Autista téměř po čtyřech letech končí

Úspěšná inscenace Autista – Moje zatracené nervy!, kterou se souborem Slováckého divadla nastudoval na Malé scéně režisér a ředitel divadla Michal Zetel, končí. Hru přímo pro Slovácké divadlo napsala Alžběta Michalová, která se inspirovala příběhem vlastního bratra.

"V červnu se rozloučíme s Autistou, hrou, která vznikla přímo pro Slovácké divadlo. Těší nás, že se inscenace setkala s pozitivními diváckými ohlasy, nicméně nyní je čas, abychom uvolnili místo novým titulům. Poslední dvě představení proběhnou 18. května a 1. června, kdy inscenace zároveň oslaví neuvěřitelnou 90. reprízu. Vstupenky na obě reprízy jsou již v prodeji," upřesnila manažerka divadla Jitka Honsová.

Autistu režíroval Michal Zetel podle skutečných událostí a Josef Kubáník za ztvárnění titulní postavy získal cenu za nejlepší herecký výkon Největší z pierotů. Hru napsala Alžběta Michalová speciálně pro Slovácké divadlo podle skutečných událostí, přesněji řečeno podle svých vlastních zkušeností, které každý den prožívá se svým autistickým bratrem. "Nezažít je, nemohla bych o nich psát. Nejsou to totiž zážitky, které by se daly vymyslet," řekla autorka.

"Bylo to zvláštní období, ještě jsem nebyl ředitelem Slováckého divadla, ale už se vědělo, že se jím pár měsíců od premiéry stanu. Ve vzduchu byla spousta očekávání a inscenace o to ostřeji sledovaná. Já jsem si chtěl ale naposledy užít zkoušení jakožto hostující režisér, bez jiných povinností a problémů. Samotná práce s herci po počátečních rozpacích, zda se text bude líbit a bude srozumitelný, byla velmi příjemná, až nebývale. Rodinná atmosféra, byť na konci náročné sezóny, velmi přispěla k pro mne zdárnému výsledku," zavzpomínal režisér inscenace Michal Zetel.

"Zkoušení bylo krušné. Autorka Alžběta Michalová hru napsala podle skutečných událostí, které sama prožila s jejím autistickým bratrem a stále jej měla při zkoušení logicky před sebou. Trochu jsme se o tu naši divadelní postavu přetahovali, snažil jsem se je přesvědčit, že nenapodobuji Matěje, ale vytvářím postavu vlastní, mého autistu složeného podle všech těch cenných indicií, které mi autorka dodala. Nakonec se to, myslím, podařilo a dnes se na každé představení moc těším," řekl představitel Kašpara Josef Kubáník.

„Po jednom představení jsme měli besedu, na které byla také paní speciální pedagožka, která přednáší o problematice dětí s postižením autistického spektra v nějakém kurzu či instituci. Její reakce byla odzbrojující: „Vy jste tady za hodinu a půl vysvětlili a předali to, co já přednáším dva dny!“ Myslím, že to udělalo radost nejen nám, ale hlavně autorce divadelní hry Alžbětě Michalové. Spolu s režisérem Michalem Zetelem hledali při zkoušení hry až do poslední chvíle ta správná slova a věty, aby všechno bylo srozumitelné a zároveň diváky zaujalo. A to se myslím povedlo,“ zavzpomínal další z protagonistů, herec Pavel Majkus.