Pro výrobu působivých svícnů toho moc nepotřebujeme. Připravíme si „školní“ barevné papíry A4, hedvábný papír ve stejném odstínu nebo pauzovací papír, lepidlo, nůžky a čajovou svíčku.

Jak postupovat?

Lotosový květ skládáme z jednotlivých vrstev květů od největších k nejmenším. Začneme spodními zelenými lístky. Z papíru formátu A4 vystřihneme čtverec a přeložíme ho osmkrát na 16 stejných dílků.

Začneme překládat nejprve 2x úhlopříčně, pak papír otočíme a přeložíme 2x rovnoběžně. Boky čtverce vložíme dovnitř, aby vznikl menší kosočtverec, a jeho protilehlé strany pak přeložíme ke střední linii:

Po rozložení se objeví 16 stejných dílků, které upravíme do „harmoniky“:

Pak dílky znovu složíme:

Připravíme šablonku poloviny květu, přiložíme ji ke složeným dílkům a vystřihneme nejdříve obvod květu a potom vnitřní rýhování:

Tímto způsobem vystříháme i další vrstvy květu, přičemž budemte střídat barevný papír s hedvábným a jednotlivé květy směrem ke středu postupně zmenšovat:

Doprostřed květů obkreslíme tvar svíčky (svícnu) a podle něj zvedneme všechny jednotlivé lístky:

Nakonec do sebe vlepíme všechny vrstvy a dovnitř vložíme svíčku:

Tip: pokud nemáme klasický skleněný držáček na čajovou svíčku, neriskujeme, že nám tato papírová krása shoří uprostřed večeře a raději použijeme LED svíčku.