po náročné noci ve velké výšce zvládli osmnáctihodinový výstup a ještě v noci se v pořádku vrátit do relativního bezpečí výškového tábora. První zimní výstup na sedmitisícovku se stal realitou, a zároveň přinesl četné zkušenosti pro další podobné podniky. Výstup na Nóšak otevřel novou etapu výškového horolezectví, etapu zimních přelezů nejvyšších světových hor.
-tof-
Foto: Andrzej Zawada; www.wspinanie.pl; uvolněné pro tisk


Tento článek připravený v rámci projektu Horské kalendárium byl poprvé publikován v r. 2010.


Zpět na hlavní stranu

Newsletter

Chcete-li dostávat informace o novinkách na tomto serveru, zadejte prosím Váš email.

Reklama

Nakladatelství Epocha s.r.o.

Nakladatelství Epocha
nabízí ze své produkce:

Reinhold Messner
GOBI
poušť ve mně

Cena při nákupu přes
e-shop je 269 Kč.
Informace a možnost
zakoupení zde

Inzerenti a partneři

Petzl

TENDON - horolezecká a statická lana a příslušenství

Penzion U Skalního potoka

Horyinfo

Specialista na knihy o horách

horoLEZECKÉ průvodce.cz

Sportovní škola BEN

HOROKUPECTVÍ - Knihy a ostatní o horách a lezení

Karavanseráj: libanonská a indická restaurace

Vertical Sport

Krásy Slovenska Online

ČSOP

Přípluv

HedvábnáStezka.cz: chytřejší než velbloud

FelsenWelt

Občanské sdružení Surya

Nadační fond Inka

Himálajské centrum v Praze

BRDY

BRDY.org

Mountain Wilderness

Ekolist.cz

Copyright © 2007-2024

Všechna práva vyhrazena
Tomáš Frank & SHA
Design: K.Karasz & R.Kvasňa
HTML,CSS,PHP: Roman Kvasňa
Optimalizováno pro IE7+8 a FF2+3 rozlišení 1024x768 a vyšší

Krásné hory